Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitamíny, potravinové doplňky a výživa po léčbě onkologického onemocnění Tomáš Papajík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitamíny, potravinové doplňky a výživa po léčbě onkologického onemocnění Tomáš Papajík."— Transkript prezentace:

1 Vitamíny, potravinové doplňky a výživa po léčbě onkologického onemocnění Tomáš Papajík

2 Vznik nádorového onemocnění Vznik nádoru je dlouhý proces Nejprve vzniká prekanceróza Poté vznikne malý lokalizovaný nádor Později nádor roste a dále se šíří

3 Vznik nádorového onemocnění

4 Během života člověka v organismu vzniká řada patologických buněk Lze konstatovat, že u řady jinak zdravých lidí může být v organismu přítomen mikroskopický nádor (štítná žláza, prostata, prs) Díky obraným schopnostem organismu se u většiny z nich nádor neprojeví

5 Vznik nádorového onemocnění American Institute for Cancer Research, 1997 30% nádorů může být způsobeno špatnými dietními návyky nebo nekvalitní stravou 30% nádorů je způsobeno kouřením 15 % nádorů je způsobeno pravděpodobně dědičnými faktory

6 Předcházení vzniku nádoru Lze předcházet vzniku nádoru nebo jeho recidivě??? Může organismus eliminovat prekancerózu či mikroskopický nádor???

7 V mnoha případech ANO!!! Dietními změnami Změnou životního stylu Vitamíny, potravinovými doplňky (??) Pokud jde o jedince v léčbě nebo po léčbě nádoru, pak vždy po konzultaci s lékařem!

8 Dietní režimy Dieta česko-amerického typu  -6-polynenasycené tuky, rafinované tuky, jednoduché cukry, nízký obsah vlákniny, málo ovoce a zeleniny Dieta okolí středozemního moře  -3-polynenasycené tuky, vláknina, ovoce, zelenina, olivy, káva, víno

9 Středozemní dieta Studie NIH USA, Arch.Int.Med. 2007 10 let zkoumáno 214.284 mužů a 166.012 žen v USA 9-ti bodový dotazník Mediteránní typ diety byl spojen s významně nižší celkovou úmrtností – o 20%!!! Významně nižší byla úmrtnost na choroby srdce a cév a na nádory !!!

10 Životní styl Česko-americko-manažerský Stres, obavy, nedostatek času, nedostatek pohybu Středozemně – hedonistický Odpočinek, společenský život, zájmy, rodina Umění žít a užívat si

11 Vitamíny a potravinové doplňky 36% dospělých v USA využívá služeb alternativní medicíny a kupuje si „potravinové doplňky“ Dalších 26% užívá jen „megavitamíny“ jako prevenci závažných onemocnění 62% dospělých v USA využívá služeb komplementární a alternativní medicíny

12 Lékař a komplementární/alternativní medicína z hlediska etiky Respektování autonomie pacienta Zabránění poškození pacienta Prospěch pro pacienta Práva pacienta

13 Léky a potravinové doplňky izolované z rostlin a hub Řada léků a cytostatik (chemoterapeutik) je primárně izolována z rostlin Řada rostlinných látek s protinádorovým účinkem zůstává neobjevena Řada přírodních látek neutralizuje kancerogeny Řada látek s přirozeným cytostatickým efektem vůči přednádorovým/nádorovým buňkám je obsažena v běžné stravě V potravinách najdeme řadu látek s výrazně imunostimulačním a imunoprotektivním účinkem

14 Fytochemikálie Chemoprevence - blokáda vzniku a progrese latentního mikronádoru Přímý vliv na přednádorovou/nádorovu buňku Modifikace mikroprostředí kolem nádorové buňky Stimulace obraných mechanismů organismu

15 Zdroje prospěšných fytochemikálií ve stravě Brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha Česnek, cibule, šalotka Rajčata (vč. konzervovaných) Kurkuma, pepř Borůvky, brusinky, ostružiny, maliny Citrusy, hrozny Tmavá čokoláda (70% kakaa) Káva Zelný čaj Víno (zejména červené)

16 Účinky vybraných fytochemikálií Isothiokyanidy (kapusta, zelí, brokolice) - modulace enzymů eliminujících kancerogeny z organismu, zábrana růstu a šíření prekanceróz a nádorových buněk Česnek, cibule, citrusy - redukce onkogeního potenciálu kancerogenů

17 Účinky vybraných fytochemikálií Kyselina elagová (maliny), delfinidin (borůvky) – blokáda tyrosinkináz a růstu cév v nádoru Kurkumin (kurkuma), resveratrol (hrozny) – indukují přirozenou smrt nádorových buněk Epigallokachektin-3-galát – polyfenol zeleného čaje – brání novotvorbě cév nádoru, růstu nádorových buněk (vč. leukemických)

