Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lékař záchranné služby a domácí porody Jiří Knor Praha 27.3.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lékař záchranné služby a domácí porody Jiří Knor Praha 27.3.2012."— Transkript prezentace:

1 Lékař záchranné služby a domácí porody Jiří Knor Praha 27.3.2012

2 Nízká porodní úmrtnost- samozřejmost? jeden z mála parametrů, na který v ČR můžeme být hrdí zdravotnictví a důraz na prevenci aplikace poznatků vědy do praxe kooperace odborníků různých oborů Plánované domácí porody všechny výše uvedené faktory popírají!

3 Rizikové chování a ZZS nezdravý životní styl, adrenalinové sporty, „fandění“ na stadionech, jízda dopravními prostředky kdekoliv a jakoukoliv rychlostí, abúzus návykových látek často s těmi nejhoršími následky atd…. Právo člověka nebýt léčen je výše než povinnost lékaře léčit (avšak proč potom volat ZZS)? Ale: matka rozhoduje nejen za sebe, ale i za dítě

4 Zpráva ze IV. kongresu medicínského práva 28.2.2012 Practicus str. 12 Info SVL Lege artis= podle pravidel umění, odborně správný postup = není vymezen zákonnými předpisy, ale je vymezován obsahem výuky na lékařských fakultách, aktuální zdravotnickou literaturou a názory odborných společností = který postup je či není lege artis je dáno konsensem široké odborné veřejnosti

5 Názor odborných společností ČLS JEP, ČLK, lékařských fakult: Domácí porody jsou spojené s vysokým rizikem! Společenská „diskuse“ na téma domácí porody tedy není „diskusí“ odbornou! Jde pouze o vysvětlování rizik domácích porodů odborníky lidem s jiným názorem.

6 Jak rozpoznat hrozící nebezpečí (např. alteraci ozev)? Jaké jsou možnosti farmakoterapie pro nelékaře? Kdy zahájit KPR u novorozence? Jaké jsou pravomoci nelékařů u KPR? Jak jsou vycvičeni pro její poskytování? Jak zachraňovat bez výcviku a vybavení? Budu léčit atonii děložní, nebo zpomalení AS u dítěte?

7 2012: 11:03 přijata výzva „domácí porod - slabé ozvy plodu“ 11:04 a 11:05 vyjíždí RZP-1 a RV v 11:10 vyslána RZP-2 pro neonatologa a inkubátor V 11:10 na udané adrese. V rodinném domku ve velmi malé koupelně nalézají na zemi v hadrech ležet novorozeně spojené s matkou pupeční šnůrou. Nad nimi stojí porodní asistentka. Dítě při příjezdu: atonické, mírně promodralé, nekřičí, nepravidelná dechová aktivita (zatahuje), AS již okolo 100´, saturace 90%. Matka v pořádku. Po napojení na kyslík se saturace novorozence zvedá na 94%, zrůžoví, začíná vydávat zvuk (kňourá), tonus svalů se nelepší. Po porodu placenty a ošetření dítěte i matky zajištěný transport do porodnice, novorozenec v inkubátoru s neonatologem, (SD, saturace 94%, AS 130´, stále mírně atonický). Matka dítěte se opakovaně dotazuje zda je převoz do nemocnice nutný!!!

8 Vůbec ne vždy to končí dobře!

9 Za zpackaný domácí porod podmínka 30.11.2011 Právo str. 05 Zpravodajství Radim Vaculík „….advokáti porodní asistentky se včera při odvolání snažili svalit vinu na lékařku záchranky, která dítě na místě resuscitovala. Podle obhájců špatně.“ „…je to normální spolčení mafie – Ministerstvo zdravotnictví, gynekologicko- porodnická společnost, Poslanecká sněmovna.“

10 Ti, kdo propagují porody v „přirozeném prostředí“ často argumentují, že dříve se také rodilo doma (aniž by ovšem brali v úvahu dobovou úmrtnost), nicméně v okamžiku krize volají záchrannou službu, na kterou přesouvají odpovědnost za své rozhodnutí. Od toho okamžiku pak vyžadují péči a zabezpečení na úrovni 21. století. MUDr. J.Šeblová, Ph.D.

11

12 Ano domácímu porodu? veškerá forenzní zodpovědnost za průběh domácího porodu je na porodní asistentce a matce, která se rozhodla plánovaně rodit doma obě se zříkají jakéhokoliv osočování odborníků, kterými byly varovány obě ponesou náklady na další případnou nutnou péči ze vzniklých komplikací Jenže: dítě je takto rukojmím a je vystavováno zbytečnému riziku!!!

13 Úmluva o lidských právech a biomedicíně: nikoliv prospěch, ale vůle nemocného je pro lékaře nejvyšším příkazem. Toto právo na sebeurčení je nutno respektovat. Matka nerozhoduje pouze sama za sebe, ale i za své dítě. Priorita je jednoznačná- život obou. V domácím prostředí ji však v plné míře nelze naplnit.

14 Sanitka Vietnam, současnost Děkuji za pozornost prezentované názory jsou v souladu s postojem Výboru odborné společnosti urgentní medicíny ČLS JEP a všech zdravotníků ÚSZS SČK


Stáhnout ppt "Lékař záchranné služby a domácí porody Jiří Knor Praha 27.3.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google