Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc 24. 7. 2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc 24. 7. 2015."— Transkript prezentace:

1 Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc

2 Regionální potravina Organizátor soutěže: Ministerstvo zemědělství ČR Realizátor soutěže: Státní zemědělský intervenční fond Partneři: Potravinářská komora Agrární komora ČR Informační centrum bezpečnosti potravin

3 Historie 1. ročník 2010: 6 kategorií, oprávněnost užívání loga po dobu 6 roků 2. ročník 2011: 9 kategorií, oprávněnost užívání loga na dobu 4 roků Další ročníky v tomto směru beze změn

4

5 Počet přihlášených výrobků a počet výrobců přihlášených do soutěže RokPočet výrobkůPočet výrobců

6 Počty oceněných výrobků v Olomouckém kraji RokPočet oceněných výrobků Celkem 42 výrobků získalo ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje

7 Ministerstvo zemědělství ČR udělilo značku Regionální potravina již celkem 475 oceněným výrobkům. Přehled oceněných výrobků a další informace k Regionálním potravinám jsou uvedeny na:

8 Výrobek OK (Výrobek Olomouckého kraje)

9 Cíl Zviditelnit a podpořit místní speciality a jejich výrobce. Oceněné výrobky musí být vyrobeny a uváděny na trh v Olomouckém kraji. Organizátor soutěže: Agrární komora Olomouckého kraje pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje

10 Historie Rok Počet přihlášených výrobkůPočet oceněných výrobků Soutěž byla vypsána v 10 kategoriích Od roku 2010 je soutěž součástí Regionální potraviny Olomouckého kraje Doposud bylo ocenění uděleno 138 výrobkům

11 Hodnocení výrobků Hodnotitelská komise Odborníci z Ministerstva zemědělství ČR, SZIF, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR, Olomoucký kraj, SVS a SZPI Maximálně 8 členů, minimálně 5 členů Viz. Metodika pro udělování značky „Regionální potravina“

12 Hodnocení výrobků V každé kategorii může vyhrát jen jeden výrobek, který získá ocenění: Regionální potravina Olomouckého kraje Z ostatních hodnocených výrobků jsou navrženy výrobky, které získají ocenění: Výrobek OK

13 Přístup k hodnocení Do roku 2014 ‒ všechny přihlášené výrobky byly hodnoceny; pokud byly shledány nedostatky ve značení, dozorové úřady zajistily následně zjednání nápravy. V roce 2015 ‒ výrobky, které nebyly správně označeny, nebyly hodnoceny. Výrobci těchto výrobků byli nebo budou navštíveni dozorovými úřady ke zjednání nápravy.

14 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům Nařízení bylo publikováno v roce 2011 Účinnost Nařízení je od kromě článků 30–35, které popisují uvádění výživových údajů. Zde je účinnost od Nejvýznamnější změna v oblasti potravinářské legislativy za posledních 10 roků

15 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc 24. 7. 2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google