Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MULTIFUNKČNÍ SPORTOVIŠTĚ v CHEBU SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE ul. K NEMOCNICI / VRBENSKÉHO MULTIFUNKČNÍ SPORTOVIŠTĚ v CHEBU SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE ul. K NEMOCNICI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MULTIFUNKČNÍ SPORTOVIŠTĚ v CHEBU SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE ul. K NEMOCNICI / VRBENSKÉHO MULTIFUNKČNÍ SPORTOVIŠTĚ v CHEBU SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE ul. K NEMOCNICI."— Transkript prezentace:

1

2 MULTIFUNKČNÍ SPORTOVIŠTĚ v CHEBU SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE ul. K NEMOCNICI / VRBENSKÉHO MULTIFUNKČNÍ SPORTOVIŠTĚ v CHEBU SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE ul. K NEMOCNICI / VRBENSKÉHO Investiční záměr TJ OLYMPIONIK Cheb - seznamovací prezentace Investiční záměr TJ OLYMPIONIK Cheb, zpracoval Fiala Petr 1/2010

3 TĚLOVÝCHOVNÁ JEDNOTA OLYMPIONIK CHEB PŘEDKLÁDÁ TENTO INVESTIČNÍ ZÁMĚR NA VÝSTAVBU NOVÉHO SPORTOVIŠTĚ. Více než dvacet pět let práce s mládeží v Chebu, Více než dvacet pět let práce s mládeží v Chebu, a získáním dalších zkušeností z domova i ze světa, v řadě sportovních odvětví, nás dovedlo k řešení a získáním dalších zkušeností z domova i ze světa, v řadě sportovních odvětví, nás dovedlo k řešení SNU ŘADY SPORTOVNÍCH GENERACÍ. SNU ŘADY SPORTOVNÍCH GENERACÍ. Tento návrh dává šanci sportující veřejnosti, školní mládeži, členům sportovních oddílů, všem zájemcům o sportovní aktivity na všech úrovních výkonnosti a v každém věku.

4 SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE MULTIFUNKČNÍ SPORTOVIŠTĚ Míčové hry a pohybové hry, Atletické sektory - skok vysoký a skok daleký, běžecká dráha, sportovní gymnastika, In line dráha, Velodrom Ilustrační foto Po několika jednáních byly předloženy dva návrhy 2.ZŠ Cheb s odborem školství předložily návrh na výstavbu školního hřiště. TJ OLYMPIONIK Cheb předložila návrh na výstavbu kryté sportovní haly. Bylo to na základě řady jednání s oddíly a zástupci školských zařízení z důvodu potřeby celoročního sportoviště, ne jen školního hřiště s omezenou kapacitou, dobou provozu a s vlivem na počasí pouze několik měsíců v roce.

5 MÁME ŠANCI POZITIVNĚ OVLIVNIT DALŠÍ GENERACE MÁME ŠANCI POZITIVNĚ OVLIVNIT DALŠÍ GENERACE Byla zpracována celá řada projektů na vybudování sportovišť v našem městě. Žádný by ovšem nenašel s tímto srovnání. Tento projekt je totiž navržen ne jen pro jednu cílovou skupinu sportovců. Jde opravdu o sportovní multifunkční zařízení, které polohou dostupnosti, časovým využitím, kapacitou provozu a sportovním zaměřením má svoji výjimečnost. Zejména jsou důležité hodiny základní tělesné výchovy na školách a jejich další propojení a návaznost na sporty s všestranným zaměřením. Sportovní aktivita jako základ zdravého vývoje u dětí a mládeže, a v dospělosti důležitý prvek k udržení dobrého zdravotního stavu. Jen řádná koncepce sportovní přípravy může přinést adekvátní výsledek. Sportoviště, které by mohlo významně pozitivně ovlivnit občany našeho města. Jde o projekt pro generace nového století. Jde o projekt pro generace nového století.

