Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČAS3 TEMA: Pedikuloza - vši Září 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČAS3 TEMA: Pedikuloza - vši Září 2012."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČAS3 TEMA: Pedikuloza - vši Září 2012

2 ANOTACE Materiál vhodný jako prezentace pro interaktivní tabuli Vhodný pro 3. – 5. ročník ZŠ Slouží jako prevence pedikolozy v období výskytu vší

3 VŠI

4 Vši (Anoplura)  jsou podřád bezkřídlého hemitabolicky parazitického řádu hmyzu Phthirapterahemitabolicky hmyzuPhthiraptera  Vši parazitují na těle savců a živí se krví svého hostitele. Vši jsou celosvětově rozšířené, je známo asi pět set druhů parazitují krví  Velikost všech zástupců se pohybuje mezi 0,4–6,5 milimetry.

5 Jak se projevuje přítomnost vší ??? Když vši jsou ve vyššíu počtu, tak se začíná dostavovat svědění a pálení pokožky Nepříjemné pocity způsobuje pohyb, ale zejména bodání a následné Neustálé, což může vest k porušení pokožky a následnému proniknutí bakterií vyvolávající zánět Popis vši. Má hnědou barvu a v porovnání k ostatnímu tělu velký zadeček Jejich velikost se pohybuje kolem o,5 až 6,5 mm Viditeln á by měl a být i přilepená vajíčka, tzv. hnidy Jak se projevuje přítomnost vší ??? Když vši jsou ve vyššíu počtu, tak se začíná dostavovat svědění a pálení pokožky Nepříjemné pocity způsobuje pohyb, ale zejména bodání a následné sání krve Neustálé svědění nutí ke škrábání, což může vest k porušení pokožky a následnému proniknutí bakterií vyvolávající zánět Popis vši. Má hnědou barvu a v porovnání k ostatnímu tělu velký zadeček Jejich velikost se pohybuje kolem o,5 až 6,5 mm Viditeln á by měl a být i přilepená vajíčka, tzv. hnidy

6 Zástupci vší Parazitující na člověku Veš šatní (Pediculus corporis) Veš šatní Veš dětská (Pediculus capitis) Veš dětská Veš muňka (Phithirus pubis) Veš muňka Žije v záhybech prádla Saje lidskou pokožku Může přenášet skvrnitý tyfusskvrnitý tyfus Vyskytuje se ve vlasech a vousech.vlasechvousech Nepřenáší žádné nebezpečné onemocnění, Saje krev z pokožky hlavy („filcka“) žije v lidském ochlupení (v ohanbí, na prsou, v podpaží)ohanbípodpaží nikdy se nevyskytuje ve vlasech.

7 Rozmnožování Vši mají proměnu nedokonalou Samice snášejí vajíčka hruškovitého tvaru- hnidy, které vši lepí na srst svých hostitelů. Po týdnu se z vajíček stanou larvy, které mají tři instary (svléknutí) a potom se z nich stávají dospělci. Celé larvální stadium trvá zpravidla od dvou do tří týdnů.

8 Vývin vši

9 Přípravky jako je např. Diffusil, Effective nebo Capissan by nám měly pomoci zbavit se vší PREVENCE PROTI VŠÍM

10 Jak nad nimi vyzrát ? Horší varianta - vlasy se musí ostříhat Lepší varianta - vši se vyčešou speciálním hřebenem

11 Citace: Citace: www.office.microsoft.com www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČAS3 TEMA: Pedikuloza - vši Září 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google