Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vybrané technologie. Lokálně kontextové služby služby dostupné prostřednictvím mobilního telefonu, které ke svému fungování využívají informace o aktuální.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vybrané technologie. Lokálně kontextové služby služby dostupné prostřednictvím mobilního telefonu, které ke svému fungování využívají informace o aktuální."— Transkript prezentace:

1 Vybrané technologie

2 Lokálně kontextové služby služby dostupné prostřednictvím mobilního telefonu, které ke svému fungování využívají informace o aktuální poloze uživatele (telefonu) princip určení polohy: –Cell of Origin (COO) - základním údajem pro určení polohy mobilního telefonu je informace o základnové stanici, se kterou právě komunikuje –Timing Advance (TA) – metoda vychází ze znalosti vzdálenosti mobilního telefonu minimálně od tří základnových stanic –Time of Arrival (TOA) – metoda rovněž vychází ze znalosti vzdálenosti telefonu od tří základnových stanic, ale tuto informaci neposkytuje telefon, ale stanice si ji zjišťují samy –Enhanced Observed Time Difference(E-OTD) – metoda je založena na instalaci referenčních přijímačů po celé síti GSM; údaj o vzdálenosti od tří základnových stanic je získán nejen mobilním telefonem, ale také referenčním přijímačem

3 Lokálně kontextové služby princip určení polohy: –GPS a Wireless Assisted GPS (WAG) – obě tyto metody vycházejí z využití sítě satelitů GPS a je možné jimi určit polohu s přesností 5 až 10 metrů –WAG - na základě přibližně známé polohy (určené např. metodou COO) získá mobilní telefon informaci o poloze satelitů (nemusí je sám zdlouhavě vyhledávat), sejme aktuální signál satelitů a odešle jej ke zpracování do centra (úspora baterií)

4 Vazby mezi účastníky v systému LBS

5 Lokálně kontextové služby (LBS) Mobilní operátoři – provozují jádro LBS – tedy samotnou síť, ke které jsou připojeny mobilní terminály – telefony, PDA a další. Integrátoři LBS aplikací – ve většině případů poskytují celkovou dodávku LBS řešení operátorovi – softwarová a hardwarová platforma, která komunikuje ne jedné straně s fyzickou sítí (GSM) a na straně druhé s LBS aplikacemi. Propojuje data a aplikace z nejrůznějších zdrojů. Tvůrci LBS aplikací a dodavatelé informací a geografických dat – společně vytvářejí technologické a obchodní postupy určené pro koncové zákazníky (WAP řešení pro LBS, SIM Toolkit aplikace apod.). Tvůrci aplikací a poskytovatelé dat mohou realizovat své dodávky buď přímo nebo formou transakcí jako ASP (Application Service Provider) nebo WASP (Wireless ASP).

6 Příklad transformace informací v LBS

7 Příklady využití LBS Informační služby – přístup k informacím (místní události, atrakce, dopravní informace, počasí včetně předpovědi, možnosti sportovních aktivit, obchodní nabídky apod.) – např. návštěvník si ve svém profilu nastaví, že ho zajímá gotika, a když se pohybuje nedaleko zajímavé gotické památky, je na tuto skutečnost upozorněn. Vyhledávání objektů v okolí uživatele (restaurace, čerpací stanice, kina, divadla, bankomaty apod.) Navigace a orientace v okolí – návštěvník chce navštívit nedaleký hrad, ale neví, kudy se tam dostane – mobilní telefon mu ukáže směr a popíše trasu Služby zvýšení bezpečnosti – lokalizace volajících na tísňové linky, sledování osob v nebezpečných oblastech; např. v USA by měl do tří let vstoupit v platnost zákon, který ukládá mobilním operátorům povinnost zajistit automatickou lokalizaci všech tísňových volání (linka 911).

8 GPS GPS (Global Positioning System) je systém skládající se z 24 satelitů, který umožňuje příjemcům získat údaje o aktuální geografické pozici přesnost pozice se liší podle přístrojů od 100 do 10 metrů, některé pokročilé systémy mají ještě vyšší rozlišovací schopnost (při dlouhodobém měření až cm!) na rozdíl od dřívějšího řešení je signál GPS „rozmazáván“ jen nad určitými oblastmi Země GPS přijímače začínají být součástí mobilních telefonů, již delší dobu se používají při letecké, lodní a později i silniční navigaci

9 Popis činnosti systému GPS 21 GPS satelitů obíhá (tři jsou záložní) okolo 10,600 mil nad povrchem Země. Satelity jsou rozmístěny tak, že v každém okamžiku jsou z jednoho místa vidět vždy čtyři. V každém satelitu je počítač, atomové hodiny a vysílač. Při znalosti orbitální dráhy a času satelit neustále vysílá údaje o své pozici a čase. Na povrchu každý GPS přijímač za pomoci počítače interpoluje pozici z údajů ze tří satelitů. Výsledek má formu zeměpisné délky a šířky většinou s přesností na metry. Pro počáteční určení pozice je nutné obdržet kompletní zprávu ze satelitů, což může trvat asi 30 sekund V případě, že je vysílač vybaven displejem, je možné výsledek zanést do mapy. Když je možné přijímat data ze čtvrtého satelitu, lze určit také nadmořskou výšku. V případě pohybu se může vypočítat rychlost a směr event. čas, než se dorazí do určeného cíle.

10 Chyby které se vyskytují při používání GPS systémů zpoždění způsobené vrstvami atmosféry - ionosférou a troposférou vícecestnost signálu - v případě reflexe signálu od vysokých budov apod. chyba v hodinách přijímače chyba v pozici satelitu – orbitální chyba malý počet viditelných satelitů špatné postavení satelitů - malý úhel mezi satelity nedostupnost satelitů (zde by bylo možné uvažovat o kombinaci přístroje s lokalizací pomocí pozemních stanic GSM)

11 Využití GPS v CR využívají se v letecké, lodní, silniční dopravě (včetně individuální) osobní využití zahrnuje horskou turistiku, jízdy na sněžných skútrech, běžkování, lovectví, cyklistiku a jachtařství GPS systémy se nehodí tam, kde není možnost přijetí signálu ze satelitů - v jeskyních, v budovách, pod vodou a ve velmi členitém (horském) terénu


Stáhnout ppt "Vybrané technologie. Lokálně kontextové služby služby dostupné prostřednictvím mobilního telefonu, které ke svému fungování využívají informace o aktuální."

Podobné prezentace


Reklamy Google