6 Sportovci předložili městu návrh na výstavbu SPORTOVNÍ HALY MLÁDEŽE Chebští sportovci připravili plán nové sportovní haly. Ta by měla sloužit nejen rozmanitým sportovním klubům na Chebsku, ale i základním a středním školám, které v současné chvíli řeší nevyhovující sportoviště s malou kapacitou. Návrh na výstavbu SPORTOVNÍ HALY MLÁDEŽE předložil TJ OLYMPIONIK Cheb zdejší radnici. Hala by měla stát v prostoru Sportovního areálu TJ OLYMPIONIK Cheb, který se nachází na rozhraní ulic K Nemocnici a Vrbenského. Náklady na výstavbu by neměly převýšit – 90 milionů korun. Provozní náklady na rok se odhadují kolem 2.5 milionu korun. „Máme podloženo, že takové sportoviště využije více než tři tisíce dětí, žáků a studentů přilehlých školských zařízení a další prostor volnočasových aktivit mládeže a dospělých,“ „Jde například o 2. základní školu, Chebskou svobodnou školu, Integrovanou školu, Gymnázium, Střední zdravotnickou školu či mateřské školy a téměř pro všechny halové sporty – pohybové hry, míčové hry, míčové sporty jako basketbal, fotbal (futsal a nohejbal), florbal, volejbal a dále aerobik, atletika, cyklistika, gymnastika, kolečkové brusle a další. Řada letních sportů, které nebyly jmenované využije provoz v zimě jako např. orientační běh, triatlon, veslování. Zimní sporty naopak k základní letní průpravě, zde to jsou hokej, krasobruslení, lyžování a rychlobruslení, Dále plavání a např. tenis k mimo sezónní základní přípravě.“ „Jde například o 2. základní školu, Chebskou svobodnou školu, Integrovanou školu, Gymnázium, Střední zdravotnickou školu či mateřské školy a téměř pro všechny halové sporty – pohybové hry, míčové hry, míčové sporty jako basketbal, fotbal (futsal a nohejbal), florbal, volejbal a dále aerobik, atletika, cyklistika, gymnastika, kolečkové brusle a další. Řada letních sportů, které nebyly jmenované využije provoz v zimě jako např. orientační běh, triatlon, veslování. Zimní sporty naopak k základní letní průpravě, zde to jsou hokej, krasobruslení, lyžování a rychlobruslení, Dále plavání a např. tenis k mimo sezónní základní přípravě.“ Kapacita haly je koncipována pro 60 – 100 aktivních účastníků v každé hodině provozu. Provozní doba každý den v týdnu se odhaduje na maximální využití – tedy již od rána 6 hodin až do 22 hodin večer.

7 Počítá se zde se 166,6 m atletickou klopenou čtyř dráhou, 174 metrovou dráhou pro in-line brusle, 200 metrů dlouhou cyklistickou drahou, hřiště pro míčové a pohybové hry 40x20m, rozcvičovací hřiště, gymnastické a atletické sektory. 174 metrovou dráhou pro in-line brusle, 200 metrů dlouhou cyklistickou drahou, hřiště pro míčové a pohybové hry 40x20m, rozcvičovací hřiště, gymnastické a atletické sektory. Součástí by byly i ubytovací a stravovací kapacity pro cca 60 sportovců, kteří by toho mohli využívat pro zápasy, závody či soustředění. Vedení TJ OLYMPIONIK Cheb udělalo první důležité kroky, aby po několika letech jednání s radnicí, a po půlroční intenzivní práci na projektu SPORTOVNÍ HALY MLÁDEŽE předložilo studii vlastního sportoviště. Předložený návrh je originálním řešením multifunkčního sportoviště, možná jde o areál nového tisíciletí. O skutečnosti, že je možná realizace takovéhoto projektu svědčí již zrealizovaná stavba (rekonstr.) Multifunkční haly v Březové u Sokolova. Stavba za 55 milionů byla financována převážně z evropských peněz. Originalita a místo stavby SPORTOVNÍ HALY MLÁDEŽE v Chebu dává tomuto projektu mnohem větší kapacitní využití a vliv na podstatně větší skupinu obyvatel a sportovců oproti hale v Březové. „V současné době leží rozhodnutí na zastupitelích města, zda dají tomuto projektu zelenou a odstartují lepší časy a podmínky pro sportovce, děti, mládež a občany našeho města,“. „Je třeba jednat v oblasti sportovní politiky okamžitě také z důvodu současných možností finančních dotací z EU. Zde již dochází k poklesu podpory států EU v řadě oblastí. Rok 2013 může být rozhodující, možná konečný, v řešení řady významných společenských projektů. Přesto se dá v současné době ještě využít řada programů na revitalizaci a rozvoj měst, podpora studia a vzdělání a další“.

8 SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE, KROK SPRÁVNÝM SMĚREM Miliony korun se ročně investují na různé „prevence“ mládeže proti kriminalitě, drogám, alkoholu, mládeže proti kriminalitě, drogám, alkoholu, obezitě a další. obezitě a další. „Kdo si hraje nezlobí“, říkali již naši rodiče a prarodiče. Mluví se stále více říkali již naši rodiče a prarodiče. Mluví se stále více o mimoškolních aktivitách. o mimoškolních aktivitách. Nová SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE dává možnost Nová SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE dává možnost zapojit minimálně pět set dětí a mládeže zapojit minimálně pět set dětí a mládeže každý den. každý den. Známe lepší prevenci pro mládež a naše spoluobčany než nabídne toto sportoviště? spoluobčany než nabídne toto sportoviště? Jestli ani to není pádný argument v boji za kvalitní výchovu mládeže, potom nečekejme, že jsme výchovu mládeže, potom nečekejme, že jsme schopni do budoucna udělat nějaký rázný pokrok schopni do budoucna udělat nějaký rázný pokrok ve výchově mládeže v našem městě. ve výchově mládeže v našem městě.

