Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiáluNárodní přírodní rezervace Borišov AutorRNDr. Tomáš Adamus, Ph.D. Tematický okruhBotanika a geologie Ročník1., 3. či 4. ročník vyššího gymnázia, případně sekunda a kvarta Vytvořeno23. 7. 2013 Anotace Cílem je názorně představit národní přírodní rezervaci Borišov, pojmenovanou po stejnojmenném kopci ve Velké Fatře. Metodický pokyn Předložený materiál obsahuje informace přibližující národní přírodní rezervaci Borišov. Vhodný je do učiva obecné biologie i botaniky. Přibližuje překrásný vápencový kopec v národním parku Velká Fatra. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Víte, co znamená zkratka NPR? N árodní p řírodní r ezervace Myslíte si, že se tento termín používá i na Slovensku? ANO

3 Víte, ve které zemi se nachází NPR Borišov? Slovenská republika Ve kterém pohoří se tato významná NPR nachází? V národním parku Veľká Fatra

4 Národní park Veľká Fatra se rozprostírá v severozápadní části středního Slovenska. Zasahuje do regionů Turiec, Liptov a Banská Bystrica. Náleží k slovenským největším a nejvyšším pohořím (spolu s dalšími). Jaký je její nejvyšší vrchol? Nejvyšší vrchol Ostredok dosahuje 1592 m n. m. (viz vrchol v pozadí)

5 CHKO Veľká Fatra byla vyhlášena v roce 1973. Národní park Veľká Fatra vyhlášen v roce 2002 (nejmladší slovenský národní park). Rozloha parku je 40 371 ha a ochranné pásmo má velikost 26 132 ha. V národním parku bylo zjištěno více než 1000 druhů vyšších rostlin.

6 Národní přírodní rezervace Borišov vyhlášená v roce 1981. rozkládá se na ploše 450 ha. předmětem ochrany jsou zachovalá společenstva ve čtyřech vegetačních stupních - bukovém, jedlobukovém, smrkobukojedlovém a smrkovém až kosodřevinném - s bohatstvím flóry a fauny na různých horninách chočského a krížňanského příkrovu. vynikající kruhový výhled z vrcholu Borišova 1510 m.n.m.

7 Ploská z Borišova Foto: autor

8 Zdroj: http://mapa.zoznam.sk/ Dobrý přístup je do NPR Borišov Necpalskou dolinou z obce Necpaly, kdy lze nyní dojet autem touto dolinou po částečně zpevněné cestě do Dolného Borišova (cca 10 km z Necpal) – na mapě přibližně místo, kde končí cyklotrasa (konec žlutých kuliček).

9 Obr. Borišov Foto: autor

10 Nachází se západně od Ploské, od které jej odděluje výrazné horské sedlo. Ve výšce 1300 m.n.m. se nachází jedna z mála chat ve Velké Fatře – Chata pod Borišovom. Můžeme se setkat s rostlinami jako: hořce (Gentiana sp.), prvosenky (Primula sp.), protěž alpská (plesnivec alpský, Leontopodium alpinum), violka alpská (Viola alpina Jacq.).

11 Obr. Borišov – vrcholové vápencové skalky Zdroj fota: autor

12 Obr. Chata pod Borišovom Zdroj fota: autor

13 Obr. protěž alpská ( plesnivec alpský) Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Runolist.jpg

14 borovice lesní

15 borovice kleč – samčí květy a pyl

16 Obr. Pupava bezlodyžná

17 Obr. Pastva pod Borišovem (foto autor) Pastva v národním parku – doklad moderního pojetí ochrany přírody, kdy se navrací pastva tam, kde původně byla. Díky ní se vytvořily či pomáhaly udržet podmínky umožňující výskyt chráněné flory a fauny. Po ukončení pastvy z důvodu ochrany začaly chráněné organizmy mizet.

18 Zdroje: Borišov. In: [online]. [cit. 2013-08-19]. Dostupné z: http://www.turistika.cz/mista/borisov--1 Velkafatraweb. Www.sopsr.sk/velkafatraweb/ [online]. [cit. 2013- 08-19]. Dostupné z: http://www.sopsr.sk/velkafatraweb/sk/zakladne_udaje.php Plesnivec alpský. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08- 19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Plesnivec_alpsk%C3%BD Zdroj fotografií: autor


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr."

Podobné prezentace


Reklamy Google