Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled."— Transkript prezentace:

1 Šablona 32

2  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled o příměsích, které vylepšují vlastnosti  Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule  Klíčová slova: aditiva  Druh učebního materiálu: prezentace  Cílová skupina: žák  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň  Typická věková skupina: 12 – 15 let

3  látky, které se přidávají do jiných látek či směsí s cílem upravit (vylepšit) jejich vlastnosti

4

5  Aditiva v palivech  Aditiva v potravinách  Aditiva v mazivech  Aditiva v nátěrových hmotách

6  ke zvýšení cetanového čísla paliva  ke zvýšení výkonových parametrů dieselových motorů  snížení provozních nákladů a emisí škodlivin  zvyšují proti mrazové vlastnosti

7  Nejsou novým vynálezem.  Již před naším letopočtem se pomocí nejrůznějších sloučenin uchovávaly potraviny od jedné sklizně do další.  Egypťané používali barviva a ochucující látky, zatímco Římané ledek (dusičnan), koření a barviva. Některé z těchto látek, které se dnes nazývají aditiva, byly poměrně drahé a mohli si je dovolit pouze bohatí.

8  V první pol. 20. století byla objevena řada nových sloučenin, které plnily funkce potravinářských aditiv, přičemž jejich cena již byla relativně nízká.  Např. barviva přidávaná do sýrů, emulgátory do margarínů, pekařský prášek do směsí na pečivo a želírující prostředky do džemů.

9  roste zájem o potraviny k okamžité konzumaci (ready-to-eat), „pohotové potraviny“  Proces výroby a skladování takových potravin vyžaduje přídavek různých chemických látek (buď přírodních nebo uměle vyrobených)  Pomocí potravinářských aditiv lze dosáhnout také vyšší chutnosti a atraktivity potravin pro spotřebitele.

10  Do popředí zájmu se dostaly potraviny se sníženým obsahem tuku nebo cukru, obohacené o vitaminy, minerální látky nebo jiné speciální složky s prospěchem pro zdraví.  Mnohé potraviny by nemohly bez použití potravinářských aditiv vůbec existovat.

11 E čísladruhy aditiv E100 - E199 barviva E200 - E299 konzervanty E300 - E399 antioxidanty, regulátory kyselosti E400 - E499 emulgátory, zahušťovadla E500 - E599 protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla E600 - E699 látky, zvýrazňující chuť a vůni E900 - E999 leštící látky, sladidla, balící plyny, propelanty E E1999 Další látky

12

13  zabraňují oxidaci, čímž prodlužují trvanlivost tuků a olejů, jiné působí proti změnám barvy, např. v ovoci  přirozené a syntetické

14  Ostružiny (100), lékořice (90), dobromysl - oregano (84), kopr 70, malinoostružiny (70), maliny (60), granátové jablko, černý rybíz, červené víno (alkoholický nápoj), máta (50), nať vojtěšky, pšeničná tráva, ovesná tráva, tymián, rozmarýn, grepová semínka, vinná semínka (30), borůvky (21), brusinky (20), buráky (20), bílá část kůry pomerančů a citrónů, acerola, kurkuma, zelený čaj, žlutý čaj, černý čaj, aronie, červená cibule, josty, šípky, churmy-kaki (kaki, tomel), červený rybíz, česnek, hřebíček, kmín, zázvor, dobře vyzrálá rajčata a rajská šťáva z nich, blumy, tinktura z ovesné nati, odvar ze směsi obilnin a obilovin (kukuřice, žito, pšenice, oves, ječmen), višně, tmavé třešně, světlé třešně, sušené meruňky, čerstvé měruňky a broskve, kompotované meruňky a broskve, červené grepy (14), červené pomeranče, dýně, cukrový meloun, hložinky, ženšenová tinktura, ženšenový čaj, pivní slad, žluté grepy, žluté pomeranče (7), pomerančová a citronová šťáva, šalvěj, třezalka, kozlík, kiwi, jahody, kari, chmel, papája, mango, špenát, mrkev, topinambury, červené zelí, růžičková kapusta, kapusta, bílé víno (alkoholický nápoj), ginkgo biloba (čaj nebo šťáva z listu), olej pupalkový, olej olivový (panenský), olej slunečnicový (panenský), požltový, brutnákový, saflorový, arašídový, švestky, bezinky, červené víno (hrozny), květ slezu, květ růže topolovky, květ měsíčku, květ černého bezu, květ divizny, angrešt červený, lékořicové pendreky a pastilky, pivo (3), hlávkový salát, bílé víno (hrozny), angrešt žlutý, žlutá cibule, cukína, zelí bílé, jablka (2), bílý rybíz, bílá cibule (1)

15 se zavádějí do obalu před, během nebo po plnění potraviny. Šunka pro děti - složení vepřová kýta ( 83% ) * pitná voda ( 12% ) * jedlá sůl * dextróza * E451 Trifosforečnany - sodný a draselný * E250 Dusitan sodný * E407 Karagenan * E300 Kyselina L-askorbová ( Vitamín C ) * E290 Oxid uhličitý (Suchý led) ( balící plyny ) * E941 Dusík ( balící plyny )

16 Barviva: udělují nebo obnovují barvu potravin, jsou přírodní (např. karoten nebo karamel) a syntetická. Některá jsou rozpustná ve vodě a účinkují po rozpuštění.

17  Konzervanty: prodlužují údržnost potravin a chrání je proti zkáze způsobené činností mikroorganismů.  Náhradní sladidla: je úmyslně snižován či vynecháván přídavek cukru.  Regulátory kyselosti: mění nebo udržují kyselost či zásaditost potravin

18

19  Hranolkům nedodávají chuť brambory. To, co dodává hranolkům ve fast foodu jejich typickou chuť, nejsou brambory. Většina řetězců rychlého občerstvení používá při smažení hranolků živočišný tuk, uvádí server AskMen. Porce hranolků je tak nasycená tukem dokonce víc než hamburger.  Navíc se při úpravě mražených hranolků používá oxid siřičitý, který zajišťuje atraktivní barvu, a pro správnou chuť se přidávají chemická aditiva a cukr.

20 Dáváte si ve fast foodu jahodový shake s tím, že děláte něco pro své zdraví? Omyl! Průměrný jahodový koktejl obsahuje víc než padesát různých chemikálií. Tato přísada sice skutečně pochází z přírody, ale vůbec není jisté, že ve formě, kterou očekáváte.  Jako přírodní ingredience (dochucovadla, aroma atd.) jsou označené přísady např. bylinky, koření, kvasnice, hlízy, ovoce, zelenina, hovězí, kuřecí a další živočišné produkty. To znamená, že i když je v jeho složení uvedeno přírodní aroma, nemusí být ve vašem jahodovém koktejlu po jahodách ani stopa.  Ve skutečnosti mnoho řetězců rychlého občerstvení používá v koktejlech živočišné produkty jako například želatinu, která dodávám mléčným shakům správnou hustotu a chuť.

21  Klipart Microsoft PowerPoint  Antioxidant - wikipedie. [online]. [cit ]. Dostupné z:  aditiva?_55 aditiva?_55  potravinach-vsechna-nejsou-skodliva    


Stáhnout ppt "Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled."

Podobné prezentace


Reklamy Google