Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2 Řeka Jizera Největší pravostranný přítok Labe (cca 165 km). Pramen na svahu hory Smrk v Jizerských horách. Soutok s Labem u Lázní Toušeň a Káraného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2 Řeka Jizera Největší pravostranný přítok Labe (cca 165 km). Pramen na svahu hory Smrk v Jizerských horách. Soutok s Labem u Lázní Toušeň a Káraného."— Transkript prezentace:

1

2 2 Řeka Jizera Největší pravostranný přítok Labe (cca 165 km). Pramen na svahu hory Smrk v Jizerských horách. Soutok s Labem u Lázní Toušeň a Káraného. Spojuje turistické regiony Střední Čechy (Polabí), Český ráj, Krkonoše a Jizerské hory. Vytváří státní hranici s Polskem.

3 3 Cyklotrasa Jizera Stávající vedení po značených cyklotrasách v koridoru řeky Jizery mezi Prahou a česko-polskou hranicí. (Praha -) Dolní Počernice – Lázně Toušeň – Benátky nad Jizerou - Mladá Boleslav – Mnichovo Hradiště – Turnov – Železný Brod – Semily – Vysoké nad Jizerou – Kořenov - JIzerka Cyklotrasy č. 241, 223, 3047, 3848, 4012, 4172, 4006, 4170, 22 vedené po stávajících komunikacích a polních/lesních cestách. Páteřní trasa napojená na síť značených cyklotras. Propojení atraktivních turistických regionů s širokou nabídkou. Propojení s veřejnou dopravou (BUS, ČD) a sezónními cyklobusy (Český ráj, Krkonoše).

4 4 Greenway Jizera – mapa (1)

5 5 Greenway Jizera – mapa (2)

6 6 Greenway Jizera – mapa (3)

7 7 Greenway Jizera Vize projektu Na principech partnerské spolupráce a trvale udržitelného rozvoje území vytvořit plně vybavený multifunkční koridor podél řeky Jizery s páteřní cyklostezkou a sítí bezpečných stezek pro bezmotorovou dopravu, využívaný jak místními obyvateli, tak návštěvníky.

8 8 Hlavní záměr Hlavním záměrem projektu je (do roku 2015) vybudovat cca 190 km dlouhou páteřní cyklostezku v těsné blízkosti Jizery s minimálním převýšením. Stezka bude začínat na okraji Prahy a kolem soutoku s Labem bude pokračovat podél toku Jizery k prameni Jizery na česko- polské hranici a dále na polské území. Napojení na polské cyklotrasy (Szklarska Poreba, Jelenia Góra), transevropské cyklostezky (Praha), cyklomagistrály ERN (ER 2), nadregionální cyklotrasy (č. 22, 14) a síť regionálních cyklotras. Stezka bude sloužit návštěvníkům regionů i místním obyvatelům.

9 9 Hlavní strategické cíle Rozvoj koridoru pro bezpečnou bezmotorovou dopravu a rekreaci podél toku řeky pro místní obyvatele a návštěvníky. Vytvoření dopravní a turistické infrastruktury a služeb pro jednotlivé cílové skupiny vedoucí k regionálnímu rozvoji území. Zlepšení péče o vzhled a údržbu krajiny v koridoru Jizery a soulad jejího využití a ochrany. Vytvoření podmínek pro vyšší míru dostupnosti kulturního, historického a přírodního dědictví regionů při zachování kvality tohoto bohatství.

10 10 Partnerství a řízení projektu Partnerství v projektu Veřejný sektor - infrastruktura, investice, údržba, provoz Soukromý sektor - služby, sport, prodej produktu Neziskový sektor - akce, spolky, občanské iniciativy Řízení projektu: 7 úseků trasy = 7 garantů Krkonoše - svazek měst a obcí Města Semily, Železný Brod, Turnov, Mnichovo Hradiště Statutární město Mladá Boleslav Zlatý pruh Polabí, o. p. s. Partnery projektu jsou Liberecký kraj, Středočeský kraj Koordinátorem projektu je Sdružení Český ráj

11 11 Partneři Partneři projektu Greenway Jizera

12 12 Současný stav Definovaná základní idea a vize projektu. Vytvořené partnerství, systém managementu a koordinace. Vedení po stávajících značených cyklotrasách. Projektová příprava (vyhledávací studie, dokumentace). Zmapován potenciál území z hlediska nabídky služeb a atraktivit cestovního ruchu. Příprava žádosti o podporu realizace (ROP) Zahájen proces propagace a medializace projektu.

13 13 Aktuálně z roku 2010 Zpracování projektové dokumentace Zeleneč – Benátky a Dalovice – Hrdlořezy (Středočeský kraj) Značení cyklotrasy č. 223 Malá Bělá – Klášter Hradiště nad Jizerou a Loukov – Přepeře (Sdružení Český ráj). Zpracování proj. dokumentace Spálov – Semily – D. Sytová (Město Semily). Rozvoj partnerství v česko-polském pohraničí.

14 14 Aktuálně z roku 2010 „Greenway Jizera v úseku Dolánky – Líšný“, žádost do ROP Severovýchod Na 9,6 km trasy vybudování 2,6 km nové stezky, výstavba dvou nových mostů a rekonstrukce lávky pro pěší na železničním mostě. Rozpočet 40,8 mil. Kč, realizace 2010 – 2012. Nová stezka v Semilech, projektová příprava v Semilech a ve Středočeském kraji. Internetové stránky www.greenway-jizera.cz.www.greenway-jizera.cz Propagační roleta Greenway Jizera.

15 Logo, propagační leták 15

16 16 Koridor pro bezmotorovou dopravu Greenway Jizera = rozvoj koridoru řeky pro všechny druhy bezmotorové dopravy. Pěší turistické a naučné stezky v údolí řeky Využití řeky Jizery pro vodáckou turistiku.

17 Význam páteřní trasy 17 Síť významných dálková a regionálních tras ČR Euroregionální cyklotrasa ER9 (Euroregion Nisa) Generel cyklotras Středočeského kraje, Program rozvoje cyklodopravy Libereckého kraje

18 Propojení ČR a Polska Propojení Prahy s Polskem, Jizera = hraniční řeka Euroregion Nisa (Greenway Jizera = ERN 9) Údolí Jizery a řek Kamienna a Bobr (PL) Stávající partnerství Turnov – Jawor, Semily – Jelenia Góra, Kořenov – Szklarska Poreba, Přeshraniční partnerství 18

19 19 Kontakty Sdružení Český ráj Antonína Dvořáka 335, 511 01 Turnov www.cesky-raj.info Manažer projektu Ing. Jiří Lukeš e-mail: lukes@cesky-raj.info tel.: +420 739 611 493 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "2 Řeka Jizera Největší pravostranný přítok Labe (cca 165 km). Pramen na svahu hory Smrk v Jizerských horách. Soutok s Labem u Lázní Toušeň a Káraného."

Podobné prezentace


Reklamy Google