9 Žádné genové inženýrství ani zázračné pilulky nám nepomohou vyřešit úroveň naší tělesné zdatnosti a zdraví v průběhu našeho života. NABÍZÍME REÁLNÉ ŘEŠENÍ PRO TUTO SPOLEČNOST, PRO OBČANY MĚSTA. MÁME ZÁJEM USKUTEČNIT SEN ŘADY SPORTOVNÍCH GENERACÍ. NA ŠKOLNÍ TĚLESNOU VÝCHOVU NAVÁŽE odpolední a víkendová SPORTOVNÍ AKADEMIE s profesionálními trenéry.

10 Multifunkční centrum v Březové slavnostně otevřeno „Multifunkční centrum Březová – 1. etapa“ to je název projektu, na který město Březová získalo dotaci z ROP SZ více jak 41 miliónů korun. Obsahem projektu bylo vytvoření kvalitní infrastruktury pro společenský, kulturní, spolkový a sportovní život obyvatel města Březová a nejbližšího okolí, a to prostřednictvím rekonstrukce a přeměny stávající budovy kulturního domu na multifunkční centrum. To se také podařilo. Za účasti velkého počtu pozvaných hostů bylo dne 9.3.2010 toto centrum slavnostně otevřeno. „Multifunkční centrum Březová – 1. etapa“ to je název projektu, na který město Březová získalo dotaci z ROP SZ více jak 41 miliónů korun. Obsahem projektu bylo vytvoření kvalitní infrastruktury pro společenský, kulturní, spolkový a sportovní život obyvatel města Březová a nejbližšího okolí, a to prostřednictvím rekonstrukce a přeměny stávající budovy kulturního domu na multifunkční centrum. To se také podařilo. Za účasti velkého počtu pozvaných hostů bylo dne 9.3.2010 toto centrum slavnostně otevřeno. PŘEŠTICE BUDOU MÍT NOVÁ SPORTOVIŠTĚ V Přešticích jsou připraveny stavby zimního stadionu s krytým aquaparkem za 230 mil. Kč. Mají stát nejdéle do roku 2011 a budou propojené s nově budovaným sídlištěm. Jde o největší současný projekt v plzeňském regionu (kromě Plzně samotné), díky němuž má být v roce 2015 ve městě o 2000 obyvatel více, tedy až 8500. První stavbou bude zimní stadion. Postaví ho soukromý investor, plzeňská firma Area Group, která koncem minulého měsíce požádala o dotace z evropského programu ROP. K němu pak přibudou hotel a kryté haly, vedle nich pak vznikne aquapark. Stavba má přijít na 120 milionů korun, privátní subjekt může dostat do 54 procent podpory. V Přešticích jsou připraveny stavby zimního stadionu s krytým aquaparkem za 230 mil. Kč. Mají stát nejdéle do roku 2011 a budou propojené s nově budovaným sídlištěm. Jde o největší současný projekt v plzeňském regionu (kromě Plzně samotné), díky němuž má být v roce 2015 ve městě o 2000 obyvatel více, tedy až 8500. První stavbou bude zimní stadion. Postaví ho soukromý investor, plzeňská firma Area Group, která koncem minulého měsíce požádala o dotace z evropského programu ROP. K němu pak přibudou hotel a kryté haly, vedle nich pak vznikne aquapark. Stavba má přijít na 120 milionů korun, privátní subjekt může dostat do 54 procent podpory. Přestavba ISŠTE Sokolov je jednou z největších investic Karlovarského kraje nejen v oblasti školství. Náklady na stavbu a vybavení dosáhnou více než 380 milionů korun, přičemž projekt je podporován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Regionálního operačního programu Severozápad. Dotace EU činí 85 procent a dotace ze státního rozpočtu poskytnutá prostřednictvím Regionální rady 7,5 procenta. Zbývajících 7,5 procenta výdajů hradí Karlovarský kraj.

