Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Finanční gramotnost je poskytnout studentům oboru Klempíř potřebné informace o bankovních produktech, spoření a zadlužování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomika na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na bankovní produkty.

3 BANKOVNÍ PRODUKTY

4 Činnosti bank Aktivní operace: poskytování úvěrů, Pasivní operace: vklady klientů, zhodnocení úrokovou sazbou Služby bank: Vedení účtu Zprostředkování platebního styku Prodej a nákup valut, cenných papírů

5 ODKAZ NA WEB ČSOB http://www.csob.cz/cz/Stranky/default.aspx?u tm_medium=cpc&utm_source=google&utm_c ampaign=s_csob- banka_csob&gclid=CIfhvbmd67ACFQRJ3wo d5Ru5ww http://www.csob.cz/cz/Stranky/default.aspx?u tm_medium=cpc&utm_source=google&utm_c ampaign=s_csob- banka_csob&gclid=CIfhvbmd67ACFQRJ3wo d5Ru5ww odkaz č. 1

6 KAM ULOŽIT PENÍZE Banka vyplácí klientům úroky za jejich vklady Běžný účet Spořící účet Termínovaný vklad http://www.finance.cz/ucty-a-sporeni/ Odkaz č. 2

7 BĚŽNÝ ÚČET Využíváme jej nejčastěji ke zprostředkování platebního styku. Každý měsíc si na něj necháváme zasílat mzdu. Z běžného účtu platíme např. nájem, elektřinu, vodu, plyn (pomocí trvalých příkazů). K platbám v obchodech používáme platební kartu spjatou s tímto běžným účtem. Můžeme provádět jednorázové platební příkazy přes internetbanking.

8 SPOŘÍCÍ ÚČET Účet určený ke spoření. Vklady jsou úročeny aktuální úrokovou sazbou. Vkládat můžeme pravidelně, nebo nahodile. Naspořená částka může sloužit jako finanční rezerva.

9 TERMÍNOVANÝ VKLAD Slouží k uložení určité finanční částky na danou vázanou dobu. Úrok z vkladu je vyšší než u spořícího účtu. Nevýhodou je blokování uložených peněz na předepsanou dobu.

10 ÚROKY Úrokovací období: roční – označuje se zkratkou p. a. (per annum), pololetní – p. s. (per semestrum), čtvrtletní – p. q. (per quartale), měsíční – p. m. (per mensem).

11 BANKOVNÍ A JINÉ POPLATKY S vedením běžného účtu jsou spjaty bankovní poplatky, které si banka za své služby účtuje. Poplatek za vedení účtu. Zřízení trvalého příkazu. Výběr z bankomatu. Příchozí a odchozí platby. Zasílání bankovního výpisu.

12 POROVNÁNÍ NABÍDEK Tak jako u kteréhokoliv jiného produktu platí doporučení: porovnání jednotlivých nabídek různých bankovních institucí. Porovnáváme poplatky za využívané operace. Úrokové sazby u vkladů. Úrokové sazby u úvěrů. RPSN (roční procentní sazba nákladů)

13 DOPORUČENÍ PRO VLASTNÍ FINAČNÍ HOSPODAŘENÍ V mládí a středním věku: Postavení silné finanční základny (zajistit trvalý příjem z několika zdrojů). Půjčovat si pouze na produkty, které nám přinesou v budoucnu užitek a zisk (např. nemovitosti). Ukládat hotovost (různé formy investic). Ve starším věku Užívat si naspořených hodnot a investic.

14 ZDROJE www.office.microsoft.com KLÍNSKÝ, Petr; CHROMÁ, Danuše; TESAŘOVÁ, Svatava. Finanční gramotnost [online]. [cit. 16.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nuov.cz/uploads/Financni_gramo tnost_obsah_a_priklady_z_praxe_skol.pdf


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google