Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Tuto úpravu můžeme použít nejčastěji tam, kde automatika fotoaparátu nezvládne funkci automatického vyvážení barev. Použijeme funkce Nástroje … Nástroje barev … Úrovně. Úprava vyvážení barev

3 Pod histogramem (graf histogramu udává zastoupení jednotlivých jasových složek na snímku) najdeme tři šipky. Jejich posunem se dá změnit úroveň jasu snímku (již jsme používali). Dále upravíme celkovou barevnost snímku: Nástroje … Nástroje barev … Vyvážení barev.

4 Ponechte zatrženou hodnotu Zachovat světlost. Změna barevnosti se tak neodrazí na jasu snímku. V červeném rámečku je původní vzhled snímku. Všimněte si, že na koncích každého ze tří posuvníků jsou tzv. doplňkové barvy. Např. oranžový nádech odstraníme posunutím prvního posuvníku vlevo a třetího vpravo.

5 Černobílé fotografie mají pořád svůj půvab. U některých motivů může být černobílé provedení mnohem působivější. Můžeme obrázky jednoduše převést do černobílého provedení pomocí funkce Obrázek … Režim … Odstíny šedi. Napodobení černobílé fotografie Takto vytvořená černobílá fotografie ale stále nemá charakter a atmosféru opravdové černobílé fotografie.

6 Zlepšit to můžeme několika způsoby. Ukážeme si jeden z nich. Pro převod do černobílého podání zvolíme Barvy … Mapa … Mapování z přechodu. Tato funkce zajistí zachování celého spektra odstínů šedi. (V panelu nástrojů máme nastavenu horní barvu černou a spodní bílou.) Výsledný snímek je i přes to zpravidla příliš plochý a šedivý. Mohli bychom to napravit funkcí Úrovně, ale zkusíme něco jiného.

7 Využijeme Filtry … Vylepšení … Maskovat rozostření. Posuvník Poloměr nastavíme až téměř k pravému okraji (asi 100), Míru na hodnotu 0,50 a Práh necháme na 0. Operace je poměrně hodně náročná na čas, budeme si tedy muset po stisknutí tlačítka Budiž nějakou dobu počkat.

8 Na závěr můžeme do snímku přidat šum, který bude napodobovat filmové zrno. Filtry … Šum … RGB šum. Hodnotu nastavíme na cca 0,08. Záleží to na jednotlivém snímku, je třeba to vyzkoušet.

9 Porovnejte výsledek.

10 Úkol Vyzkoušejte si úpravy na fotografiích, které vám dá k dispozici učitel nebo které jste sami vyfotografovali. V jakých případech se vám více líbí použití černobílé fotografie a proč?

11 Příště: Efekty pro vytváření grafických prvků (novinový tisk, filmový pás, kostka) Použitá literatura: VYBÍRAL, J. GIMP: Praktická uživatelská příručka. Brno : Computer Press, 2008. 223 s., CD. ISBN 978- 80-251-1945-7. Použité fotografie: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera : Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)tigert.gimp.org/gimp


Stáhnout ppt "Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google