Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krása přírody Zpracovaly:Anežka Pražáková,Štěpánka Blažková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krása přírody Zpracovaly:Anežka Pražáková,Štěpánka Blažková."— Transkript prezentace:

1 Krása přírody Zpracovaly:Anežka Pražáková,Štěpánka Blažková

2 Osově souměrné rostliny:slunečince,tulipán zahradní,kopretina bílá Zvířata:čtyřhranka jedovatá,zajíc,kočka domácí

3 Slunečnice Popis:Mezi slunečnicemi nalezneme jednoleté i vytrvalé rostliny. Mají silný, chlupatý stonek s velkými,řapíkatými, zubatými listy. Níže rostoucí listy jsou střídavé, oválné nebo srdčité, listy při vrcholu stonku jsou užší a střídavé. Dosahují i značné výšky, 60 – 390 cm. Velké úbory se žlutými jazýčkovitými květy vyrůstají na konci stonku. U slunečnice roční existují i odrůdy se smetanovými, oranžovými nebo červenými květy.

4 Slunečnice Zařazení:ŘÍŠE:rostliny-(Plantae) PODŘÍŠE:cévnaté rostliny-(Tracheobionta) ODDĚLENÍ:krytosemenné-(Magnoliophyta) TŘÍDA:vyšší dvouděložné-(Rosopsida) ŘÁD:hvězdicovité-(Asterales) ČELEĎ:hvězdicovité-(Asteraceae) ROD:slunečnice- (Helianthus)

5 Slunečnice Obrázek Má nekonečno os souměrnosti a střed

6 Slunečnice Využití: dorty šperky

7 Kopretina bílá Popis Jedná se o vytrvalou bylinu jejíž oddenek je válcovitý, poměrně krátký, silný a šikmo položený. Přímá, rýhovaná, slabě chlupatá až lysá lodyha je jednoduchá nebo větvená nesoucí vždy jediný úbor. Přízemní listy mohou být obvejčité nebo kopisťovité vždy však zúžené v řapík. Listy na lodyze jsou řídké, střídavé a přisedlé, na okrajích pilovité. Úbor je velký na spodní straně s polokruhovitým, zeleným zákrovem složeným zlistenů, které jsou černo-hnědě lemované. Okrajové, jazykovité lístky jsou samčí a bílé barvy delší o 1 až 2 cm než zákrov. Kvítky terčové jsou žluté a oboupohlavní.

8 Kopretina bílá ZařazeníNadříše:jaderní(Eucaryota) Říše:rostliny (Plantae) Podříše:vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení:krytosemenné (Magnoliophyta ) Třída:vyšší dvouděložné rostliny(Rosopsida) Podtřída:Asteridae Řád:hvězdnicotvaré (Asterales) Čeleď:hvězdnicovité (Asteraceae) Rod:kopretina (Leucanthemum)

9 Kopretina bílá Obrázek Má nekonečno os souměrnosti a střed

10 Kopretina bílá Využití Šperky Oblečení

11 Tulipán zahradní Popis:Tulipány jsou vytrvalé cibulovité rostliny. Listy jsou jednoduché, střídavé, horní listy se postupně zmenšují oproti spodním, s listovými pochvami. Čepele listů jsou čárkovité, kopinaté až podlouhlé, někdy trochu ztlustlé, se souběžnou žilnatinou. Květy jsou poměrně velké, většinou jednotlivé na vrcholu stonku. Okvětí se skládá ze šesti okvětních lístků ve dvou přeslenech

12 Tulipán zahradní Zařazení Říše:rostliny (Plantae) Podříše:cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení:krytosemenné (Magnoliophyta) Třída:jednoděložné (Liliopsida) Řád:liliotvaré(Liliales) Čeleď:liliovité(Liliaceae) Rod:tulipán (Tulipa)

13 Tulipán zahradní Obrázek Má nekonečno os souměrnosti a střed

14 Tulipán zahradní Využití Šperky Origami

15 Čtyřhranka smrtelná Popis:Čtyřhranka smrtelná nebo také mořská vosa je smrtelně jedovatý druh mořské medúzy obývající příbřežní vody okolo Austrálie. Jedná se o medúzu, která má horní část zvonu velkou do 25 centimetrů, a proto je velice snadné ji ve vodě přehlédnout. Z těla medúzy ale sahají až 3 metry ] dlouhá tenká lepkavá chapadla vybavená množstvím žahavých buněk. Při kontaktu těchto žahavých buněk s lidskou kůži následuje silná palčivá bolest doprovázená otokem a ve velkém množství případů i šokem, což často vede k utonutí plavce.

16 Čtyřhranka smrtelná Zařazení:Říše:živočichové (Animalia) Kmen:žahavci (Cnidaria) Třída:čtyřhranky (Cubozoa) Čeleď:Chirodropidae Rod:čtyřhranka (Chironex)

17 Čtyřhranka smrtelná Obrázek Má nekonečno os souměrnosti při pohledu z vrchu.Při pohledu z boku má jen jednu

18 Čtyřhranka smrtelná Využití Šperky: Origami:

19 Zajíc polní Popis:Zajíc polní je hojný druh zajíce žijící na velkém území Evropy, na severu zasahuje až do Skandinávie a Skotska. Obývá i západní Asii. Jako nepůvodní druh se dnes však vyskytuje např. i na území Jižní Ameriky nebo v Austrálii. Jeho přirozeným biotopem jsou otevřené krajiny, především pole, louky, okraje lesů aj., kde je díky svému hnědému zbarvení velmi dobře zamaskován.Zajíc polní dorůstá 50 - 70 cm a dosahuje hmotnosti mezi 2,5 - 6,5 kg. Je velmi zdatným běžcem, běhá běžně 40 km/h a v nebezpečí až 74 km/ha dobře kličkuje. Protože má přední nohy oproti zadním krátké, je rychlejší při běhu do kopce, než dolů. Má dlouhé uši, na koncích tmavé.

20 Zajíc polní Zařazení Říše:živočichové (Animalia) Kmen:strunatci (Chordata) Podkmen:obratlovci (Vertebrata) Třída:savci (Mammalia) Řád:zajíci (Lagomorpha) Čeleď:zajícovití (Leporidae) Rod:zajíc (Lepus)

21 Zajíc polní Obrázek Má jednu osu souměrnosti

22 Zajíc polní Využití Šperky: Doplňky do domu:

23 Kočka domácí Popis:Kočka domácí je domestikovaná forma kočky divoké, která je již po tisíciletí průvodcem člověka. Stejně jako její divoká příbuzná patří do podčeledi malé kočky, a je typickým zástupcem skupiny. Má pružné a svalnaté tělo, dokonale přizpůsobené lovu, ostré drápy a zuby a vynikající zrak, sluch a čich. Kočka domácí vždy sloužila člověku především jako lovec hlodavců, v současnosti se uplatňuje také jako společník člověka. V některých oblastech Číny je konzumováno kočičí maso.

24 Kočka domácí Zařazení Říše:živočichové (Animalia) Kmen:strunatci (Chordata) Třída:savci (Mammalia) Řád:šelmy (Carnivora) Čeleď:kočkovití (Felidae) Podčeleď:malé kočky (Felinae) Rod:kočka (Felis) Druh:kočka divoká (Felis silvestris)

25 Kočka domácí Obrázek: Má jednu osu souměrnosti

26 Kočka domácí Využití Šperky Oblečení


Stáhnout ppt "Krása přírody Zpracovaly:Anežka Pražáková,Štěpánka Blažková."

Podobné prezentace


Reklamy Google