Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komunikace v rodině, mezi vrstevníky. Jak komunikovat? Mgr. Renata Šimková Rodinná výchova 7.tř.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komunikace v rodině, mezi vrstevníky. Jak komunikovat? Mgr. Renata Šimková Rodinná výchova 7.tř."— Transkript prezentace:

1 Komunikace v rodině, mezi vrstevníky. Jak komunikovat? Mgr. Renata Šimková Rodinná výchova 7.tř.

2 Základ dobré komunikace vzájemná úcta, ohleduplnost snaha pomoci kompromis – dohoda dosažená vzájemnými ústupky nekáráme, neponižujeme nezesměšujeme „ Nedělej druhým to, co nechceš, aby dělali tobě.“

3 Odpovídej na následující otázky : Ptají se rodiče, kam chceš jet na dovolenou? Zajímají se rodiče o to, co denně prožíváš, povídáte si každý den? Když máš problém, řešíš ho s rodiči? Chodíte s rodiči do kina, divadla, na výlety Láska, pochopení a důvěra jsou pro dítě největším darem života. Pro vzájemnou komunikaci mezi rodiči a dětmi je důležité sdílení společných aktivit – dovolená, kino, divadlo…….

4 Citáty o rodičích a dětech Bach Richard Bach Richard „ Pouto, jež spojuje tvou skutečnou rodinu, není v krvi, ale ve vzájemné úctě a radosti vašich životů. Málokdy vyrostou členové jedné rodiny pod jednou střechou.“střechou Isokratés Isokratés „Chovej se ke svým rodičům tak, jak chceš, aby se tvé děti chovaly k tobě.“ Jesse Jackson „Děti potřebují váš čas, a ne drahé hodinky. Černyševskij „Láska k rodině je ze všech ušlechtilých lidských citů tím nejčastějším a nejpevnějším a nanejvýš blahodárně působí na život každého z nás.“

5 Co je na obrázcích?

6 Umíš komunikovat? Odpověz na následující otázky: Vadí ti užívání vulgárních slov? Skáčeš lidem do řeči? Stydíš se oslovit neznámého člověka? Díváš se při hovoru do očí? Umíš vyslechnout kamaráda? Umíš odmítnout nabízenou cigaretu, i když víš, že se ti budou smát?

7 Komunikace mezi vrstevníky a ve společnosti dospělých Chceme mít fajn spolužáky, trávit s kamarády volný čas, jezdit ke známým….. Dobrá parta – každý každého respektuje, váží si ho, nikdo nikoho do ničeho nenutí Špatná parta – očekává, že se přizpůsobíš ve všem, i v tom, co je nesprávné Každý touží být členem nějaké skupiny – party.

8 Jak dobře vycházet s lidmi? Naslouchejme problémům druhých. Nemluvme jen o sobě. Nevyvracejme nikomu jeho názor. Pokud se zmýlíme, přiznejme to. Nekritizujme, spíše chvalme. Nekřičme, usmívejme se. Přidal/a bys nějaké pravidlo?

9 Jak poznáme lidi, kterým bychom se měli vyhnout? Jsou povýšení, mluví jen o sobě. Kritizují, ponižují, zesměšňují. Nic pro ně není dost dobré. Tváří se nevrle, přezíravě. Vyžadují stále souhlas.

10 Jak se chovat při jednání s dospělými? Vyvarujme se vulgarních slov. Dívejme se do očí. Nejezme, nežvýkejme. Nedávejme si ruce do kapes. Neotáčejme se při hovoru bokem. Neseďme, když dospělý stojí.

11 Bobřík ušlechtilosti Nepromluvíš jediné neslušné slovo. Nebudeš nikdy hrubý. Neuděláš nic nečestného. Nebudeš lhát. Budeš konat dobro a každému pomáhat. Neublížíš slabším, ale budeš je naopak chránit před násilím hrubců a rváčů. Ani ty se nesnížíš k žádným podvodům.

12 Doplň citáty: Upřímný přítel je ten, kdo Tě napomene, kdo Ti řekne ------ -- --- Kdo hledá přátele bez chyby, zůstane --- -------. Přítel je člověk, který přichází tehdy, když už všichni - ------. Chval přítele veřejně, ale kárej ho mezi ------ -----. Nemocné tělo potřebuje lékaře, nemocná duše -------. pravdu do očí bez přítele odešli čtyřma očima přítele

13 Hry 1. Kdo jsem – každý má na zádech kartičku se jménem spolužáka, snaží se zjistit kdo je., může se ptát jen tak, že dostává odpověď ano- ne. 2.Poděkování – skupiny po trojicích, mají každému členu skupiny napsat děkovný dopis. 3. Desetipoložkový seznam Každý hráč za sebe napíše na zadané téma desetipoložkový seznam a po uplynutí stanovené doby seznámí ostatní se svými deseti body. Příklady témat: 10 maličkostí, které mi zvednou náladu 10 maličkostí, ze kterých je mi smutno 10 věcí, které bych jednou chtěl dokázat 10 věcí, které bych chtěl v životě zažít 10 vlastností, kterých si vážím na ostatních 10 vlastností, které nesmí mít můj kamarád 10 práv, které chci mít 10 povinností, které zvládnu… …

14 Zdroje a použitá literatura http://web.quick.cz/iveta_kulhava/Citaty_9.htm http://pitevna.cz/citaty/deti/ http://cituj.cz/Citaty/kat-140.aspx http://office.microsoft.com/cs-cz/images/lide-CM079001925.aspx#pg:5| http://foglar.ezin.cz/index.php/13_bobriku/13_bobrik_uslechtilosti ttp://citaty.net/citaty-o-pratelstvi/?page=4 http://kysilko.blog.idnes.cz/c/143709/Opravdove-pratelstvi.html http://www.canstockphoto.cz/ilustrace/p%C5%99%C3%A1telstv%C3%AD_12.html R.Portmannová: Hry pro posílení psychické odolnosti,1.vydání, Portál,1996 Janošková D.,Ondráčková M., Čečilová A.: Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova,1.vydání. Fraus plzeň 2003


Stáhnout ppt "Komunikace v rodině, mezi vrstevníky. Jak komunikovat? Mgr. Renata Šimková Rodinná výchova 7.tř."

Podobné prezentace


Reklamy Google