11 Základní body, problémy každého projektu výstavby. Místo a lokalita. Zde jde o ideální prostor téměř v centru města, dostupnost pěší nebo MHD. Pro většinu školských zařízeních jde o přesun několika minut, dostupnost ideální. Částečný problém v této lokalitě tvoří parkovací plochy. Samotný areál by měl pro vlastní potřeby cca 25 parkovacích míst. Pro školská zařízení nejsou zapotřebí. Parkovací potřeby vznikají převážně v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách a o víkendech, kdy jsou již v blízkém okolí parkovací plochy volnější. Částečný problém v této lokalitě tvoří parkovací plochy. Samotný areál by měl pro vlastní potřeby cca 25 parkovacích míst. Pro školská zařízení nejsou zapotřebí. Parkovací potřeby vznikají převážně v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách a o víkendech, kdy jsou již v blízkém okolí parkovací plochy volnější. Územní plán města. Není v žádném případě v rozporu s tímto projektem. Vlastnické vztahy. Pozemek Sportovního areálu je v současné době ve vlastnictví TJ OLYMPIONIK Cheb, proto zde nejsou žádné překážky pro souhlas k výstavbě. Zajištění financí projektu. Zde je několik možností financování, které jsou v současné době vázány na souhlas a podporu města s tímto projektem. Zatím předložila TJ OLYMPIONIK Cheb tři základní varianty možného postupu. Zatím předložila TJ OLYMPIONIK Cheb tři základní varianty možného postupu. Udržitelnost projektu je většinou stanovena na období pěti let. Po tuto dobu je nutné projekt provozovat dle stanovených kriterií. Po této lhůtě je možné provoz nastavit více komerčně. Provozní náklady a údržba. Pokud jde o provozní náklady, tak ty jsou vždy úměrné velikosti haly, využití kapacity a provozní doby, hospodárností provozovatele atd. Při předpokládaném využití a samozřejmě podle dalších dohod s účastníky provozu je jasný základní fakt. K provozu nejsou potřeba žádné další technologie ani více náklady spojené s náročností provozu. Jsou zde stejné náklady jako s provozem každé běžné tělocvičny. Což je po všech stránkách oproti současným sportovištím jako Plavecký bazén nebo Zimní stadion krok vpřed. A nelze s tímto projektem, stále se navyšující náklady na Zimní stadion, srovnávat. Důležitým prvkem je zejména výběr sportovních aktivit. Jsou zde zastoupeny sporty, které jsou všeobecně masového charakteru, nevyžadují v tomto případě také náročné a drahé vybavení. Dále je to způsobeno zejména polohou – dostupností pro většinu obyvatel města a okolí, včetně blízkosti řady školských zařízení. Provozní náklady budou tvořeny jako například u tělocvičen nebo Sportovní haly: Elektřina (osvětlení, klimatizace a další elektrospotřebiče) zde bychom rádi využili např. Solární photo voltaické moduly RPV, dále je potřeba vytápění, kde jsou možností Solární kolektory RSK, zde je řada ekologických a finančně méně náročných investic do provozních nákladů, voda pro hygienická zařízení – toalety, sprchy a pro úklid. Další důležitou položkou budou mzdové náklady pro personál SHM

12 Náklady 2009 Tenisová hala + dvorce Cheb Náklady TK Cheb a jejich sportovní haly jsou el. energie 239 000,- Kč, plyn - 105 000,-Kč - mají svůj kotel a voda 39 000,-Kč Náklady TK Cheb a jejich sportovní haly jsou el. energie 239 000,- Kč, plyn - 105 000,-Kč - mají svůj kotel a voda 39 000,-Kč Náklady 2009 Sportovní hala + TJ LOKOMOTIVA Cheb Náklady TJ Loko Cheb - el.energie 390 000,-Kč, plyn 82 000,-Kč, teplo 716 000,-Kč a voda 89 000,-Kč teplo 716 000,-Kč a voda 89 000,-Kč Náklady na provoz Velodromu v Motole podle zimních podmínek do 1 200 000 Kč. El. energie, teplo a voda. El. energie, teplo a voda. Komerční náklady na provoz takovéto haly jsou uváděny 800-1.000,- Kč na 1 hodinu provozu. Jde o údaj projektantů z právě dokončené Sportovní haly Praha 11 Chodov. (šířka: 37,8 m délka: 61,9 m sv. výška u stěny 6,4 m). (šířka: 37,8 m délka: 61,9 m sv. výška u stěny 6,4 m). Náklady na provoz pro školská zařízení nebudou vyšší než náklady za provoz tělocvičny, při reálném využití několika tříd. V průměru 4 třídy TV každou hodinu provozu - může být reálný stav. Náklady na 1 hodinu provozu by mohly být kolem 500,- Kč, což jsou roční náklady pro školská zařízení kolem 800 000,- Kč. Náklady na 1 hodinu provozu by mohly být kolem 500,- Kč, což jsou roční náklady pro školská zařízení kolem 800 000,- Kč. Pro sportovní oddíly 4 – 5 skupin při 15 účastnících se dostáváme na max. náklad 20,- Kč na osobu. Při doporučených 6 ti hodinách týdně jsou náklady na sportovní aktivitu jednoho účastníka do 500,- Kč na měsíc. U oddílů mládeže, kde předpokládáme větší zapojení dětí jsou náklady opět nižší. Při využití provozu s účastníky vedené členské základny (oddílové příspěvky) se náklady na vlastní provoz SHM podstatně sníží. Varianta bez možnosti vstupného.

