Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."— Transkript prezentace:

1 Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Historie  Ve 13. století vznikl na území dnešní Třeboně panský dvorec, který bránil obchodní cesty a rodící se místo městských trhů, místo setkávání kultur a výměny zboží mezi Čechami, Rakousy a Bavorskem.  Když v polovině 14.století koupili třeboňské panství Rožmberkové, rozhodli se z města v jeho středu učinit rovněž duchovní centrum. Povolali do Třeboně augustiniány a dvorec přestavěli na hrad, jednu ze strategických opor své ambiciozní politiky.

3

4 Historie  S Rožmberky je spojen největší rozkvět města v 16. století, kdy po nešťastném požáru dostává sídlo i zámek svou renesanční podobu a v jejím okolí rostou rybníky, dávající obyvatelům obživu a místu půvab.  Vzestup Třeboně je potvrzen na začátku 17. století, kdy se stala domovem Petra Voka z Rožmberka a tím hlavním městem rozsáhlého rožmberského dominia. Zámek poskytuje přístřeší rozsáhlým uměleckým sbírkám, knihovně a archivu. V roce 1660 se stávají novými pány na Třeboni Schwarzenbergové, kteří se úspěšně snaží zacelit válečné rány z třicetileté války a navrátit místu zašlou slávu. Třeboň se již nikdy nestane centrem dominia nových pánů, ale na druhou stranu tak zůstala zachována její renesanční krása i měšťanské kouzlo následujících epoch, baroka a historizujících slohů.

5 Rožmberk  Rožmberk je rozlohou největší rybník nejen v Jihočeském kraji a v České republice, ale i na celém světě (za předpokladu určité definice rybníku).Nachází se v okrese Jindřichův Hradec přibližně 6 km severně od Třeboně. Délka hráze je 2430 m, šířka u paty 55 m, v koruně 13,5 m a výška 11,5 m. Rozloha vodní plochy je 489 ha. Katastrální výměra je 677 ha. Objem vody 6,2 mil.m³. Maximální hloubka je 6,2 m. Leží v nadmořské výšce 427 m.

6

7 Historie Rožmberku  Byl navržen rožmberským regentem Jakubem Krčínem z Jelčan a Sedlčan a postaven v letech 1584 až 1590. Stavbu provádělo 800 lidí, kteří přemístili 750 000 m³ zeminy. Nutnost stavby tohoto vodního díla také podpořila velká povodeň, která 20. 8. 1544 z jihu Čech dorazila až do Prahy.  Založení rybníka v těchto místech zamýšlel již Štěpánek Netolický, ale kvůli velkým nákladům a nebezpečí dílo nemohl realizovat. Žádná hráz by neodolala velké povodni z řeky Lužnice. Věděl to i Krčín. Proto současně stavěl Novou řeku, aby odváděla velkou do jiného povodí.  Za Třicetileté války chtěl Karel Bonaventura Buquoy, císařský velitel, hráz prokopat a zaplavit stavovské vojsko, které leželo u Soběslavi. Jen hlídka, kterou zde držel majitel třeboňského panství Petr ze Švamberka, zabránila katastrofě. Přesto během dlouhé války rybník zpustl a byl obnoven až za několik desetiletí.

8

9 Školy  Obchodní akademie Třeboň  Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína Třeboň  Střední odborná škola a střední odborné učiliště Třeboň  Gymnázium Třeboň


Stáhnout ppt "Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google