Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čeština Baby words My sedíme – dítě hačá. My jíme – dítě papá. My pijeme – dítě bumbá. My spíme – dítě hajá/spinká. To je špinavé, protivné, hrozné – To.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čeština Baby words My sedíme – dítě hačá. My jíme – dítě papá. My pijeme – dítě bumbá. My spíme – dítě hajá/spinká. To je špinavé, protivné, hrozné – To."— Transkript prezentace:

1 Čeština Baby words My sedíme – dítě hačá. My jíme – dítě papá. My pijeme – dítě bumbá. My spíme – dítě hajá/spinká. To je špinavé, protivné, hrozné – To je eaný! Svíčková Hovězí maso, omáčka, knedlíky a brusinky

2 Koblížek (previously: an encounter with vlk, wolf) „Já koblížek červený, po truhlici smetený, smetanou mísený, na másle smažený, na okně chlazený. Utekl jsem dědečkovi, babičce, zajíčkovi, uteču i tobě, vlku!“ Dozpíval a než se vlk vzpamatoval (collected onself), kutálel se koblížek rychle dál do lesa. A tu proti němu kráčí (=jde) veliký černý statný (=tlustý, velký) medvěd (bear) a bručí (growls): „Koblížku, koblížku, já tě sním!“

3 agenda Past tense forms (pulling forms together, word order) New verb líbit se + dative (pronominal forms, mi, ti, nám, vám) Extended use of the instrumental case: prepositions above, under, in front of and behind

4 Past tense forms We used to go to California every year. – Jezdili do Kalifornie každý rok. – Jezdli jsme do Kalifornie každý rok. – Jsme jezdili do Kalifornie každý rok. – Jedli jsme do Kalifornie každý rok Pane Rybáři,…. – Čekal jste na mě dlouho? – Čekal na mě dlouho? – Čekali jste na mě douho? Paní Parkerová, …. – dala si někdy syrečky? – dala jste si někdy syrečky? – Dali jste si někdy syrečky?

5 Past tense with reflexive se … jsem se učil česky. …. jsem se učila česky. …. ses učil česky. …. ses učila česky. …. se učil česky. … se učila česky. … se učilo česky. …. jsme se učili česky. ….. jsme se učily česky. ….. jste se učil česky. …. jste se učila česky. ….. jste se učili česky. …… jste se učily česky. ….. se učili česky. ….. se učily česky. (děvčata, girls, neut pl) ….. se učila česky. On Ona Ono (dítě, kotě, štěně) Oni Ony Ona (pl) Já (žena) Já (muž) Ty (žena) Ty (muž) My (minimálně pes + ženy) My (ženy) Vy (jeden muž) Vy (jedna žena) Vy (minimálně pes a ženy) Vy (ženy)

6 Co je to? - Město nebo vesnice? Kutná Hora Jak se vám líbí fotografie města? Líbí(/nelíbí, protože ….. Jak se ti/vám líbí obraz vesnice? Líbí/nelíbí, protože….

7 Které umělecké dílo se vám nejvíc líbí? Which work most Mně se nejvíc líbí… zelená váza obraz fotografie “Sweet home of MR. CITRO Observe: mně is a long form for emphasis (I like it the best (others may not) Líbí se mi X. - first impression of something

8 Jak se vám líbí obraz? Líbí se mi obraz, protože…. Přítelkyně (Zrzavý) Spící (Toyen) Vodopád waterfall (Kubišta) Adjektiva: divný (strange) zajímavý kubistický surrealistický moderní nudný abstraktní nepochopitelný (incomprehensible)

9 Jak se vám líbí Brown? How do you like B? Jak se vám/ti líbí Brown? Moc (se mi líbí)! Moc ne (Moc se mi nelíbí) (not a whole lot) Jak se vám/ti líbí Providence? – Moc – Moc ne.. … protože …. – politici jsou korumpovaní Politicians corrupt – tady je nejlepší univerzita – se tady učíme česky. – je tady krásně – tady není kultura. Tady je nuda. – tady mám dobré kamarády – Rhode Island je tak malý stát! Já mám radši velký stát jako Kalifornii!

10 Jak se vám (pl) líbí …? Agree on what/whom you (don`t) like (listed vpravo) Líbí se nám …. Nelíbí se nám … 1.Současná (contemporary) americká ekonomie 2.Dnešní (today`s) počasí 3.Naše nová rektorka Paxtonová 4.Současná akademická úroveň (level) studentů na naší univerzitě 5.Kvalita života v Providenci

11 Recall the instrumental Jak jezdíte domů? Jezdím domů – autem – autobusem – vlakem – ponorkou (submarine) – letadlem – lodí – tramvají – motorkou – železnicí (railway) – vrtulníkem helicopter) autobus, vlak, vrtulník Type? Instr.? letadlo, auto Type? instr? Motorka, ponorka type? Instr? Ta loď, tramvaj Type? Instr? železnice Type? instr?

12 Kde je kočka? Pod křeslem (under) Pod stolem Před oknem. (in front of) Před domem A B C D

13 Svatý Václav St. Wenceslas Svatý Václav je spolu (together) (with a horse) – s koněm – s kůň Turisté jsou – pod ocas – pod ocasu – pod ocasem Nom sg.? ocas kůň (just like dům, stůl) The preposition, just like pod, před takes the instrumental ocas (tail) kůň (horse)

14 Před za nad Pták je nad domem nad domou Les je za domem za dům Eva je Před domů Před domem Před doma pod (underneath) poklad je pod domem pod domě Dům kouř strom

15 Co je to? To je vesnice a kopec. Vesnice je … – za kopcem – na kopci. – pod kopcem. – v kopci

16 Kde jsou děti? Na té fotografii děti jsou – před tatínkem – za maminkou – pod tatínkem – mezi tatínkem a maminkou Mezi = between Mezi + instrumental

17 Věty a funkce 1.Je na té fotografii váš domek? 2.Naše vesnice je blízko Prahy. 3.Náš dům je pod kopcem, mezi školou a náměstím – před kostelem. 4.Naše vesnice je daleko od Prahy. 5.Jezdíme tam autem nebo vlakem. 6.Cesta vlakem trvá jen hodinu a půl. 7.Vidíte to? a.Reporting proximity. b.Reporting the location of the village relative to a large city. c.Routine trips and means of transportation. d.Asking someone if s/he sees something. e.Asking someone to identify the house. f.Reporting the location of the house relative to other landmarks. g.Reporting time taken to complete a trip.

18 dialog Marie: Je na té fotografii váš domek? Josef: Tady pod kopcem, mezi školou a náměstím – před kostelem. Vidíte? M: Je to daleko? J: Ne. ta vesnice není daleko od Prahy. Jezdíme tam autem nebo vlakem. Cesta vlakem trvá jen hodinu a půl.

19 Slovní zásoba na té fotografii pod kopcem, mezi školou a náměstím – před kostelem. Vidíte? ta vesnice není daleko od Prahy. Jezdíme tam autem nebo vlakem. Cesta vlakem trvá jen hodinu a půl.


Stáhnout ppt "Čeština Baby words My sedíme – dítě hačá. My jíme – dítě papá. My pijeme – dítě bumbá. My spíme – dítě hajá/spinká. To je špinavé, protivné, hrozné – To."

Podobné prezentace


Reklamy Google