13 SPORTOVNÍ HALY TOHOTO TYPU JSOU ATRAKTIVNÍM MÍSTEM PRO SPORTOVNÍ AKTIVITY A SPOLEČENSKÁ SETKÁNÍ JEDNOTLIVCŮ A SKUPIN. Společenské, sportovní akce na sportovištích tohoto typu jsou ten správný boom, který strhne tu masu k potřebné a užitečné činnosti, v tomto případě je to fyzická aktivita. Občané našeho města mohou mít také tuto šanci. SPORTOVNÍ HALY TOHOTO TYPU JSOU ATRAKTIVNÍM MÍSTEM PRO SPORTOVNÍ AKTIVITY A SPOLEČENSKÁ SETKÁNÍ JEDNOTLIVCŮ A SKUPIN. Společenské, sportovní akce na sportovištích tohoto typu jsou ten správný boom, který strhne tu masu k potřebné a užitečné činnosti, v tomto případě je to fyzická aktivita. Občané našeho města mohou mít také tuto šanci. Ilustrační foto

14 SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE ATLETIKA, CYKLISTIKA, GYMNASTIKA a MÍČOVÉ HRY je celá řada olympijských, preferovaných sportů, s možností využití sportovních center mládeže, sportovních tříd a sportovních středisek, která mají možnost využít placených profesionálních trenérů. SPORT – moderní, zdraví styl života již od mládeže již od mládeže

15 Fyzická zdatnost je důležitá pro život každého z nás Bohužel si to uvědomujeme, jen když je nám nejhůř. Prevence je nejlepší a nejlevnější lékař. Máme jen dvě možnosti jak to ovlivnit. První je aktivní sport a druhou fyzicky náročná práce. Pokud se sportu věnujeme od mládí máme větší předpoklady, že tomuto vhodnému návyku zůstaneme věrni po zbytek našeho života, který je většinou plný shonu a stresu. „STRAŠÁKEM“ lidstva je fyzická zdatnost a naše zdraví. Fyzická zdatnost je limitujícím faktorem našeho zdraví v každém věku. Nejvíce ovlivňují naši fyzickou zdatnost a tím zdraví vytrvalostní (aerobní) sporty. Nejrozšířenější, oblíbené a dostupné sporty tohoto typu, pro každého z nás, bez rozdílu věku, jsou ATLETIKA a CYKLISTIKA. Zejména pro mládež to mohou být dále oblíbené kolečkové brusle.

16 Základem zdravého způsobu života jsou pravidelné a celoroční sportovní aktivity. Právě zde by SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE byla nejlepším řešením pro řadu dnešních i budoucích generací. Řešením pro většinu z nás. Toto sportoviště by se mohlo stát důležitým sportovním ale také společenským stánkem pro život obyvatel našeho města. Desítka sportovišť, pro více než dvojnásobný počet sportů na jednom místě, téměř v centru města, je přímo ideálním a dostupným sportovním zařízením pro pravidelnou, celoroční činnost.

17 Nejvýznamnější sportoviště pro rozvoj tělesné zdatnosti jsou vytrvalostní sporty. Zde bychom dokázali nabídnout v celoročních programech sportoviště tří nejvýznamnějších. CYKLISTIKA s výstavbou velodromu s výstavbou velodromu ATLETIKA ATLETIKA s atletickou dráhou s atletickou dráhou IN LINE bruslení s uzavřeným okruhem s uzavřeným okruhem

18 ROZLOŽENÍ A VYUŽITÍ KAPACITY NAVRŽENÉHO SPORTOVIŠŤĚ ROZLOŽENÍ A VYUŽITÍ KAPACITY NAVRŽENÉHO SPORTOVIŠŤĚ Hlavní hřiště pro míčové hry 40 x 20m malá kopaná, futsal, florbal, volejbal, nohejbal, basketbal, malá kopaná, futsal, florbal, volejbal, nohejbal, basketbal, badminton, soft tenis, stolní tenis a další řada sportů, včetně badminton, soft tenis, stolní tenis a další řada sportů, včetně netradičních a pohybové hry. netradičních a pohybové hry. 1 – 4 hřiště. 1 – 4 hřiště. Využití rekreační, tréninkové, regionální soutěže. Využití rekreační, tréninkové, regionální soutěže. Kapacita hřiště 10 – 40 hráčů. Podle počtu hráčů na hřišti. Kapacita hřiště 10 – 40 hráčů. Podle počtu hráčů na hřišti. Jedna až dvě třídy TV. Jedna až dvě třídy TV. Rozcvičovací plocha, malé hřiště 15 x 7,5 m, Rozcvičovací plocha, malé hřiště 15 x 7,5 m, rozcvičení, strečink, aerobic, pohybové hry, florbal nebo jiné malé rozcvičení, strečink, aerobic, pohybové hry, florbal nebo jiné malé míčové hry např. st. tenis. míčové hry např. st. tenis. Využití rekreační a tréninkové. Využití rekreační a tréninkové. Kapacita hřiště 30 cvičenců nebo 8-10 hráčů. Kapacita hřiště 30 cvičenců nebo 8-10 hráčů. Jedna třída TV. Jedna třída TV. Doskočiště pro skok vysoký Doskočiště pro skok vysoký stálý sektor pro plnění „osnov“ TV na školách, stálý sektor by stálý sektor pro plnění „osnov“ TV na školách, stálý sektor by mohli více využívat atleti a další sporty jako gymnastika nebo mohli více využívat atleti a další sporty jako gymnastika nebo krasobruslení. krasobruslení. Využití tréninkové, doskočiště pro závody mládeže a Využití tréninkové, doskočiště pro závody mládeže a regionální dospělých. regionální dospělých. Kapacita doskočiště pro skok vysoký 15-20 skokanů. Kapacita doskočiště pro skok vysoký 15-20 skokanů. Jedna třída TV. Jedna třída TV.

