Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum."— Transkript prezentace:

1  Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : únor 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.4 Z6_ 21  Téma : Ledovce  Ročník : 6.  Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.3068

2 Anotace: Prezentace seznámí žáka s druhy ledovců, vznikem a rozmístěním ledovců na světě, pracovní listy slouží k opakování kapitoly. Materiál byl určen pro interaktivní tabuli a využití internetu. Pracovní listy lze využít i tištěné na papíře nebo je vyplnit pomocí funkce pera. Cílová skupina: 6.ročník

3 Ledovce

4

5 Sněhová čára hranice sněhu nadmořská výška, kde sníh už netaje

6

7 Ledovce Jak vznikají? Nahromaděný sníh se stlačí, vzrůstá jeho hustota, stává se z něj firn. Ten se přetváří na pevný led.

8

9 horské dostatečná nadmořská výška stékají do údolí tvarují údolí vytváří morény bludné kameny pevninské dostatečná zeměpisná šířka, Grónsko, Antarktida

10

11 Nahromaděný sníh se …….., vzrůstá jeho hustota, stává se z něj …….. Ten se přetváří na pevný led. Ledovce …….. do údolí vlivem gravitace. Mohou tak vytvořit kamennou hráz, které říkáme………. Díky jim vznikají i ledovcová ……….. Ledovce dělíme na ……….. a …………..

12 Nahromaděný sníh se stlačí, vzrůstá jeho hustota, stává se z něj firn. Ten se přetváří na pevný led. Ledovce stékají do údolí vlivem gravitace. Mohou tak vytvořit kamennou hráz, které říkáme moréna. Díky jim vznikají i ledovcová jezera. Ledovce dělíme na horské a pevninské.

13 Ledovce při pobřeží mohou ohrozit dopravu. Odlamují se z nich kry, které plují po moři. Obvykle je vidět jen malá část kry, většina ledu je pod hladinou – může dojít ke srážce s lodí (např.1912 – Titanic)

14 123456123456 1- zimní srážky2- tající sníh 3- stlačený sníh4- čtvrtá planeta 5- nadmořská …6- roční období

15 SNÍH VODA FIRN MARS VÝŠKA LÉTO 123456123456 1- zimní srážky2- tající sníh 3- stlačený sníh4- čtvrtá planeta 5- nadmořská …6- roční období

16 Ilustrace – www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt " Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum."

Podobné prezentace


Reklamy Google