Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Pomocí soutěže si žáci zábavnou formou procvičí probrané učivo. Autor: Mgr. Renata Kubíčková (Autor) Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Má základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Pomocí soutěže si žáci zábavnou formou procvičí probrané učivo. Autor: Mgr. Renata Kubíčková (Autor) Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Má základní."— Transkript prezentace:

1 Anotace: Pomocí soutěže si žáci zábavnou formou procvičí probrané učivo. Autor: Mgr. Renata Kubíčková (Autor) Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Má základní znalosti o ČR a její zeměpisné poloze v Evropě. Speciální vzdělávací potřeby: Žádné Klíčová slova: Město, řeka, pohoří, mapa Druh učebního materiálu: Prezentace Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělávání, první stupeň, druhé období Typická věková skupina: 10 – 12 let Celková velikost: 79kB Vlastivědný AZ kvíz základní vzdělávání - lehké mentální postižení > Člověk a jeho svět > 1. stupeň > Místo, kde žijeme

2 Pravidla hry : 1.Žáky rozdělíme do dvou družstev podle barev. Černou barvou se označují políčka se špatnou odpovědí. 2.O černá políčka lze následně soutěžit formou náhradních otázek. Pokud je odpověď správná, označí se políčko barvou družstva, které správně odpovědělo tak, že se klikne myší na požadované barevné políčko nad herním polem a přenese se na získané políčko v herním poli. Stejně postupujeme i u černých políček. 3.Družstvo, které propojí tři strany hracího pole, vyhrává. Hra se může omezit i časově. 4. Písmena označující políčka jsou prvním písmenem správné odpovědi.

3

4 Otázky A – Co se vyrábí v Mladé Boleslavi? B – Jak se jmenuje druhé největší město České republiky? C – Jak se jmenoval jeden z věrozvěstů, kteří přišli na Moravu? Metoděj a ……………. Č – Jak se jmenuje nejvyšší hora Českého lesa? D – Jak se jmenuje moravská řeka začínající na D? E – V jakém světadílu leží Česká republika? F – Jak se jmenuje lázeňské město na západě ČR? G – Jak se dříve jmenovalo město Zlín? H – Jakou barvou se na mapě značí pohoří? CH – Co znamená zkratka CHKO? I – Co znamená dopravní značka, na které je malé tiskací i? J – Název jedné ze světových stran? K – Jak se jmenoval panovník, který založil první univerzitu na našem území? L – Jméno řeky pramenící v Krkonoších? M – U jakého města se vlévá Vltava do Labe? N – Co se značí na mapě zelenou barvou? O – Jak se jmenuje město, ve kterém se vyrábí syrečky? P – Název kamene, ze kterého si v pravěku vyráběli zbraně? R – Vídeň je hlavní město jaké země? Ř – Hora, na níž stanul praotec Čech?

5 S – Název sousedního státu? Š – Název pohoří, jehož nejvyšší hora se jmenuje Plechý? T – Název města, kterému se říká „husitské?“ U – Co se těží v dolech? V – Hlavní město Polska? Ú – Jak se nazývají úrodné nížiny na Moravě? Z – Město, v němž je továrna na výrobu bot značky „Baťa?“ Ž – Doplň chybějící část korunovačních klenot – koruna, jablko ………?

6 Náhradní otázky, odpovědi ANO - NE 1.Pramení řeka Vltava na Šumavě? 2.Má ČR nejdelší společnou hranici se Slovenskem? 3.Vlévá se řeka Labe do Severního moře? 4.Je nejvyšší hora ČR Sněžka? 5.Skládá se ČR ze třech územních celků? 6.Protéká Prahou řeka Otava? 7.Je Bratislava hlavním městem Slovenska? 8.Pěstuje se v Polabské nížině ovoce a zelenina? 9. Je rybník Rožmberk největší v ČR? 10.Přivedl praotec Čech Slovany na naše území? 11.Má ČR ve státním znaku tygra? 12: Je Lysá hora nejvyšší vrchol Krušných hor? 13.Má ČR 10 milionů obyvatel? 14. Nechal postavit Karel IV. Národní divadlo?

7 ŘEŠENÍ: A – automobily, B – Brno, C – Cyril, Č – Čerchov, D – Dyje, E – Evropa, F – Františkovy Lázně, G – Gottwaldov, H – hnědá, CH – chráněná krajinná oblast, I – informace, J – jih, K – Karel IV., L – Labe, M – Mělník, N – nížiny, O – Olomouc, P – pazourek, R – Rakousko, Ř – Říp, S – Slovensko, Š – Šumava, T – Tábor, U – uhlí, Ú – úvaly, V – Varšava, Z – Zlín, Ž – žezlo NÁHRADNÍ OTÁZKY: 1. ANO, 2. NE, 3. ANO, 4. ANO, 5. ANO, 6. NE, 7. ANO, 8. ANO, 9. ANO, 10. ANO, 11. NE, 12. NE, 13. ANO, 14. NE


Stáhnout ppt "Anotace: Pomocí soutěže si žáci zábavnou formou procvičí probrané učivo. Autor: Mgr. Renata Kubíčková (Autor) Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Má základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google