Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

2 Jaký je význam zemědělství? výživa obyvatelstva krmivo pro dobytek suroviny pro průmysl (textilní, kožedělný, farmaceutický, chemický)

3 ROZMÍSTĚNÍ ZEMĚDĚLSKÉ VÝROBY Přírodní faktory: –půda –zemědělský půdní fond –půdní druhy –půdní typy –georeliéf –nadmořská výška –svažitost (eroze; terasy pro pěstování rýže) –podnebí –teplota –srážky –světlo

4 Socioekonomické faktory: –vlastnictví půdy –trh (spotřeba) vnitřní: příměstské intenzivní x extenzivní v periferiích zahraniční: cla, kvóty –pracovní síly - v minulosti a v oblastech s naturální výrobou –doprava umožnila výrobní koncentraci i prostorový rozptyl –technologická vyspělost

5 SVĚTOVÁ ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA

6 Jaké je zemědělství ve vyspělých zemích? mechanizace chemizace nízký podíl pracujících (3 - 5%) vysoká intenzita, produktivita, vznik agrokomplexu - ten v sobě zahrnuje zemědělskou prvovýrobu (rolnictví + chov hospodářských zvířat), průmyslová odvětví a služby zásobující zemědělství či zpracovávající jeho produkci ekologické zemědělství (biopotraviny) Jaké je zemědělství ve vyspělých zemích?

7 vysoká zaměstnanost (30 - 80% ekonomicky aktivního obyvatelstva) vysoká vlastní spotřeba až nedostatek potravin v důsledku vysokého přirozeného přírůstku a zastaralých systémů hospodaření převažuje rostlinná výroba s odlišnou strukturou pěstovaných rostlin, živočišná výroba schází (zvíře spotřebuje více krmiv, než člověk). nesprávným způsobem zvětšování zemědělské produkce je rozšiřování plochy zemědělské půdy kácením a vypalováním lesů, rozoráváním stepí, zavlažováním polopouští což vede k rozsáhlým ekologickým katastrofám. Jaké je zemědělství chudých zemí?

8 dělení: 1)Tradiční –žďárové hospodaření 2) Moderní –plantážní

9 Zelená revoluce v 60. a 70. letech 20. století nové druhy plodin umělé zavlažování aplikace moderní techniky a chemie Čína, Indie, Indonésie, Thajsko, Pákistán

10 mechanizace a automatizace chemizace (herbicidy, hnojiva) meliorace = opatření vedoucí ke zlepšení nepříznivých přírodních podmínek a ke zvýšení úrodnosti: a) vodohospodářská - odvodňování a zavodňování b) zemědělská - rekultivace c) lesnická - úprava lesa, aby zabránil erozi šlechtitelství a plemenářství hydroponie - pěstování plodin v živném roztoku místo půdy (v zelinářství a zahradnictví) biotechnologie - buněčné a genové inženýrství ovlivňování dědičných vlastností) Současné tendence zemědělské výroby:

11 žďárové: v prvobytně pospolné společnosti, ale i dnes; vypalování pralesů úhorové tzv. trojpolní: za feudalismu; úhor = pozemek ponechaný ladem, využití jako pastvina střídavé: za kapitalismu; zavedení nových plodin (brambory, fazole, jetel (obohacuje půdu o dusík); rozvoj živočišné výroby Způsoby hospodaření:

12 Klasifikace zemědělské výroby: rostlinná a živočišná intenzivní a extenzivní; extenzivní = málo investuji a mám malou úrodu, když chci zvýšit úrodu zvětším pole


Stáhnout ppt "ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google