18 Vitamíny a antioxidanty Vitamín A a karoten – zlepšují účinky záření a některých cytostatik na nádory Trans-retinová kyselina se používá v léčbě akutní promyelocytární leukémie Vitamín C – zvyšuje efekt chemoterapie a radioterapie, má imunostimulační a antioxidační efekt Vitamín E – antioxidant, zlepšuje imunitní funkce Vitamín D – prevence vniku nádorů Selen – antioxidant Coenzym Q10 – protinádorový efekt

19 Potravinové doplňky Většina z nich s neprověřeným či diskutabilním efektem – pokud jsou dostupné v lékárnách či důvěryhodných obchodech, pak většinou i neškodné (krom klamavé reklamy a finanční zátěže) Některé mohou ovlivňovat účinek podávaných léků (např. extrakty z třezalky) Některé mohou být kontaminovány těžkými kovy (nelegální dovozy z Asie)

20 Olivy a olivový olej Přírodní fenoly – tyrosol, hydroxytyrosol,oleuropein Squaleny, oleová kyselina Antioxidační působení Preventivní a protinádorový účinek Protibakteriální účinek Snížení rizika chorob srdce a cév

21 Zelený čaj Epigallokachektin-3-galát – polyfenol Objektivní účinek pozorován u nemocných s chronickou lymfocytární leukémií a folikulárními lymfomy Protinádorové působení prokázáno v buněčných kulturách lymfomů Zvyšuje účinek některých cytostatik cíleně na nádorové buňky 3x denně 250 ml

22 Káva Coffea vulgaris Stálezelený keř z čeledi mořenovitých 60 druhů, pěstují se pouze 3 druhy – Coffea arabica, robusta a liberica Coffea arabica – 70% světové produkce – pěstuje se ve větších nadmořských výškách - jemná chuť, více aromatická, méně kofeinu (1,1 – 1,7%) – ruční sběr – denně česačka sebere 70 kg bobulí Coffea robusta – 25% světové produkce – v menších nadmořských výškách – horší kvalita, více hořkosti, více kofeinu (2,0 - 4,5%) – strojový sběr

23 Káva 200 účinných látek Kofein – purinový alkaloid – trimetylxantin Cafestol a kahweol - diterpeny Kyselina chlorogenová a kávová – polyfenoly – silné antioxidanty Fytoestrogeny, flavonoidy – protinádorové účinky Melanoidiny – vznikají pražením kávy – antioxidanty

24 Káva V jednom šálku kávy (240 ml) je průměrně 100 – 150 mg kofeinu (ve stejném objemu espressa 300 mg) Kofein je dobře vstřebáván střevem, má poločas účinku 5 hodin, účinek vrcholí za 1 hodinu po požití, je metabolizován v játrech Kofein má stejnou strukturu jako adenosin, na jehož receptor působí v mozku – blokuje tedy účinek adenosinu a tím stimuluje nervovou soustavu

25 Káva Zlepšuje náladu, zvyšuje pozornost, zkracuje reakční čas a zvyšuje celkový výkon organismu Diuretikum, zvýšení sekrece žaludečních šťáv Relaxační efekt na svalovinu průdušek Zvyšuje účinek léků tlumících bolest Pes neumí kofein metabolizovat – 100 ml kávy je pro něj smrtelná dávka

26 Káva Diterpeny, fenolické a polyfenolické látky - antoxidanty – rušení účinku volných radikálů – tlumení oxidačního stresu Antikancerogenní působení, inhibice metylace DNA Zvýšení senzitivity buněk k inzulinu, snížení hladiny cukru v krvi Zlepšení metabolismu jater, hepatoprotektivní účinky Snížení rizika vzniku jaterní cirhózy (po hepatitidách, při zvýšené konzumaci alkoholu, při steatohepatitidě) až o 80% Působení proti zůbnímu kazu – zabraňuje šíření streptokoků v ústech

27 Káva Nádory prsu – norská studie (Vatten, 1990) zjistila významné 50% snížení výskytu ca prsu u žen, které pily 5 a více šálků kávy denně oproti ženám, které pily 2 a méně šálků Ženy – nosičky vrozené mutace genu BRCA1,2 které pily 6 a více šálků denně měly riziko karcinomu snížené o 70% (Nkondjock, 2006)

