Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura PRO ROČNÍK: 3. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_DUMč.15_René Goscinny ČÍSLO MATERIÁLU: 15DATUM: 30.7.2012 JMÉNO AUTORA: Mgr. Kateřina Novotná

2 Anotace: Prezentace představuje život a dílo René Goscinnyho, autora kreslených příběhů s postavičkou Asterixe. Seznámí žáky s příběhy Malého Mikuláše. Součástí je odkaz na krátkou ukázku z filmu Mikulášovy patálie.

3 14. srpna 1926, Paříž – 5. listopadu 1977, Paříž

4 francouzský spisovatel a scenárista kreslených seriálů s postavou Asterixe

5 Jeho otec, inženýr v chemickém průmyslu, pocházel z Polska a matka z Ukrajiny. Měl bratra Claudiho. V roce 1928 rodina přesídlila za prací do Argentiny. Goscinny vystudoval francouzské lyceum v Buenos Aires (hlavní město Argentiny), poté krátce pracoval v New Yorku. Rodiče Reného s jeho bratrem Claudim.

6 Během cesty k Severnímu moři potkal v roce 1963 slečnu z Nice, o šestnáct let mladší Gilbertu Polaro- Millovou, svou budoucí ženu. 26. dubna 1967 se vzali. Oslava svatby pak proběhla ve stylu Goscinnyho slavných postaviček. 19. května 1968 porodila Gilberta Renému jeho jedinou dceru Annu.

7 Po návratu do Francie počátkem 50. let 20. století se plně věnoval literární tvorbě. Společně s ilustrátorem Jean-Jacques Sempé vytvořili postavu malého Mikuláše (Le petit Nicolas) jehož příběhy zaznamenaly značný úspěch.Jean-Jacques Sempé Goscinnyho však nejvíce proslavily kreslené příběhy s postavičkami Asterixe, Obelixe a dalších Galů jež kreslil Albert Uderzo. Tyto příběhy byly přeloženy do více než stovky jazyků a patří k nejčtenějším dílům francouzské literatury. Alberto UderzoSempé

8 K dalším jeho kresleným seriálům, které vznikaly současně, patří Lucky Luke, Iznogoud Indián Umpa-pa a další. Goscinny byl také šéfredaktorem časopisu kreslených seriálů Pilote a založil společně s A. Uderzem studio kresleného filmu Studios Idéfix. V něm vznikla řada animovaných filmů jako např. Asterix a Kleopatra, Daisy Town, Daltonovi na výletě aj. Za svůj přínos kinematografii obdržel Goscinny posmrtně filmové ocenění Césara.

9 Mikulášovy patálie Je série příběhů o malém Mikuláši. Mikuláš a jeho kamarádi chodí do školy stejně jako jiné děti. Stejně jako jiní kluci hrají rádi fotbal, zlobí paní učitelku, rodiče, dohlížitele pana Dubona, kterému ovšem nikdo neřekne jinak než Polívka. Perou se, jedí, někdy taky brečí. Je to jedna velká legrace. Humor knížek vychází z unikátního vypravěčského stylu: dobrodružství malého Mikuláše jsou vyprávěny v první osobě samotným Mikulášem. S více než 10 milióny prodaných výtisků ve více než 30 zemích se Mikuláš stal jednou z nejznámějších francouzských knih ve světě.

10 Anne Goscinny, dcera René Goscinnyho, nedávno objevila a shromáždila mnoho původních, dříve nevydaných příběhů, které byly následně vydány v letech 2004 a 2006 (Nové Mikulášovy patálie). Ve Francii bylo prodáno 1 milión výtisků těchto nových příběhů a dosahují velký úspěch také i v zahraničí.

11 Česká vydání Příběhy malého Mikuláše byly československé veřejnosti poprvé představeny v knize Mikulášovy patálie, kterou vydalo nakladatelství Albatros v roce 1970. Druhá kniha Mikulášovy prázdniny, vyšla poprvé v roce 1981 z nakladatelství Albatros. Ve slovenštině kniha poprvé vyšla pod názvem Mikulášove šibalstvá v roce 1978.

12 Malý Mikuláš České vydání v roce : 1997 Mikulášovy přestávky České vydání v roce : 1997 Mikulášovy prázdniny České vydání v roce : 1981 a 1997

13 Mikuláš a jeho přátelé České vydání v roce : 1997 Mikulášovy průšvihy České vydání v roce : 1997

14 Nové Mikulášovy patálie – Návrat z prázdnin České vydání v roce : 2005 Nové Mikulášovy patálie - Sváteční oběd České vydání v roce : 2006 Nové Mikulášovy patálie – Bezvadný vtip České vydání v roce : 2006 Nové Mikulášovy průšvihy – Dopis Ježíškovi České vydání v roce : 2007 Nové Mikulášovy průšvihy – Polívka nemá rád zmrzlinu České vydání v roce : 2008

15 Mikuláš ve filmu Mikulášovy patálie získaly také svou filmovou podobu. Film natočil režisér Laurent Tirard, podle velmi oblíbených knih o malém Mikulášovi. Film měl premiéru v roce 2009.

16 Zdroj informací: AUTOR NEUVEDEN. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 30.7.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.wikipedie.cz.cz [online]. [cit. 30.7.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.ctenipomaha.cz [online]. [cit. 31.7.2012]. Dostupný na WWW:.

17 Použité obrázky: THESUPERMAT. www.wikimedia.com [online]. [cit. 30.7.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.bux.cz [online]. [cit. 31.7.2012]. Dostupný na WWW:.

18 GENIN, Nicolas. www.wikipedie.cz [online]. [cit. 31.7.2012]. Dostupný na WWW:.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google