19 Sektor pro Sportovní gymnastiku mobilní žebřiny ohraničující hlavní hřiště na míčové hry pro rozcvičení a posilování, mobilní žebřiny ohraničující hlavní hřiště na míčové hry pro rozcvičení a posilování, gymnastický koberec, nářadí – koza, kůň kladina a gymnastická jáma, bezpečné doskočiště pro gymnastiku na nářadí kruhy a hrazda. gymnastický koberec, nářadí – koza, kůň kladina a gymnastická jáma, bezpečné doskočiště pro gymnastiku na nářadí kruhy a hrazda. Využití rekreační, tréninkové i soutěžní. Kapacita 10-15 cvičenců. Využití rekreační, tréninkové i soutěžní. Kapacita 10-15 cvičenců. Jedna třída TV. Jedna třída TV. Doskočiště pro skok daleký atletická disciplina, součást výuky TV na školách. Skok z místa nebo atletická disciplina, součást výuky TV na školách. Skok z místa nebo využití rozběhové dráhy z hlavního hřiště. využití rozběhové dráhy z hlavního hřiště. Využití tréninkové a závodní. Kapacita 15 – 20 skokanů. Využití tréninkové a závodní. Kapacita 15 – 20 skokanů. Jedna třída TV. Jedna třída TV. Atletická dráha cca 160 m - 4 dráhy pro všechny běžecké discipliny ( čtvrtá dráha 166,6 m x 6 kol = 1 km), ( čtvrtá dráha 166,6 m x 6 kol = 1 km), umělý povrch s rovinkou do 50 ti metrů. umělý povrch s rovinkou do 50 ti metrů. Využití rekreační, tréninkové i závodní. Využití rekreační, tréninkové i závodní. Kapacita do 50 ti běžců, pro závod 4 – 20 běžců. Kapacita do 50 ti běžců, pro závod 4 – 20 běžců. Jedna třída TV. Jedna třída TV.

20 In line dráha cca 180 m ovál, šíře 3,5- 4 m méně pružný odolný umělý povrch pro kolečkové brusle, kolečkové lyže, skákací chůdy a další sportovní pomůcky, včetně běžeckých disciplin (stejná tvrdost jako při používání tělocvičny) - jogging a různá úroveň a délka běžeckých úseků. Vhodné rozklusání (zahřátí organizmu) a vyklusání pro všechny pohybové aktivity mimo používaná sportoviště. Dále možnost položení desek na klasické bruslení. V případě pořádání větších atletických závodů se může dráha pokrýt položením desek k použití atletických treter, jako atletická dráha, tím by se rozšířil počet drah na 8. Dále možnost položení desek na klasické bruslení. V případě pořádání větších atletických závodů se může dráha pokrýt položením desek k použití atletických treter, jako atletická dráha, tím by se rozšířil počet drah na 8. Využití rekreační až závodní Využití rekreační až závodní Kapacita 30 bruslařů, běžců,pro závod 10 bruslařů, při pořádání závodů nebo kempů atletů, triatlonistů, a dalších běžců se kapacita atletické dráhy zdvojnásobí. Jedna třída TV. Kapacita 30 bruslařů, běžců,pro závod 10 bruslařů, při pořádání závodů nebo kempů atletů, triatlonistů, a dalších běžců se kapacita atletické dráhy zdvojnásobí. Jedna třída TV. Velodrom pro dráhovou cyklistiku 200m ovál, šíře 5m, povrch dřevo, dráhová cyklistika. Používá se dráhové kolo s pevným převodem bez brzd. Máme zkušenosti se zapojením mládeže již od osmi let. Využití rekreační, tréninkové a závodní. Využití rekreační, tréninkové a závodní. Kapacita 100 cyklistů, pro závod 30. Jedna třída TV. Kapacita 100 cyklistů, pro závod 30. Jedna třída TV.

21 DOPLŇKOVÉ SPORTOVNÍ AKTIVITY Další volná plocha umožní využít nejen pro mládež zajímavé sportovní nářadí a pomůcky. Cyklistické trenažéry s virtuální realitou jsou zajímavým a vhodným sportovním doplňkem, který dokáže mládež zaujmout na dlouhé desítky minut. Tréninky a závody s počítačem, v tomto případě v aktivní fyzické formě. Trenažéry běžecké, plavecké a veslařské. Posilovací pomůcky pro mládež a posilovací stroje pro dospělé. Rekondiční a rehabilitační hodiny budou sloužit tělesně oslabeným nebo handicapovaným spoluobčanům. Řada sportovních aktivit umožňuje tělesně postiženým nebo lidem po úrazech postupný návrat mezi zdravé spoluobčany a umožní plnohodnotný život.

