Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké."— Transkript prezentace:

1 John von Neumannova koncepce

2 John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké

3 John von Neumann (Neumann János)  Maďarský matematik židovského původu, který značnou měrou přispěl k oborům jako jsou kvantová fyzika, funkcionální analýza, teorie množin, ekonomika, informatika, numerická analýza, hydrodynamika, statistika, a mnoho dalších matematických disciplín.  Nejvýznamnější jsou jeho objevy jako průkopníka digitálních počítačů a operační teorie kvantové mechaniky (takzvaná Von Neumannova algebra), tvůrce teorie her a konceptu buňkového automatu.  Spolu s Edwardem Tellerem a Stanislawem Ulamem se zabýval jadernou fyzikou, kde vytvořili základní předpoklady termonukleárních reakcí a vodíkové bomby.

4 Zjednodušené blokové schéma Aritmeticko-logická jednotka Řídicí jednotka Vstupní zařízení Výstupní zařízení Vnější paměť Operační paměť Procesor Von Neumannova koncepce počítače

5  řídicí jednotka (CU - control unit) na základě jednotlivých instrukcí programu řídí činnost celého počítače  aritmeticko-logická jednotka (ALU – Arithmetic-Logic Unit) provádí výpočty  řadič společně s aritmeticko-logickou jednotkou tvoří procesor (CPU – Central Processing Unit)  v dnešní době doznala původní von Neumannova koncepce počítače určitých změn (multitasking, víceprocesorové systémy …)  harvardská koncepce na rozdíl od von Neumannovy předpokládá existenci dvou oddělených pamětí; v jedné paměti jsou uloženy jen instrukce programu a ve druhé paměti pouze data

6 Von Neumannova pravidla 1.Počítač počítá ve dvojkové soustavě. Všechna data (instrukce, adresy,…) jsou binárně kódované, správné dekódování zabezpečují vhodné logické obvody v řídící jednotce 2.Struktura je nezávislá od zpracovávaných problémů na řešení problému se musí zvenčí zavést návod na zpracování (program) a musí se uložit do paměti, bez tohoto programu není stroj schopen práce 3.Programy, data, mezivýsledky a konečné výsledky se ukládají do téže paměti 4.Paměť je rozdělená na stejně velké buňky (byty), které jsou průběžně očíslované vzestupně, přes číslo buňky (adresu) se dá přečíst nebo změnit obsah buňky 5.Po sobě jdoucí instrukce programu se uloží do paměťových buněk jdoucích po sobě, přístup k následující instrukci se uskuteční z řídící jednotky zvýšením instrukční adresy o 1.  Instrukcemi skoku se dá odklonit od zpracování instrukcí v uloženém pořadí 6.Existují alespoň instrukce aritmetické - sčítání, násobení, ukládání konstant,… logické - porovnání, not, and, or,… instrukce přenosu - z paměti do řídící jednotky a na vstup/výstup podmíněné skoky ostatní (posunutí, přerušení, čekání,…)


Stáhnout ppt "John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké."

Podobné prezentace


Reklamy Google