Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík."— Transkript prezentace:

1 Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 5.12. 2015

2 Nejmenší a největší Nejvyšší muž světa byl Američan Robert Pershing Wadlow ( t 22) měřil 272 cm a vážil 200kg. Za jeho výšku mohly růstové hormony. Zemřel na infekci, která se mu dostala do těla z puchýře na pravé noze. Nejvyšší žena světa je Indka Siddiqa Parveen (29), měří 233 cm váží 129 kg. Nejmenší muž světa je Filipíňan Jurney Bulawing (22), měří 59,93 cm. Nejmenší žena světa je Indka Jyoti Amgeová (22), měří 62,8 cm a váží 5,5 kg.

3 Syndromy Progerie (HGPS)- nemoc způsobující urychlený rozvoj stařeckého vzhledu se zkrácením života. Rozvijí se od 2 let a postižené děti se dožívají 13 let. Postižení mají malý vzrůst, ptačí obličej a postižení jsou celkově dost vyhublí. Zatím se nedá léčit. Syndrom vlkodlaka (Hypertichóza)- je to velmi vzácná dědičná genetická porucha. Je to způsobeno mutací v pohlavních chromozomech X, to způsobuje zvýšený růst ochlupení po celém těle včetně obličeje. Dá se léčit chemicky, mechanicky, laserem atd. Syndrom modré kůže- není moc známe a poprvé bylo popsáno v 60. letech. Příčina je nejspíš taková, že je nedostatek kyslíku v tepenné krvi. Lidé se dožívají normálního věku. Léčba není nutná. Syndrom Alenky v říši divů (AIWS)- je stav při kterém u postižených dochází např. k mikropisii, makropsii a jinému zkreslení okolí. Jede ale o dočasný stav, který se vyskytuje ve spojitosti s migrénou, nádory na mozku a požitím drog. Postihuje nejčastěji děti, ale i dospělé ve věku 20-30 let.

4 Blaschkovy linie- je velmi vzácný syndrom, který je dosud nevysvětlen. Poprvé byl popsán r. 1901. Nejčastěji se vyskytuje u dětí, které mají jednoho rodiče s bílou a druhého s tmavou barvou kůže. Jedinci mají po těle pruhy na zádech do písmene V, nebo U a na hrudi a bocích do písmene S. Cotardův syndrom (Syndrom chodící mrtvoly)- je vzácná duševní porucha, při které si postižený myslí, že je mrtví, nemá krev, nebo že mu chybí orgány. Někdy se stává, že dotyčný trpí i halucinacemi a tvrdí, že je nesmrtelný. Příčina není známá. Léčí se antidepresivy atd. Moebiův syndrom- je vzácné vrozené neurologické onemocnění, u kterého postižený nemůže ovládat mimické svaly (z důvodu porušení nervů). Jedinci se často nemohou usmívat, mají problémy se sluchem, vysokou citlivost na hlasité zvuky a často mají problémy i s mrkáním. Nelze léčit.

5 Mobeiův syndrom Blaschkovy linie Progerie (HGPS) Syndrom vlkodlaka (Hypertichóza) Cotardův syndrom

6 Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Wadlow http://www.naturalheightgrowth.com/wp-content/uploads/2012/07/25.jpeg http://cache2.asset-cache.net/gc/115788058-junrey-balawing-poses-with-a-bottle-of-coca- gettyimages.jpg?v=1&c=IWSAsset&k=2&d=lGnjDs01aeQKqjld9R%2FRaY%2BGdccnWkif9yWDfD51Jcg3vBaQsaClaIlz yo7E0I2o6%2BDrj6NiCS6LghFlQx635g%3D%3D https://en.wikipedia.org/wiki/Junrey_Balawing http://www.huffingtonpost.com/2014/01/29/siddiqa-parveen-tallest-woman-surgery-tumor_n_4689092.html https://i.ytimg.com/vi/LpBeBbexJ4M/maxresdefault.jpg http://www.novinky.cz/koktejl/253803-svet-ma-novou-nejmensi-zenu-guinnessovu-knihu-ma-do-pasu.html http://img.topky.sk/big/1051534.jpg/india-najmensia-zena-jyoti-amgeova-indka--rekord.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Progerie http://procproto.cz/wp-content/uploads/progeria1.jpg http://img.blesk.cz/img/1/full/825557-img-supatra-vlkodlak-osud.jpg http://www.priznaky-projevy.cz/geneticke-nemoci/syndrom-vlkodlaka-hypertrichoza-priznaky-projevy-symptomy http://www.priznaky-projevy.cz/psychiatrie-sexuologie/syndrom-alenky-v-risi-divu-priznaky-projevy-symptomy http://www.priznaky-projevy.cz/kozni/blaschkovy-linie-priznaky-projevy-symptomy http://procproto.cz/wp-content/uploads/Blaschko.jpg http://www.priznaky-projevy.cz/psychiatrie-sexuologie/syndrom-chodici-mrtvoly-priznaky-projevy-symptomy http://www.priznaky-projevy.cz/neurologie-neurochirugie/moebiuv-syndrom-priznaky-projevy-symptomy-obrazky http://media.novinky.cz/215/332153-free1-inbxv.jpg http://cs.medlicker.com/291-syndrom-modre-kuze-priciny-priznaky-diagnostika-a-lec

7 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík."

Podobné prezentace


Reklamy Google