Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_10 Severozápadní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_10 Severozápadní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí,"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_10 Severozápadní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Šimůnek. Autor:Mgr. Jiří Šimůnek Anotace:žáci shlédnou v počítači nebo na interaktivní tabuli prezentaci o severozápadních Čechách (Ústecký kraj). Seznámí se s danou oblastí, kdy si jednotlivá pohoří, řeky, města ukazují na vlastivědné mapě. Na přiložených fotografiích budou moci vidět některé zajímavosti tohoto kraje. Očekávaný výstupžáci si zapamatují základní informace o této oblasti. Ukáží na vlastivědné mapě jednotlivá pohoří, řeky a důležitá města v Ústeckém kraji. Získávají znalosti s PowerPointem. Klíčová slova:Ústecký kraj, pohoří, řeky, města Druh učebního materiáluprezentace Druh aktivity:aktivita Cílová skupina:žáci Stupeň a typ vzdělávání:základní vzdělávání, 1. stupeň Typická věková skupina:9 – 11 let

2 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ÚSTECKÝ KRAJ  Povrch  Vodstvo  Města, průmysl  Turistické zajímavosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šimůnek.

3 Povrch oblasti Při hranici s Německem se rozkládají Krušné hory, Děčínská vrchovina a Lužické hory. Ve střední části se nachází nevysoké pohoří České středohoří s nejvyšší horou Milešovkou (837m). Okolo řek Labe a Ohře se rozkládají úrodné nížiny. Oblast severozápadních Čech byla ve značné míře poznamenána těžbou hnědého uhlí. Životní prostředí je velmi narušené. Bude trvat několik desítek let, než se příroda „zregeneruje“.

4 Pohled na Mosteckou pánev

5 Vodstvo Vodní tepnou této oblasti je řeka Labe. V Děčíně přitéká do Labe řeka Ploučnice, v Ústí nad Labem Bílina a v Litoměřicích řeka Ohře. Města Děčín a Ústí nad Labem díky splavnosti Labe jsou říčními přístavy. Po Labi se plaví nejen nákladní lodě, v létě zde můžeme spatřit i lodě výletní. Místo, kde řeka Labe opouští naše území (Hřensko), je nejníže položeným místem v ČR: nadmořská výška dosahuje „jen“ 130 metrů.

6 Na řece Ohři byla vybudována velká vodní nádrž Nechranice. Podnebí: Oblast podkrušnohorských pánví je relativně teplejší než výše položená místa. Často se zde však hromadí vyšší koncentrace prachu a smogu (směs mlhy, prachu a kouřových zplodin). Okolí Žatecka patří k nejsušším oblastem v ČR, což svědčí pěstování chmele.

7 Ústí nad Labem – pohled nad Masarykovo zdymadlo

8 Ústecký kraj má kolem 821 tisíc obyvatel. Krajským městem je Ústí nad Labem (94 tis.ob.). Město je známé chemickým (Spolchemie), potravinářským (pivovar Zlatopramen), textilním a strojírenským průmyslem. Nachází se zde Univerzita Jana Evangelisty Purkyně. Pozůsta t kem po bombardování ve 2. světové válce je věž gotického kostela, která je odkloněna o 1,86m. Dominantou města je také hrad Střekov. Obyvatelstvo, města, průmysl

9 Nedaleko Ústí nad Labem leží Děčín (52 tisíc ob.), který je významným říčním přístavem a překladištěm. Převažuje průmysl chemický, strojírenský (Kabelovna), hutní (výroba hliníku), výroba lodí (ARGO). Největší kulturní památkou je Zámek, postavený na skále nad soutokem Labe s Ploučnicí, který dnes prochází nákladnou rekonstrukcí. V Teplicích (51 tis.) najdeme vyhlášené lázně s léčivými prameny (pohybové a oběhové nemoci).

10 Horké prameny byly známy již Keltům a Římanům. Největší věhlas lázně zaznamenaly v 19.století, kdy zde pobývali významní evropští umělci (Chopin, Beethoven, Goethe, Paganini a jiní). Most, druhé největší město kraje, má 68 tisíc obyvatel. Město bylo ve značné míře ovlivněno těžbou uhlí. Turisty je vyhledávaný kostel Nanebevzetí Panny Marie, který musel být kvůli těžbě přestěhován (1975). „Uhelné safari“ je dalším netradičním lákadlem této oblasti.

11 Nedaleko Litoměřic leží Terezín, který sloužil za 2. světové války jako koncentrační tábor. Okolní svahy lemují vinice. Město je známé v odvětví ovocnářství a zelinářství – tradiční výstava: Zahrada Čech (září). V okolí měst Louny a Žatec se pěstuje chmel. Dalším velkým městem je Chomutov (50 tis.) Přírodní raritou je Kamencové jezero, které je již jediné na světě, má přízvisko „Mrtvé moře“ (na hladině nerostou řasy, sinice). Zdejší zoopark je největší v ČR.

12 Turistické zajímavosti Hora Říp

13 Hrad Střekov – Ústí nad Labem

14 České Švýcarsko – Pravčická brána

15 Stadice – pomník Přemysla Oráče

16 Zdroje obrázků: Hadonos. Wikimedia commons [online]. 2011[cit. 2012-28-02]. File:Jezeří a Mostecká pánev.JPG. Dostupná pod licencí public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jezeří a Mostecká pánev.JPG Ondrej.konicek. Wikimedia commons [online]. 2006[cit. 2012-28-02]. File:Zdymadla.jpg. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zdymadla.jpg Ludek. Wikimedia commons [online]. 2006[cit. 2012-28-02]. File:Rip a Cteneves.jpg. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rip a Cteneves.jpg Rudko. Wikimedia commons [online]. 2011[cit. 2012-28-02]. File:Hrad Střekov 21. 0 8.2011 16-47-04.jpg. Dostupná pod licencí public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hrad_Střekov_21.08.2011_16-47-04.jpg Olaf1541. Wikimedia commons [online]. 2005[cit. 2013-10-04]. File:Pravcicka brana 001.jpg. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pravcicka_brana_001.jpg Ondřej Žváček. Wikimedia commons [online]. 2008[cit. 2012-28-02]. File:Pomník Přemysla Oráče.jpg. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pomník Přemysla Oráče.jpg


Stáhnout ppt "Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_10 Severozápadní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí,"

Podobné prezentace


Reklamy Google