Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Export služeb Drobných,malých a středních podnikatelů ve stavebnictví František Holec prezident Svaz drobných,malých, středních zaměstnavatelů ve stavebnictví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Export služeb Drobných,malých a středních podnikatelů ve stavebnictví František Holec prezident Svaz drobných,malých, středních zaměstnavatelů ve stavebnictví."— Transkript prezentace:

1 Export služeb Drobných,malých a středních podnikatelů ve stavebnictví František Holec prezident Svaz drobných,malých, středních zaměstnavatelů ve stavebnictví

2 Zájem o export služeb Zatím lze říci, že neví velký zájem o export služeb do zahraničí a to z důvodů: velká poptávka po službách ve stavebnictví na domácím trhu, chybí kvalifikovaní zaměstnanci, nedostatečná informace o zahraničních zakázkách, malé zastoupení našeho státu na podporu podnikatelů v zahraničí

3 Rychlá anketa Většina MSP ve stavebnictví zatím moc neposkytuje své služby v zahraničí(země EU) nebo v třetích zemích. Poskytování příhraničních služeb je regionální a nárazové. Ani směrnice o volném pohybu služeb, zatím podle ankety nepředpokládá větší poskytování služby v zahraničí v oboru stavebnictví našimi podnikateli.

4 Jako další problém vidí podnikatelé při vyřizování reklamací u zákazníků. Velké cestovní náklady s případným odstraněním závady a v případě neuznání reklamace a nutnost výměny zařízení opět velké náklady a v nejhorším případě řešení u soudu. Ve stavebnictví v EU je ještě zapotřebí novelizovat hodně technických norem EU aby se snížili náklady na poskytování služeb. (Drahé získávání informací z jednotlivých zemích)

5 Nadnárodní společnosti V případě, že MSP získá zakázku na export a se službou dodává výrobky nadnárodních společností může se dostat do problému, že tyto výrobky nemůže se službou prodat v dané zemi neb pro tuto zemi má nadnárodní společnost svého distributora.

6 Registr velmi malých zakázek Jedním z největších problémů je zjistit kde získám informace o zakázce. Zjištění většího množství malých zakázek na jednom místě.(Např. oprava bytového fondu) V případě veřejné soutěže je velmi nepravděpodobné, že malou zakázku nebo soubor zakázek získá podnikatel ze zahraničí. Úspěch ve veřejné soutěži je možný jedině v případě, že firma zná speciální technologii, které je v místě neznámá.

7 Problémy ve třetích zemích Podle ankety je nutné rozdělit země na technicky vyspělé a ostatní. Vyspělé: velké množství legislativních předpisů jak národních tak regionálních. Při poskytování služeb na energetických zařízeních ještě nutné povolení distributora energie. Při přijímání pracovníků nutno dodržovat pracovně právní vztahy v hostitelské zemi.

8 V ostatních třetích zemích Velké náklady s přípravou vlastních zaměstnanců - především zdravotní. Stejné problémy jako ve vyspělých a na víc je nutné někdy zabezpečit i vlastními pracovníky docela obyčejné práce a též přivézt sebou téměř veškeré přenosné nářadí ale u el. nářadí je někdy nutné počítat s problémy připojení do sítě.

9 Děkuji za pozornost Prosím o zaslání podnětů ke zlepšení podnikatelského prostředí na e-mail: frantisek.holec@komora.cz frantisek.holec@komora.cz


Stáhnout ppt "Export služeb Drobných,malých a středních podnikatelů ve stavebnictví František Holec prezident Svaz drobných,malých, středních zaměstnavatelů ve stavebnictví."

Podobné prezentace


Reklamy Google