Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1. 3 druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1. 3 druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1. 3 druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál slouží k seznámení se s druhy rýmů a k následnému procvičení za použití projektoru. Obsahuje animace.

2

3 základní jednotka básně zapisuje se do jednoho řádku VERŠ zvuková shoda konců slov na konci veršů RÝM graficky oddělený celek v básni, který se pravidelně opakuje SLOKA

4 Doplň ke slovům rýmy: pes tráva č as babka pec, ves, ples, les sláva, zpráva, šťáva, káva vlas, kras, jas, bas, hlas, klas lapka, klapka, žabka, jabka, kapka

5 * Než mráz mi všechna okna zasklí, A než přijde zima, led a sníh, B spravím si boty, už mi praskly, A a čouhají mi palce z nich. B (Jaroslav Seifert) * STŘÍDAVÝ RÝM Sudý verš se rýmuje se sudým, lichý s lichým.

6 * Na topole nad jezeremA seděl vodník podvečerem:A Sviť měsíčku, sviť,B ať mi šije niť.B (Karel Jaromír Erben) * SDRUŽENÝ RÝM Rýmují se dva po sobě jdoucí verše.

7 * Schoval jsem se v bráně letohrádku, A chytni si mne, slepá bábo, chyť,B jaro přede průhlednou svou nitB na neviditelném kolovrátku.A (Jaroslav Seifert) * OBKROČNÝ RÝM Rýmuje se 1. a 4.verš a 2. a 3.verš.

8 * Rozbořené staré zámky A zas se mohou vystavit, B ale co se mně zbořilo,C nemohu víc napravit.B (lidová píseň) * PŘERÝVANÝ RÝM Rýmují se sudé verše, liché zůstávají bez rýmu.

9 AABBAABB F.L.Čelakovský: Vávra SDRUŽENÝ RÝM Běží Vávra z Poličky, nese v mošně hrozníčky, zpívá sobě cestičkou, že má mošnu plničkou. Je to chůze po tom světě – kam se noha šine: sotva přejdeš jedny hory, hned se najdou jiné. ABCBABCB PŘERÝVANÝ RÝM F.L.Čelakovský: Pocestný

10 Zemřela matka a do hrobu dána, siroty po ní zůstaly; i přicházely každičkého rána a matičku svou hledaly. ABABABAB STŘÍDAVÝ RÝM Ta starší vážná, sto otázek v oku – ta mladší samý smích a dětinná, a obě svěží, jak je květina, jež blesky zryté skále pučí v boku. K.J.Erben J. Vrchlický ABBAABBA RÝM OBKROČNÝ

11 Zdroje: ČELAKOVSKÝ, František Ladislav. Ohlas písní českých. Praha: Albatros, 1970, ISBN 13-326-KMČ-70. SOUKAL, Josef. Literární výchova. Praha: SPN, 1998, ISBN 80-7235-026-9. To nejlepší z poezie 19.století. Praha: Levné knihy KMa, 2005. ISBN 80- 7309-280-8.


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1. 3 druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google