22 SPORTOVIŠTĚ V CHEBU V Chebu jsou tato dostupná sportoviště (orientační přehled). Fotbal –TJ Lokomotiva a TJ Agro, Hokej, Kraso – Zimní stadion, Tenis -TJ Eska a TJ Agro, Plavání - Plavecký stadion a Městská plovárna Dřenice, při TJ Lokomotiva se sdružují Kuželky, Vzpírání, Plážové sporty (volejbal, fotbal, házená, petang), Winnsurfing, Jachting, Jóga, Judo, Sportovní gymnastika, Šachy,dále mají svá sportoviště Miniaturgolf a Veslování, v Chebu je několik Posiloven a Fitness tělocvičny, Spinning, Ricochet, Bowling, Squash většinou soukromá sportoviště, dále Turistika, Taneční sporty, Paintbal, Jezdectví, Motokáry, Potápění a další sporty AVZO Kynologický klub, Střelectví, Letecké modelářství, a to není konečný výčet sportů v Chebu a okolí. Ne všechny sporty mají odpovídající nebo vůbec nějaká sportoviště. Atletika využívá nedostačující Školní hřiště 1.ZŠ Cheb, několik měsíců v roce a dále již jen doplňkově nevyhovující tělocvičny a přírodní, veřejné prostory. Vlastní sportoviště nemá žádné. Cyklistika může využívat jen přírodní, veřejné prostory nebo nebezpečné pozemní komunikace a doplňkově také nevyhovující tělocvičny. Vlastní sportoviště nemá žádné. Po celé republice se budují jen sportoviště pro preferované sporty. Nikdo nebere ohledy na sporty individuální, masového charakteru, které mají největší vliv na fyzickou zdatnost a zdraví nás všech.

23 ATLETIKA A CYKLISTIKA jsou převážně individuální sporty ale jsou důležitým základem pro téměř všechny sporty ostatní. Pro kondiční přípravu, redukci váhy jsou vhodné vytrvalostní discipliny. Pro výkonnostní sport všech dalších olympijských i neolympijských sportů se dají využít discipliny rychlostního a vytrvalostního charakteru, včetně disciplin rychlostně silových a tempově vytrvalostních, kterých nové sportoviště nabízí hned několik desítek. Právě zde má tato SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE téměř neomezené možnosti pro všechny sporty od fotbalu, tenisu, házené, basketbalu, ze zimních sportů například hokeje, klasické lyžování atd. SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE by mohla být ideálním místem pro základní přípravu řady reprezentací olympijských sportů, paralympioniků a řady sportovních center mládeže, včetně oddílů. Všichni naši známí vrcholoví sportovci jako Sáblíková, Bauer, Záhrobská, Jágr, Špotáková, Šebrle, Kreuziger, Štybar ti všichni využívají ve své přípravě atletiku a cyklistiku, někteří také kolečkové brusle, jako doplňkové, nebo jsou jednou ze základních tréninkových disciplin. SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE NABÍDNE MOŽNOST POŘÁDAT SPORTOVNÍ TRÉNINKY, KEMPY A SOUSTŘEDĚNÍ VŠEM SPORTOVNÍM ORGANIZACÍM A ODDÍLUM.

24 Nejlevnější je prevence s včasnou diagnostikou. Pravidelná sportovní aktivita je tou správnou závislostí. Nejlevnější je prevence s včasnou diagnostikou. Pravidelná sportovní aktivita je tou správnou závislostí. SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE bude mít program pro všechny věkové a výkonnostní skupiny a opravdu dokáže zaujmout každého občana. Nabízející výhodou je dostupnost, bezpečnost, pravidelná místa srazu a celoroční možnost tréninku. V nabídce budou programy pro všechny věkové a výkonnostní skupiny, sezónní i celoroční aktivity. Stovky aktivně sportujících každý den, to je šance pro velkou skupinu našich spoluobčanů. Odborně proškolení a zkušení pedagogové trenéři dostanou prostor předat své získané zkušenosti a ovlivní fyzickou zdatnost naší populace.

25 Pro školská zařízení seznámit mládež se sportovní kulturou, kde sport je důležitý prvek ovlivňující nejen zdraví ale také řadu vlastností, které je důležité ovlivnit ve výchově například: vlastní zodpovědnost, píle, úcta k druhým, například: vlastní zodpovědnost, píle, úcta k druhým, vzájemná pomoc, schopnost něco dokázat. vzájemná pomoc, schopnost něco dokázat. Školní mládež bude důležitou prioritní skupinou, Školní mládež bude důležitou prioritní skupinou, také s největším prostorem ke sportování – školská zařízení, kroužky a sportovní oddíly. Denně 10 – 12 hodin pro tisíce dětí. také s největším prostorem ke sportování – školská zařízení, kroužky a sportovní oddíly. Denně 10 – 12 hodin pro tisíce dětí. Pro sportovní oddíly zapojit mládež i dospělé pravidelně a celoročně do volnočasových aktivit řady populárních i netradičních sportů podle zájmu, výkonnosti, tělesných nebo zdravotních předpokladů.

