Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anorexie Ivana Maršálková, 8.B ZŠ Chomutov, Hornická 4583.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anorexie Ivana Maršálková, 8.B ZŠ Chomutov, Hornická 4583."— Transkript prezentace:

1 Anorexie Ivana Maršálková, 8.B ZŠ Chomutov, Hornická 4583

2 Co to je ? JJe psychosomatická porucha, u které jde o přemáhání pocitu hladu. VVětšina lidí v naší společnosti věří, že čím budou štíhlejší, tím budou lepší - to znamená silnější, zdravější a přitažlivější. Mnohé studie však ukazují, že ve skutečnosti je lépe mít trochu nadváhu než vážit něco pod příslušnou ideální tělesnou hmotnost.

3 Pocity anorektiků LLidé, kteří trpí mentální anorexií si nikdy nepřipadají dostatečně štíhlí. Anorektičky většinou mívají pouhé tři čtvrtiny tělesné hmotnosti, která je přirozená pro jejich věk, výšku a tělesnou stavbu. Často omdlévají z nedostatku energie. Jsou tak vyhublé, že jsou jim vidět žebra. Ony samy si však stále připadají tlusté. I ty anorektičky, které bylo nutno hospitalizovat kvůli podvýživě ohrožující život /váha kolem 30 kg/, ukazují lékařům na svém těle partie, kde ještě potřebují zhubnout.

4 Životospráva NNěkteré anorektičky - asi 40 % - mají období, kdy nedokáží dodržovat svou přísnou dietu a začnou se přejídat - to znamená, že konzumují ve velmi krátké době ohromné množství jídla. Je to proto, že neustále myslí na jídlo, a to i v období, kdy drží dietu. Po přejedení se někdy snaží přinutit ke zvracení, aby se tak zbavily snědeného jídla, protože se obávají, že po něm ztloustnou. Někdy užívají velké dávky projímadel, aby se pročistily. Jiné se vrátí k vražednému schématu diet a cvičení a snaží se zoufale napravit své "špatné" chování, totiž to, že jedly. Je to schéma připomínající bulimii, ale rozdíl je v tom, že anorektičky si udržují abnormálně nízkou hmotnost, zatímco tělesná hmotnost bulimiček je obvykle v mezích normy.

5 Příběh ze života

6 Modelka Carolina Restonová

7 VV Brazílii zemřela jednadvacetiletá modelka Carolina Restonová, která trpěla anorexií. Mladá žena držela přísnou dietu a jedla pouze rajčata a jablka. Kvůli totálnímu vyčerpání organismu a selhávání ledvin skončila koncem října v nemocnici, v té době při výšce 174 centimetrů vážila 40 kilogramů. SSAO PAULO - Dívka pracovala jako modelka od 13 let. Hospitalizována byla ve chvíli, kdy měla odletět kvůli fotografování katalogu do Francie. Přes péči lékařů Restonová kvůli selhávání plic a infekci po třech týdnech zemřela. ""Carolina měla fotit katalog pro Armaniho v Japonsku, ale zástupce agentury nám zavolal, že je na tu práci příliš hubená. Velmi mě to znepokojilo, protože to řekl profesionál, který s modelkami denně pracuje," řekla deníku Folha de Sao Paulo Lica Kohlrauschová, ředitelka modelingové agentury L´Equipe, pro kterou Carolina Restonová pracovala. RRestonová je v poslední době už druhou modelkou z Latinské Ameriky, která zemřela kvůli aplikaci drastických diet a následnému naprostému vyčerpání organismu. Začátkem srpna omdlela přímo na mole během módní přehlídky v Montevideu uruguayská modelka Luisel Ramosová, zemřela krátce nato.

8 Hvězdy světového modelingu AAnorektické modelky začali pořadatelé některých přehlídek odmítat VVelká diskuse o tom, zda nejsou hvězdy světového modelingu příliš "vyzáblé", propukla začátkem letošního září. Pořadatelé vrcholné španělské módní přehlídky Pasarela Cibeles totiž odmítli třetinu modelek, protože prý byly příliš hubené. Reagovali tak na kritické hlasy, podle nichž dívky a mladé ženy zkoušejí napodobovat vyzáblý vzhled modelek, a riskují tak poruchu příjmu potravy. PPoruchami příjmu potravy - anorexií či bulimií - trpí asi šest procent populace. Mentální anorexie je typická omezováním až úplným odmítáním potravy, bulimie pak zvracením přijatého jídla. Věk nemocných se v posledních letech snižuje. Jen asi třetina nemocných se zcela vyléčí, šest procent umírá.

9 Z LÉKAŘSKÉHO HLEDISKA: ANOREXIE - z lékařského hlediska je to vychrtlost, kdy někdo nechce a nebo nemůže jíst, ale ne s nějakým cílem - zhubnout apod. Není to psychiská choroba jako mentální anorexie.

10 Příznaky: Jak vůbec anorexii poznáme? HHlavním příznakem bývá úbytek hmotnosti pod 15% normální tělesné hmotnosti nebo BMI 17,5 (kg/m2) a nižší. ZZměna v chování ve vztahu k jídlu (dívka odmítá společná jídla, vymlouvá se na učení, nevolnost nebo že už jedla), vyhýbá se jídlům, "po kterých se tloustne". PProjevuje nadměrný strach z tloušťky, má zkreslenou představu o svém těle; připadá si silná, i když objektivně je normální nebo dokonce hubená. UUžívání projímadel, diuretik (léky na odvodnění), anorektik (léky snižující chuť k jídlu), nadměrné cvičení ZZastavuje se růst, pubertální projevy bývají opožděny nebo se vůbec nevyvíjí (prsa), ztráta menstruace nebo poruchy menstruačního cyklu (dnes však díky hormonální antikoncepci i značně podvyživené dívky menstruují) PPsychické změny - deprese, dívka bývá plačtivá, podrážděná, nesoustředěná, uzavírá se do sebe, ztrácí zájem o společenské dění, její pozornost je soustředěna výhradně na jídlo. DDochází tedy k poruchám jak v oblasti fyzické, tak i psychické a sociální.

11 Zvracení ? ? ? MENTÁLNÍ ANOREXIE SE ZVRACENÍM - v podstatě je to mentální anorexie + si člověk dává prsty do krku, aby si vyvolal zvracení kvůli strachu ze snězeného jídla atp. BULIMIE - ve zkratce to znamená chorobné přežírání, obezita.

12 A na konec SSpecializované léčebny, které bývají při psychiatrických léčebnách a některých nemocnicích, mají své podmínky, takže jim zavolej a zeptejte se. Na umístění v léčebně se někdy nějakou dobu čeká, jinde tě hospitalizují hned. Léčba je hrazená zdravotní pojišťovnou, soukromé léčebny u nás zatím, pokud vím, nejsou.


Stáhnout ppt "Anorexie Ivana Maršálková, 8.B ZŠ Chomutov, Hornická 4583."

Podobné prezentace


Reklamy Google