Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Posilování přeshraniční spolupráce v období 2007 - 2013 MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference 13.10.2006, Zlín.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Posilování přeshraniční spolupráce v období 2007 - 2013 MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference 13.10.2006, Zlín."— Transkript prezentace:

1 Posilování přeshraniční spolupráce v období 2007 - 2013 MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference 13.10.2006, Zlín

2 Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Slovenská republika podporuje spolupráci mezi příhraničními oblastmi. Také cílem Zlínského kraje je hledat cesty k rozvoji území na česko - slovenské hranici, navázat na dobrou spolupráci mezi příhraničními oblastmi a zlepšovat vztahy mezi institucemi a podnikateli a tím zkvalitňovat život občanům na obou stranách hranice.

3 Spolupráce Zlínského kraje se slovenskými samosprávnými kraji Zlínský kraj spolupracuje se slovenskými samosprávnými kraji Trenčínským, Žilinským a Trnavským. Nejvyšší představitelé krajů Zlínského, Trenčínského a Žilinského jednají o spolupráci a dalších aktuálních tématech, které s sebou nese soužití v příhraničí, v rámci tzv. Dnů příhraniční spolupráce. Společnými prioritami je spolupráce mikroregionů, měst a místních samospráv, rozvoj dopravní infrastruktury, ekonomická spolupráce, zefektivnění integr.záchranného systému, rozvoj CR a vzdělávání.

4 Programové období 2004 – 2006 Prostředky z fondů Evropské unie jsou významným nástrojem přispívajícím k rozvoji příhraničních regionů. Žadatelé ze Zlínského kraje byli úspěšní v čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie v rámci programu INTERREG IIIA Česká republika – Slovenská republika.

5 Z celkového počtu 102 schválených projektů na české straně hranice (kraje Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský) je 70 projektů ze Zlínského kraje, což je přibližně 68 % z celkového počtu schválených projektů. Ze zdrojů Evropské unie bude mezi žadatele ve Zlínském kraji rozděleno přes 166 mil. Kč, což je přibližně 75 % prostředků přidělených v letech 2004 – 2006 na českou část hranice.

6 Podpořené projekty ve Zlínském kraji jsou zaměřeny na pořádání kulturních, sportovních a vzdělávacích akcí, budování infrastruktury cestovního ruchu a infrastruktury na výrobu obnovitelné energie a zvýšení energetické efektivity v budovách či přípravu studií rozvoje cestovního ruchu. Úspěšnými žadateli v kraji byly především obce, svazky obcí, neziskové organizace a Zlínský kraj. Jako žadatel uspěl Zlínský kraj s 11 projekty, z toho 10 bylo zaměřeno na zvyšování energetické efektivity v budovách a rozvoj infrastruktury na výrobu obnovitelné energie.

7 Programové období 2007 – 2013 Zlínský kraj hodlá i nadále prohlubovat spolupráci se slovenskými kraji. Cíle: Zvýšení absorpční kapacity kraje a potenciálních žadatelů v kraji a tedy také připravenosti na využití prostředků ze SF EU. Zajištění konzultačního místa pro žadatele o dotaci na Krajském úřadě ve Zlíně. Zajištění transparentního přístupu k žadatelům.

8 DĚKUJI ZA POZORNOST. MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana pro oblast strategického rozvoje a investic Zlínského kraje stanislav.misak@kr-zlinsky.cz


Stáhnout ppt "Posilování přeshraniční spolupráce v období 2007 - 2013 MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference 13.10.2006, Zlín."

Podobné prezentace


Reklamy Google