Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen k seznámení se státními symboly a základními informacemi o ČR. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

2 ČESKÁ REPUBLIKA Česká republika je naše vlast. Hlavní město České republiky je Praha. V čele státu stojí prezident. Prezident České republiky se jmenuje Miloš Zeman Česká republika má 14 krajů. Naše město Sadská a okolní města a vesnice leží ve Středočeském kraji. Historické části naší vlasti jsou Čechy, Morava a Slezsko

3 Kraje České republiky

4 Středočeský kraj

5 Symboly naší vlasti - ČR Státní vlajka Státní hymna Státní pečeť Velký a malý státní znak

6 Hymna Kde domov můj, kde domov můj? Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách. V sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země, země česká – domov můj! Země česká – domov můj! 21. prosince 1834 se v Praze ve Stavovském divadle konalo divadelní představení hry,,Fidlovačka“. Napsal ji Josef Kajetán Tyl a hudbu složil hudební skladatel František Škroup. Píseň slepého houslisty Mareše se lidem tak zalíbila, že když 28.října 1918 vznikla naše první republika, zvolili si ji za svou státní hymnu.

7 VLAJKA

8 STÁTNÍ ZNAK Nejstarším znakem naší země byla černá plamenná orlice ve stříbrném poli. Plameny šlehající z jejich křídel vyjadřovaly právo českých panovníků vyznačovat cestu k císařskému dvoru ohnivými pochodněmi. Později byla orlice vyměněna za stříbrného lva. Orlice zůstala dál ve znacích Moravy a Slezska. Lev, král zvířat, i orel nebo orlice jako nejmocnější z ptáků byli zobrazováni v útočném postavení s velkými drápy a otevřenou tlamou nebo zobákem. Tato zvířata představují ve znacích cnosti oceňované tehdejšími bojovníky – odvahu a sílu. (Podle knihy Z. Bígla: České země za posledních Přemyslovců. Praha 1995)

9 Znak České republiky Stříbrný lev v červeném poli Čechy Červenobíle šachovaná orlice v modrém poli Morava Černá orlice ve zlatém poli Slezsko

10 Státní pečeť

11 Náš národní strom - lípa

12 Znáš odpovědi na otázky?  Na jaké země se kdysi dělila naše Česká republika?  Jaké jsou symboly naší vlasti?  Jak vypadá naše vlajka?  Jak se jmenuje naše hymna?  Kdo stojí v čele našeho státu?  Jak se jmenuje hlavní město naší země?  Do kolika krajů je rozdělena ČR?  S kterými státy naše země sousedí?

13 Znáš odpovědi na otázky? ŘEŠENÍ  Na jaké země se kdysi dělila naše Česká republika?  Jaké jsou symboly naší vlasti?  Jak vypadá naše vlajka?  Jak se jmenuje naše hymna?  Kdo stojí v čele našeho státu?  Jak se jmenuje hlavní město naší země?  Do kolika krajů je rozdělena ČR?  S kterými státy naše země sousedí? Polsko Slovensko Německo Rakousko Hymna, vlajka znak, pečeť prezident Václav Klaus 14 krajů Čechy Morava Slezsko Kde domov můj Praha

14 Naše Česká republika a sousední státy

15 Česká republika sousedí s několika státy. Dokážeš tyto státy pojmenovat? NĚMECKO SLOVENSKO RAKOUSKO POLSKO

16 Použité zdroje a materiály: ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3 Pracovní sešit pro 3. ročník základní školy. Brno: Nová škola, 2003, ISBN 80-7289-045-X. http://www.pamatne-stromy.ic.cz/images/22.jpg http://www.mzv.cz/public/96/42/98/127039_14883_vlajka.jpg http://www.ortex.cz/hoste/os/cr-kraje.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Seal_of_the_Czech_R epublic.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ed/Coat_of_arms _of_the_Czech_Republic.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Small_coat_of_arms _of_the_Czech_Republic.svg http://spravnimapa.topograf.cz/imagebank/84348/970/2000/stredocesky.jpg Obrázky z galerie Klipart Archiv autora


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google