Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta."— Transkript prezentace:

1 Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.

2 Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta České korunovační klenoty

3 Kdo Karel IV. vůbec byl? Karel IV. byl syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny Za jeho vlády naše země začala rozkvétat a Karel IV. Začal opravovat všechny stavby v Praze a po svém otci si udobřit lid Karel IV. měl čtyři manželky: Blanka z Valois, Anna Falcká,Anna Svídnická a Alžběta (Eliška) Pomořanská

4 Univerzita Karlova Univerzita Karlova v Praze je nejvýznamnější česká vysoká škola, jedna z nejstarších evropských univerzit, nejstarší ve střední Evropě. UK tvoří 17 fakult sídlících především v Praze, dvě sídlí v Hradci Králové a jedna v Plzni. V roce 2009 zde studovalo téměř 53 tisíc studentů, tj. téměř pětina všech vysokoškoláků v ČR. Roku 2009 tuto školu vyhodnotila organizace Academic Ranking of World Universities jako nejlepší v České republice a v celosvětovém žebříčku ji zařadila na 201.– 302. místo

5 Karlův most Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší dochovaný most v České republice. V Čechách to byla v pořadí čtvrtá kamenná mostní stavba, po mostu Juditině, Píseckém a Roudnickém. Karlův most nahradil předchozí Juditin most, stržený roku 1342 při jarním tání ledů. Stavba nového mostu začala v roce 1357 pod záštitou krále Karla IV. a byla dokončena v roce 1402. Praha se stala i díky kamennému mostu významnou zastávkou na evropských obchodních cestách. Most byl postupně ozdoben třiceti sochami a sousošími. Původně se mu říkalo jen Kamenný nebo Pražský most. Název Karlův most se vžil až kolem roku 1870 na základě dřívějšího podnětu Karla Havlíčka Borovského. Po mostě vede historická královská cesta.

6 Karlštejn Karlštejn, dříve nazýván také Karlův Týn, je středověký hrad, nacházející se v katastrálním území Budňany v městysi Karlštejn v okrese Beroun, asi 30 km jihozápadně od Prahy, uprostřed Chráněné krajinné oblasti Český kras. Základní kámen byl položen 9. června 1348 Karlem IV. kvůli ochraně říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků, později zde byly uchovávány české korunovační klenoty. V současnosti je hrad významnou národní kulturní památkou a jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Výzdoba kaple sv. Kříže ve Velké věži je ukázkou vyspělého gotického malířství.

7 Nové město Nové Město je městská čtvrť a katastrální území Prahy na pravém břehu Vltavy. Má rozlohu 3,34 km². Před vytvořením Královského hlavního města Prahy bylo s názvem Nové město pražské městem. Část severně od hranice vedoucí po Jiráskově mostě, a ulicích Myslíkově, Lazarské a Žitné patří do obvodu a městské části Praha 1, část jižně od této hranice do obvodu Praha 2, a malá část patří do obvodu Praha 8.

8 Chrám svatého Víta Katedrála Sv. Víta, dominanta Pražského hradu, největší a nejvýznamnější pražský chrám a zároveň duchovní symbol českého státu s hrobkou českých králů, bohatě zdobenou kaplí sv. Václava a nádhernou Zlatou bránou. Kromě bohoslužeb se zde odehrávaly i korunovace českých králů a královen, jsou zde uloženy české korunovační klenoty. Základní kámen položil v roce 1344 císař Karel IV. Prvním architektem byl Matthias z Arrasu. Po jeho smrti pokračoval Petr Parléř v pozdně gotickém stylu. Staletí vtiskla katedrále mnoho detailů v různých stylech a byla dokončena v roce 1929. Katedrála Sv. Víta byla po roce 1989 přejmenována na Katedrála Svatého Víta, Václava a Vojtěcha.

9 České korunovační klenoty Koruna:je asi nejpodstatnější částí. Na čest svého patrona ji Karel IV.nazval Svatovítská. Žezlo:je pozlacené,vyznačuje se českými granáty,rubíny a křišťály. Není z doby lucemburské vlády. Jablko:je podobně zdobené jako žezlo.

10 Zdroje Wiki Google.cz Seznam.cz Stavby v česku.cz

11 Dotazy?

12 KONEC


Stáhnout ppt "Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta."

Podobné prezentace


Reklamy Google