Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POMOC! Neslyším a nevejdu se do tabulky!. Hluchota je neviditelné postižení, proto je slyšícími lidmi obvykle podceňováno. Neslyšící lidé mají informační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POMOC! Neslyším a nevejdu se do tabulky!. Hluchota je neviditelné postižení, proto je slyšícími lidmi obvykle podceňováno. Neslyšící lidé mají informační."— Transkript prezentace:

1 POMOC! Neslyším a nevejdu se do tabulky!

2 Hluchota je neviditelné postižení, proto je slyšícími lidmi obvykle podceňováno. Neslyšící lidé mají informační bariéry. Od narození neslyšící lidé mají i jiný jazyk, proto často nemohou informace získat čtením s porozuměním. Komunikační problémy – i pro ty, kteří znají český jazyk (sami mluví, ale lidem okolo sebe nerozumí).

3 Hluchota člověka neochrání před dalším postižením. Při posuzování kombinovaného postižení například pro průkaz ZTP/P je přihlíženo jen k „základnímu“ postižení, což je při 100% hluchotě postižení sluchové – neslyšící člověk s pohybovým postižením nedostane ZTP/P, ale pouze ZTP, i když v praxi potřebuje doprovod. Nejsou posouzeny důsledky souběhu dvou a více vážných postižení.

4 Ani ryba – ani rak Neslyším + nevidím? Neslyším + nechodím? Neslyším + jsem kardiak? Neslyším + jsem autista? Proč musím být posuzován pouze jako 100% neslyšící i při kombinovaném postižení?

5 Jsem jen 100 % neslyšící? Opravdu? Jsem červenobílý, jsem hluchoslepý. Mám silné brýle, jsem slabozraký. Sedím na vozíčku, jsem vozíčkář. Aha, znakuji, tedy jsem hlavně neslyšící!

6 Jsme nevidomí, nebo neslyšící, nebo tělesně postižení?

7 Na první pohled jsem zdravá! Skutečnost: neslyšící silně slabozraká tělesně postižená – chodí jen s oporou na krátkou vzdálenost. Přesto problém získat ZTP/P, a PnP druhého stupně. ZTP/P nedostane, ani když má invaliditu třetího stupně a venku potřebuje doprovod. ZTP/P nedostane, protože není úplně slepá, je však 100% neslyšící, a to je „hlavní“ postižení! Dostane tedy jen ZTP. Tělesné postižení se zde pro účely ZTP/P již nesčítá. Proč?

8 Další kazuistika: Starobní důchodkyně, polymorbidita, pohybově postižená, 3. stupeň příspěvku na péči, příspěvek na motorové vozidlo, parkovací průkaz, potřebuje venku doprovod. Ale 100 % neslyšící – proto nedostane ZTP/P, neboť dle aplikace současných předpisů z důvodu hluchoty prý nelze ZTP/P přiznat. S cizími lidmi venku se nedomluví – nemůže si neznámým lidem okolo sebe říci o pomoc. Ne každý, kdo má průkaz ZTP/P musí mít příspěvek na péči. Ale pokud má někdo 3. či 4. stupeň příspěvku na péči, měl by mít přiznán i průkaz ZTP/P!

9 Co z toho vyplývá? Jako neslyšící nemám nárok na žádný příspěvek na péči. Jsem většinou posuzovaný jen podle sluchové vady! Mám problém získat průkaz ZTP/P, i když jsem slabozraký a/nebo špatně chodím. Přitom se důsledky dvojího postižení násobí!

10 Sociální kompenzace u neslyšících NE – příspěvek na péči NE – PID (většina nemá) NE – průkazy ZTP/P (jen ZTP) Ano – příspěvek na mobilitu Nárok na tlumočníka pouze v kritických životních situacích, jinak ne! Kompenzační pomůcky : Velmi omezené v porovnání s jiným zdravotním postižením a v ceně řádově kolem 10.000,- Kč a méně. Tak proč ne tlumočník všude?

11 Nárok na tlumočníka českého znakového jazyka pouze v kritických životních situacích, jinak ne! I každodenní komunikační frustrace je náročná životní situace!

12 Ten lék nemáme, dám vám něco jiného.. Běžné životní situace? svatba nakupování drahé elektroniky, lékárna kadeřník veterinář kulturní akce A všechny další situace, kde slyšící problém nemá. Proč ne právo na tlumočníka pro neslyšící všude?! ?

13 Co hradím a jak řeším, když nemám na tlumočení nárok, nebo jsem tlumočníka nesehnal ? Honorář tlumočníka v hodinové sazbě (nikde není uzákoněna) Jízdné tlumočníka Když na to nemám, tak sháním neprofesionály, rodinné příslušníky včetně dětí a kamarády. Tlumočník možná přijde zítra

14 Problémy v praxi Můžeš tlumočit, páníček taky nemluví! Aha, tam asi chcete vystřihnout kolečko! Den bez bariér? Jsem dítě, ne tlumočník!

15 Pracuji na půl úvazku Reakce posudkového lékaře: „V tom případě jste invalidní jen ve druhém stupni. Váš zdravotní stav odpovídá sice třetímu, ale když přestanete pracovat, tak vám PID vrátíme.“ (PID – 6700,- Kč + hrubý výdělek 4000,- Kč.)

16 Lékař, nebo byrokrat? A co Hippokratova přísaha?

17 Zamítnuto? Následuje odvolání a úřednické kolečko! První instance Krajská komise (souhlasí s posudkem) Vyšší odvolací orgán. Soud Soud nakonec většinou dopadne ve prospěch hluchoslepé osoby.

18 Co jsem udělal špatně? Jsem snad podvodník? Ponížení - nevím proč! Dlouhodobý stres. Obavy: dopadne to dobře? Ztráta času běháním po úřadech, komisích, soudu… Proč si to musím prožít?

19 Není to zbytečné? Vážení zákonodárci, kde zůstal zdravý selský rozum?

20 Vtípek od neslyšících Co si vezme do hrobu neslyšící ? Nevidomí bílou hůl a braillský řádek. Vozíčkář – invalidní vozík. Neslyšící – tlumočníka za kterého se musí zaplatit pohřebné.

21 Děkuji za pozornost Ota Pačesová Kontakt: Klub přátel červenobílé hole Cafourkova 13 181 00 Praha 89 tel.: 284 691 012 mobil: 775 164 190


Stáhnout ppt "POMOC! Neslyším a nevejdu se do tabulky!. Hluchota je neviditelné postižení, proto je slyšícími lidmi obvykle podceňováno. Neslyšící lidé mají informační."

Podobné prezentace


Reklamy Google