Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CMS (Content Management System) Aplikace, která spravuje data a informace různého charakteru a obsahu a stará se o jejich efektivní využití a zobrazení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CMS (Content Management System) Aplikace, která spravuje data a informace různého charakteru a obsahu a stará se o jejich efektivní využití a zobrazení."— Transkript prezentace:

1

2 CMS (Content Management System) Aplikace, která spravuje data a informace různého charakteru a obsahu a stará se o jejich efektivní využití a zobrazení.

3

4  Mambo – http://www.mambodrom.cz/http://www.mambodrom.cz/  Výkonný redakční systém používaný na jednoduchých stránkách i firemních webech. Má řadu doplňků a možnost technické podpory.

5  jeden z nejvýkonnějších redakčních systémů vůbec. Jeho oblíbenost je dána spolehlivostí, snadností údržby a množstvím doplňků ke stažení.  Je to CMS založené na CMS Mambo. Vzniklo z důvodu neshody v autorských právech CMS Mambo. Je vydána pod licencí GNU GPL. Oficiální stránka naleznete na www.joomla.org, http://www.joomlaportal.cz/ www.joomla.org http://www.joomlaportal.cz/

6 výborné lokalizaci do českého jazyka a široké komunitě (i českých) uživatelů. Vhodný i pro začátečníky. je jedním z neoblíbenějších redakčních systémů a to díky velice „inteligentní“ a jednoduché instalaci,

7 redakční systém určený pro psaní osobních či firemních weblogů. Důraz je kladen na jednoduchost a použitelnost, pozadu nezůstává ani estetická stránka.

8  je profesionální, propracovaný a funkcemi nabitý redakční systém pro blog.  Podporuje moderní nástroje pro vytváření článků (Textile, Texy),  nabízí kvalitní podporu v českém jazyce,  velké množství stáhnutelných doplňků.  přehledná administrace.

9  redakční systém českého autora, jehož hlavními rysy jsou jednoduchost (i v kódu) a výkonnost.  Pomocí inteligentní správy uživatelů můžete regulovat přístup k jednotlivým instalovaným modulům.

10  je profesionální redakční systém na bázi PHP- Nuke českého autora.  Důraz je kladen na bezpečnost, spolehlivost, jeho oblíbenost je zapříčiněna také výbornou kompatibilitou s dalšími opensource systémy a spoustou dostupných rozšíření.

11 http://www.zshustopece.cz/ Oficiální web: http://zikula.org/

12  je profesionální redakční systém oblíbený zejména díky snadné integraci doplňků a širokému výběru elegantních skinů.  Výhodou je srozumitelnost kódu, výborná technická podpora a intuitivní instalace.

13  http://cms4u.cz/ http://cms4u.cz/  systém pro správu obsahu, redakční systém, intranet, extranet,  může sloužit jako sdílený prostor pro dokumenty, jako firemní webové stránky nebo jako osobní stránky nebo blog,  široké použití,  všechny funkce zvládá bez jakýchkoli přídavných modulů, kterými lze jeho možnosti dále rozšířit,  vícejazyčnost uživatelského rozhraní (ve standardní instalaci dostupné ve více jak 35ti jazycích).

14 http://www.spstrutnov.cz

15  Weby Google (v angličtině Google Sites) mají české rozhraní.  Nástroj pro tvorbu strukturovaných wiki,  pro obyčejného uživatele jde hlavně o jednoduchý způsob, jak si zdarma založit (a spravovat) vlastní web.  Přednáška Přednáška

16  K editaci není třeba znát HTML ani žádnou jinou syntaxi, vše je WYSIWYG.  Weby mohou být veřejné i neveřejné. K neveřejným Webům nelze přistupovat, pokud nemáte oprávnění. Veřejné Weby se chovají jako obyčejné internetové stránky.  Na Webu může spolupracovat více lidí.

17  Weby jsou velmi flexibilní i co do velikosti: umožňují vše od jednoduché stránky až po složitě strukturovaný intranet.  Rozhraní je velmi intuitivní: při prohlížení Webu a s dostatečným oprávněním stačí kliknout na tlačítko „Upravit stránku“ a obsah se okamžitě stane editovatelným. Samotná editace připomíná práci v textovém editoru.

18  Weby jsou propojeny s dalšími službami Google – je jednoduché vkládat YouTube videa, Picasa alba, Dokumenty Google, Kalendáře, Tabulky, formuláře, miniaplikace a samozřejmě obrázky.  Vždy je možné se vrátit k dřívějším verzím stránek – zcela v duchu wiki filozofie.

19  Výsledná stránka může fungovat na vlastní doméně (www.priklad.cz).  S Weby odpadá starost o updatování softwaru, záplatování bezpečnostních děr atd., se kterými se potýkají dnešní majitelé malých webů.

20 Pro řešení redakčním systémem

21 Nejpoužívanější moduly:  Psaní a editace článků  Diskuzní fórum  Anketa nebo hlasování  Aktualita  Náhodný text (citát dne, …)  Reklama  Fulltextové vyhledávání  Chat  Převzaté zprávy  Fotogalerie  E-learning Vzhled a jeho úprava (obvykle pomocí css stylu v různých variantách)

22  Na internetu jsou ke stažení různé skripty pro fóra, nejpoužívanějšími jsou phpBB a phpBB2 (modifikace předchozího phpBB a redakční systém).  Simple Machines Forum: množství funkcí, jednoduché na údržbu, výběr vzhledu.  Další možnost: PunBB, podporuje několik druhů databází.

23 Systém uživatelských rolí:  Redaktor  Šéfredaktor  Administrátor  Jazykový korektor  Grafik  Operátor  Moderátor diskuzního fóra  Další

24  Služba Microsoft Windows SharePoint Services (dále jen WSS),  pro uživatele síťového operačního systému Windows Server 2003 je šířen zdarma.  www.microsoft.com/technet/windowsserver/ sharepoint/default.mspx www.microsoft.com/technet/windowsserver/ sharepoint/default.mspx

25 Autoevaluační internetový asistent.  Na adrese http://ondrej.neumajer.cz/skolniweb/aea/  Umožňuje:  posoudit kvalitu konkrétního školního webu podle několika předem nadefinovaných kritérií.  Postupně ve 20 krocích se pomocí průvodce hodnotí všechny klady a zápory konkrétního webu.

26  obsah a poskytované informace,  publikování na internetu,  webdesign,  bezpečnost a legislativa.  Za splnění každého kriteria lze získat maximálně 5 bodů.

27 Mimo dříve uvedených:  NEUMAJER, Ondřej. Budujeme školní web. Brno: Computer Press, 2005. 130 s. ISBN 80-251-0612-8.  STRAKA, Milan. Zavádění webového portálu na základní škole. Brno, 2008. 37 s. Závěrečná práce studia ICTK. MZLU Brno.  Opensourcehosting.cz [online]. 2010 [cit. 2011-10-20]. Dostupné z WWW:.

28  Prezentace vznikla s podporou OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost  CZ.1.07/1.3.00/19.0016 Inovace studia k výkonu specializovaných činností ‒ koordinace v oblasti ICT


Stáhnout ppt "CMS (Content Management System) Aplikace, která spravuje data a informace různého charakteru a obsahu a stará se o jejich efektivní využití a zobrazení."

Podobné prezentace


Reklamy Google