Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti."— Transkript prezentace:

1

2 Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti jsou technické normy kvalifikovaná doporučení, nikoli příkazy. Jejich používání je dobrovolné, avšak všestranně výhodné.

3 Česká technická norma Původní česká technická norma se může vytvářet pouze v oblastech, ve kterých neexistují normy evropské nebo mezinárodní, je označena ČSN (např. ČSN 73 4301) Evropská či mezinárodní norma (označena např. EN, ETSI, ISO, IEC), která je přejata do soustavy českých norem se stává normou českou

4 Závaznost ČSN České technické normy jsou považovány za právní předpisy a není stanovena povinnost jejich dodržování Zákon č.22/1997 Sb.(proveden zákonem č.71/2000 Sb.) výslovně uvádí, že česká technická norma není obecně závazná

5 Harmonizované normy ČSN se stává harmonizovanou českou technickou normou, přejímá-li plně požadavky stanovené evropskou normou nebo harmonizačním dokumentem, které uznaly orgány Evropského společenství jako harmonizovanou evropskou normu, nebo evropskou normu, která byla jako harmonizovaná evropská norma stanovena v souladu s právem Evropských společenství společnou dohodou notifikovaných osob.

6 Katalog produktů

7 ČSN - vyhledávání

8 ČSN – výsledek vyhledávání

9 Detail ISO 690

10 ČSN - nákup

11 ČSN - databáze

12

13

14

15

16

17

18 Prodej norem

19 Evropské normy

20 Mezinárodní organizace

21 ISO – podle ICS

22 ISO – podle TC

23 IEC

24 IEC – vývoj norem

25 IEC – prodej norem

26 CEN

27

28 CEN – definice normy

29 CENELEC

30

31 CENELEC – technical bodies

32 CENELEC - vývoj

33 ÚNMZ - věstník

34

35

36 Druhy mezinárodních dokumentů (včetně zkratek )


Stáhnout ppt "Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google