Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, 463 53 Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3335 AutorMgr. Pavla Ondrušková ČísloVY_52_INOVACE_26_PŘÍRODOPIS NázevKrevní skupiny. Dárcovství krve PředmětPřírodopis Ročník/y/8. - 9. ročník Anotace Prezentace navazuje na prezentaci „Krev“. Zabývá se podrobněji krevními skupinami, Rh faktorem a nutností jejich znalosti při transfuzích krve. Seznamuje žáky s orientačním vyšetřením krevních skupin sklíčkovou metodou. V závěru se věnuje dárcovství krve. Slouží jako opora při výkladu. V průběhu prezentace žáci sami doplňují tabulky, poté dojde ke společné kontrole a dovysvětlení případných nejasností. Druh učebního materiálu Prezentace Datum vytvoření7. 12. 2013 Datum ověření12. 12. 2013

2

3 Krevní skupiny představují imunologickou individualitu jedince jsou založeny na existenci antigenu a protilátky antigeny (aglutinogeny) jsou molekuly na povrchu membrány červených krvinek protilátky (aglutininy) jsou obsaženy v krevní plazmě V membránách červených krvinek jsou přítomny určité látky (aglutinogeny A a B), proti kterým se mohou vytvářet protilátky. V krevní plazmě jsou protilátky anti-A a anti-B, zvané aglutininy, které mohou shlukovat červené krvinky. V krvi není nikdy přítomen stejný aglutinogen a aglutinin (např. A a anti-A), protože by došlo ke shlukování krvinek. Rozlišujeme 4 základní krevní skupiny : A, B, AB a 0.

4 Krevní skupiny Krevní skupinaAglutinogen (v červených krvinkách) Aglutinin (v krevní plazmě) A B AB 0 Aanti-B B anti-A A i Bžádný anti-A, anti-B Objevitelem čtyř základních krevních skupin byl začátkem 20. stol. prof. MUDr. Jan Janský – český sérolog, neurolog a psychiatr.

5 Krevní skupiny Orientační vyšetření krevních skupin sklíčkovou metodou anti-B anti-A 1 2 3 4 Na čtyřech podložních sklíčkách je krevní sérum. Vlevo s aglutininy anti-B, vpravo anti-A. Do každé dvojice kapek se přimísí nepatrné množství krve. Na sklíčku č. 1 ke shlukování nedochází, není přítomen žádný aglutinogen. Na sklíčku č. 2 se shlukly krvinky v obou kapkách, protože jsou přítomny oba aglutinogeny. Na sklíčku č. 3 shlukování pozorujeme pouze aglutininem anti-A. Na sklíčku č. 4 shlukování pozorujeme pouze aglutininem anti-B. 0 AB A B

6 Rh faktor Dalším důležitým aglutinogenem v krvi je Rh faktor. (Nejprve byl objeven u opice makak rhesuse → Rh.) asi 85% lidí tento aglutinogen má → jejich krev označujeme jako Rh pozitivní (Rh⁺) asi 15% lidí tento aglutinogen nemá → jejich krev označujeme jako Rh negativní (Rh⁻) Protilátky proti aglutinogenu Rh běžně v krvi nejsou. Mohou se ale vytvořit při transfuzi krve Rh⁺ dárce Rh⁻ příjemci nebo při opakovaných těhotenstvích, kdy plod Rh⁻ matky zdědí po otci faktor Rh⁺. V obou případech dochází k rozpadu červených krvinek a následně k život ohrožujícímu nedostatku kyslíku.

7 Rh faktor Příčiny nesnášenlivosti Rh faktoru Imunitní systém Rh pozitivního jedince je na tento faktor (druh bílkoviny) na červených krvinkách zvyklý. Uznává ji jako tělu vlastní a proto nezničí ani červené krvinky jiného Rh pozitivního dárce. Podstata nesnášenlivosti je podobná principu vzájemné nesnášenlivosti jednotlivých krevních skupin. Genetické informace ovlivňující Rh faktor se liší podle populace. PopulaceRh⁺Rh⁻ evropský původ84%16% africký původ99,1%0,9% ostatní99,9%0,1%

8 Darování krve Darování krve je činnost, během které je dárci krve odebrána krev pro medicínské účely – nejčastěji pro krevní transfuzi. Odběr krve je prováděn v transfuzních stanicích a jiných zdravotnických zařízeních. Během jednoho odběru je většinou darováno 450 ml krve. Základní podmínky darování krve: zdravotní způsobilost věk mezi 18 a 65 lety tělesná hmotnost větší než 50 kg Muži mohou v České republice darovat plnou krev 5× ročně, ženy pouze 4× ročně. Průměrně dostane každý člověk v České republice během svého života krevní transfuzi 5× a lék vyrobený z krve 14×. Krevní autotransfuze je speciální typ transfuze, kdy je pacientovi podána jeho vlastní krev, která mu byla odebrána s dostatečným předstihem před operací nebo vypuknutím nemoci.

9 Zdroje ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis: pro žáky základní školy (8. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 35 - 36. ISBN 8085937972. AUTOR NEUVEDEN. i60.cz [online]. [cit. 7.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.i60.cz/zdravi.html?start=180 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Krevní skupina [online]. c2013 [citováno 7. 12. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Krevn%C3%AD_skupina&oldid=11017404 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Darování krve [online]. c2013 [citováno 7. 12. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Darov%C3%A1n%C3%AD_krve&oldid=11023356 ISIFA/THINKSTOCK. Zdravě.cz [online]. [cit. 7.12.2013]. Dostupný na WWW: http://vysetreni-a- leky.zdrave.cz/krevni-transfuze/http://vysetreni-a- leky.zdrave.cz/krevni-transfuze/ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,"

Podobné prezentace


Reklamy Google