Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže."— Transkript prezentace:

1 Bradavice

2

3 ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže

4 Onemocnění kůže Ekzém Ekzém, lidově lišej je neinfekční zánět kůže, který je reakcí lidského organismu na určité alergeny. Ekzém se projevuje svědivými vyrážkami, puchýřky, mokváním, ztvrdnutím a zhrubnutím kůže, zarudlá kůže…. Existují různé druhy ekzému, které bývají velmi často zaměňovány. Pro následnou léčbu je ale velmi důležitá správná diagnóza. K hlavním formám patří: Kontaktní ekzém je reakce na chemické látky a zevní prostředí se kterým kůže přijde do přímého kontaktu. Atopický ekzém. Jinak řečeno atopická dermatitida, je kožní zánět, způsobený reakcí organismu na pyly, určité potraviny, prach a jiné alergeny,

5 LUPÉNKA Lupénka Lupénka nebo-li psoriáza je chronické onemocnění kůže. dědičná dispozice. zanícené plochy kůže, které bývají pokryté bílými šupinkami. Lupénka není v žádném případě infekční či alergické onemocnění. Může vzniknout v kterémkoliv věku, nejčastěji však postihuje lidi v období puberty, nebo kolem 40. roku. Vyrážka často postihuje hlavu, vlasy, kolena, lokty, bederní a hýžďovou část těla. Nehty na rukou a nohou mohou být nažloutlé a důlkovité.

6

7 SVRAB Svrab je infekční kožní nemoc způsobená parazitem. Projev: vyrážky nepříjemné svěděním a kožní změny v podobě oděrek pupínků a skvrn. Přenos obvykle přímým fyzickým kontaktem s vyrážkou, méně přes předměty, např. lůžkoviny. Původcem svrabu je mikroskopický roztoč, který se jmenuje zákožka svrabová. Délka života jedné zákožky je až 5 týdnů a za tu dobu stačí naklást 40 až 50 vajíček. Během několika měsíců se v příznivých podmínkách na lidském těle. Samičky lezou po kůži, během několika minut se do ní zavrtávají a ve spodních vrstvách kůže si razí chodbičky, ve kterých každý den kladou vajíčka. Výskyt chodbiček je zejména v místech s jemnou kůží ( meziprstní prostory, okolí genitálu, prsních bradavek, na hýždích, zápěstích, v záhybech loketního a kolenního kloubu, na podbřišku a v místech, kde přiléhá prádlo).

8

9 BRADAVICE Bradavice Bradavice (verrucae) jsou nezhoubné novotvary, jsou to benigní nádorky, které se vyskytují převážně na kůži. V některých případech se objevují i na sliznici. Příčinou bradavic jsou viry.

10 citace Lupénka: psoriáza. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Psoriasis.jpg Lupénka: psoriasis. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-03-29]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Psoriasis_on_back.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Psoriasis_on_back.jpg Svrab. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-03-29]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acarodermatitis_Fu%C3%9F.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acarodermatitis_Fu%C3%9F.jpg Bradavice: Dornwarzen. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-03-29]. Dostupné z: http://


Stáhnout ppt "Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže."

Podobné prezentace


Reklamy Google