26 SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE CHEB UL. K NEMOCNICI / VRBENSKÉHO ULICE.

27

28 Architektura projektu Je důležitým prvkem pro začlenění nového sportoviště do zástavby v centru města.

29 Praha 11 Chodov, právě dokončené multifunkční sportoviště šířka: 37,8 m, délka: 61,9 m, sv. výška u stěny 6,4 m

30 M ě sto Cheb leží sice v nejzápadnější části naší republiky ale geograficky ve středu Evropy. Zájem o sportovní aktivity je jak ze strany našich občanů města, tak sportovců našeho kraje. Dále jsou to sportovci přilehlých oblastí Plzeňského a Lounského kraje a blízkých příhraničních Bavorska a Saska v Německu. Snadná přístupnost, zejména pak spádová oblast pro školská zařízení v Chebu dávají tomuto sportovišti 100% využitelnost. Jinými slovy jsme schopni nabídnout vysokou kvalitu sportovního vyžití za nesrovnatelně příznivější cenové náklady, a to všem věkovým skupinám, proloženě řadou sportovních odvětví. Podobná sportoviště se budují po celém světě. V naší republice ani v příhraničí sousedního Německa podobné sportoviště nenajdeme. Multifunkční sportovní hala se nyní dostavěla v Karlových Varech. Ta však neřeší situaci naší sportující mládeže a většiny aktivně se pohybujících obyvatel města. Navíc toto sportoviště nedává prostor nejrozšířenějším a nejpopulárnějším individuálním sportům,kam patří cyklistika a atletika. Stále populárnější se stávají kolečkové brusle, které již mají svá sportoviště ve většině měst. Kryté sportoviště umožňuje využití prakticky 365 dni v roce a cca 14-18 hodin denně. To je důvod návrhu SPORTOVNÍ HALY.

31 V České republice doposud není žádná celoroční krytá hala s takto využitou skladbou sportovišť. Nejvýznamnějším sportovním areálem u nás, podobného typu, s všestranným zaměřením a umožňujícím celoroční provoz je ve městě Nymburk. Sportovní centrum Nymburk je tréninkové středisko Českého svazu tělesné výchovy a sportu. Bylo vybudováno pro přípravu české reprezentace, pro většinu olympijských sportů. Nabízí - Centrální sportovní halu s dřevěnou palubovkou a hledištěm pro 1000 osob - hřiště pro házenou, basketbal, volejbal, nohejbal, futsal, florbal, sálovou kopanou, pozemní hokej, hokejbal, korfbal. Vhodné také pro judo, teakwondo, karate, zápas, stolní tenis, badminton aj. V areálu jsou dále Víceúčelové haly pro míčové sporty. Pro zimní přípravu atletů je zde Vnitřní areál, který nabízí krytý vrhačský sektor - pro trénink, krytý tartanový tunel, délka 135 m, 4 dráhy (šatny, sprchy, WC) součástí je doskočiště pro skok daleký a skok o tyči. Atletický ovál jen venkovní, In line dráhu nemají. Pro cyklistiku „nic“. Atletický ovál jen venkovní, In line dráhu nemají. Pro cyklistiku „nic“. V České republice jsou pouze tři kryté celoroční haly s atletickým oválem a pouze pro atletické discipliny. Cyklistika nabízí pouze jedno halové sportoviště, které zajišťuje možnost zimní přípravy na Velodromu pro dráhovou cyklistiku, bez dalších sportovišť. Jak je patrné ani tato významná centra sportu v České republice nenabízí tak ideální skladbu sportovišť pro celoroční využití jako SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE v našem investičním záměru. Bohužel napojení na školská zařízení u současných sportovišť nefunguje. Bohužel napojení na školská zařízení u současných sportovišť nefunguje. Právě zde má náš projekt největší výhody – dostupnost řady školských zařízení. Další výhody jsou celoroční a celodenní využití, dostupnost pro mládež a naše občany, a schopnost nabídnout celou řadu atraktivních sportovišť pro velkou skupinu sportovců, navíc s možností současného tréninku celé rodiny, za určitých podmínek i v jedné tréninkové hodině. To se zdá až ideální !!!


Stáhnout ppt "MULTIFUNKČNÍ SPORTOVIŠTĚ v CHEBU SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE ul. K NEMOCNICI / VRBENSKÉHO MULTIFUNKČNÍ SPORTOVIŠTĚ v CHEBU SPORTOVNÍ HALA MLÁDEŽE ul. K NEMOCNICI."

Podobné prezentace


Reklamy Google