Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán"— Transkript prezentace:

1 DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán

2 DOLMEH (PICHAK) Název pokrmu Dolmeh pochází z tureckého “dolma”, což znamená nadívaný. Vinné listy lze plnit masovou směsí nebo je ponechat jen s rýží (varianta vhodná pro vegetariány). Plněné vinné listy se podávají jako součást meze (talíř s různými druhy předkrmů). Dají se také koupit v konzervě, ale ty zdaleka nechutnají tak výborně jako ty čerstvé, které vás naučíme připravit. Příprava plněných vinných listů sice vypadá na první pohled složitě, po pár kouscích vám ale balení půjde od ruky jedna báseň - a vy se jimi můžete blýsknout na příští party! Ještě tip: Používáte-li nakládané vinné listy, dobře je opláchněte nebo spařte vroucí vodou, abyste je zbavili konzervantů, které by kazily chuť. Čerstvé vinné listy je zase dobré několik minut povařit ve vodě, aby změkly. Doba přípravy: 70 min (z toho min vaření) Nasytí: 6 osob (jako předkrm)

3 “ ” NA PŘÍPRAVU POTŘEBUJEME: 450G MLETÉHO HOVĚZÍHO NEBO KRŮTÍHO MASA 400G VINNÝCH LISTŮ 1 HRNEK RÝŽE 1/2 HRNKU ŽLUTÉHO PŮLENÉHO HRACHU 1 HRNEK ČERSTVÝCH BYLINEK (PETRŽEL, KORIANDR, BAZALKA, ESTRAGON, MÁTA, ROZMARÝN) 1 VELKÁ CIBULE 2 STROUŽKY ČESNEKU 1/3 HRNKU CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY NEBO OCTA 2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE CUKRU 1 POLÉVKOVÁ LŽÍCE KURKUMY SŮL A PEPŘ OLEJ NA SMAŽENÍ Postup: Rýži dobře propláchneme studenou vodou (dokud nebude čirá) a uvaříme ji v osolené vodě (2 polévkové lžíce soli a 6 hrnků vody) do polo-měkka. Slijeme přebytečnou vodu. Hrách očistíme a povaříme ve vroucí vodě asi 15min (nesolíme), poté slijeme. Najemno nasekanou cibulku a česnek osmahneme na oleji. Jakmile směs zezlátne, přidáme osolené a opepřené mleté maso a okořeníme kurkumou. Směs za stálého míchání asi 5 minut smažíme (můžeme ji také podlít vodou a nechat asi 15min podusit).

4 Jakmile je maso uvařené, směs okořeníme čerstvými bylinkami a promícháme s uvařenou rýží s hrachem. Dosolíme dle chuti. Celou směs vložíme do velké mísy, přidáme cukr a ocet a dobře promícháme. Vinný list si položíme stopkou k sobě. Nabereme čajovou lžičkou náplň a vložíme ji do středu listu. Postupně přehneme ze stran jednotlivé okraje listu a nakonec celý list s náplní smotáme do pevné ruličky. Takto zabalené listy pokládáme do hrnce. Rozmícháme citronovou šťávu nebo ocet s cukrem tak, aby vznikl sladkokyselý nálev, ke kterému přimícháme hrnek vody. Připraveným nálevem polijeme závitky a zatížíme je v hrnci talířem tak, aby se listy při vaření nerozbalily. Hrnec přivřeme poklicí a dusíme asi min na mírném plamenu.

5 DOBROU CHUŤ! DOBROU CHUŤ! Proudly created by maasha 2016


Stáhnout ppt "DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán"

Podobné prezentace


Reklamy Google