28 Káva Nádory tlustého střeva – káva zlepšuje pohyblivost střeva, vede k zvýšení sekrece žlučových kyselin a přímo působí proti nádorovým buňkám vznikajícím ve sliznici střeva 12% redukce výskytu ca tlustého střeva – metaanalýza 12 studií (Giovannucci, 1998) Nádory prostaty – kumulativní efekt konzumace kávy na snížení výskytu ca prostaty – některé studie to nepotvrdily Káva ale nemá žádný negativní vliv na vznik ca prostaty Karcinom ovaria – žádný negativní vliv Karcinom pankreatu – žádný negativní vliv

29 Káva Nádory jater – 41% redukce vzniku ca jater u lidí, kteří pijí 2 a více šálků kávy denně Hepatoprotektivní vliv Redukce úmrtnosti na jaterní choroby včetně ca jater

30 Víno Kulturní národy středomoří se odlišili od barbarů v okamžiku, kdy se naučili pěstovat olivy a víno (Thukydides, 5.století př.n.l.) Hippokrates - otec medicíny – ve svých spisech vyzdvihuje umírněnou konzumaci vína jako léčebný prostředek proti řadě neduhům - „…víno je věc podivuhodně vyhovující člověku jak zdravému, tak nemocnému. Budiž však podáváno ve správné míře podle tělesné stavby jednotlivce“

31 Víno Víno obsahuje cca 500 biologických substancí Polyfenoly - flavonoidy (500 mg/l v červeném víně, 60 mg/l v bílém víně) a non-flavonoidy (resveratrol - fytoalexin) Prof.J.A.Masquelier - 1947 – antioxidanty v plodech vinné révy – procyanidin -18x silnější antioxidant než vit.C a 50x účinnější než vit.E Vitamíny, minerály, stopové prvky

32 Víno a úmrtnost na ICHS

33 Francouzský paradox Prof.St.Leger - květen 1979- článek v časopise Lancet Značně angio-destruktivní životní styl Francouzů - mnoho cukrů a nasycených tuků ve stravě, málo pohybu, více cigaret Přesto - o 40% méně ICHS a jen 1/3 srdečních příhod než u Američanů 1981 - WHO projekt MONICA - srovnání mortality na ICHS (obrovský rozdíl mezi Glasgow a Tulouse)

34 Francouzský paradox 17.11.1991 - pořad televize CBS - „60 minut“ – vysoká sledovanost (20 mil. diváků) Morley Safer pozvedl číši červeného vína a řekl, že příčina nízkého výskytu infarktů ve Francii je možná skryta v obsahu této sklenky Pak vysvětlil Francouzský paradox podrobněji 1992 – vzestup amerického konzumu vína o 39% (předtím pravidelně klesal o 5% ročně)

35 Víno a zdraví Kodaňská studie (M.Gronbaek, 2000) – 13.000 dobrovolníků – prokázán efekt umírněné konzumace vína na snížení rizika ischemické choroby srdeční (neprokázáno u konzumentů piva a lihovin), ale i celkové úmrtnosti – o 34% (jak na srdeční choroby, tak i na nádory) Meta-analýza (Huxley R.R., 2003) prokázala 32% snížení rizika vážných srdečních příhod u střídmých konzumentů vína

36 Víno a nádory Protinádorové působení resveratrolu Útlum novotvorby cév u nádorů Zvýšení přirozené úmrtnosti nádorových buněk

37 Víno a moudrost I ve vysokém věku těšil jsem se pevnému zdraví. Každý den, pokud si dobře vzpomínám, jsem vypil láhev dobrého vína – s výjimkou dní, kdy jsem se necítil příliš dobře. To jsem totiž vypil láhve dvě! Biskup ze Sevilly

38 Víno a moudrost Dobré víno tvoří dobrou krev, dobrá krev je předpokladem dobré nálady, dobrá nálada přináší dobré myšlenky, dobré myšlenky dávají vzniknout dobrým skutkům, dobré skutky dělají člověka člověkem…..

39 Závěry Změna životního stylu a dietních návyků může zabránit vzniku nebo návratu nádoru!!! Pokud jde o pacienta, měl by se v otázkách změn výživy, užívání potravinových doplňků a vitamínů vždy poradit s lékařem!!! Lékař by měl být trpělivým a chápajícím partnerem a rádcem pacienta!!!

40 6 let trvalo lidstvu než vyvinulo atomovou bombu…

41 11 let trvalo lidstvu než přistálo na měsíci…

42 …ještě dlouhou cestu bude muset lidstvo ujít než zvítězí nad rakovinou


Stáhnout ppt "Vitamíny, potravinové doplňky a výživa po léčbě onkologického onemocnění Tomáš Papajík."

Podobné prezentace


Reklamy Google