Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky MEI - 2.3 NAVÍJENÍ CÍVEK Obor:Mechanik Elektronik Ročník:1. Vypracoval:Jiří Kolář

3 Cívky Cívky jsou pasivní součástky frekvenčně závislé. Hlavní Hlavní parametry : - indukčnost L [H] - stejnosměrný odpor vinutí R [Ω] - jakost Q Druhy cívek : - bez jádra: - samonosné (vzduchové) - vinuté na kostře: - těsné (závit vedle závitu) - volné (vinuté nadivoko) - vinutí křížové - s jádrem (např. feritovým) - mají větší indukčnost Použití cívek: transformátory, stykače, relé, tlumivky, filtry, rezonanční obvody, apod. rezonanční obvody, apod.

4 Materiál pro výrobu cívky ● Kartička z plastu, tužka, pravítko ● Nůž, pilníky, vrták  1,5 ● Izolační papír, nůžky, izolační páska ● Navíjecí drát, vodiče na vývody, silikonová bužírka, lněný provázek ● Pájka, cín

5 Nákres kostry

6 Vyrobené díly

7 Složená kostřička

8 Postup výroby ● Přerýsovat nákres kostřičky na plastovou destičku. ● Jednotlivé díly kostřičky vyrobit a složit. ● Tělo cívky ovinout izolačním papírem a zajistit izolační páskou. ● Podle požadované indukčnosti se volí průměr a délka drátu, kterým se budou vinout jednotlivé vrstvy. Mezi jednotlivé vrstvy se vkládá izolační papír. ● Při použití vodiče s izolací textilní nebo s izolací lakem se musí začátky a konce vodiče připravit (seškrabáním, opálením) k připájení vývodových vodičů. Vodiče se spojují otočením 4 krát až 5 krát v délce 10 – 15mm, zapájením a spoj se zaizoluje textilní páskou nebo trubičkou. Všechny vývody vinutí se musí zajistit proti vytrhnutí. Závity drátu klademe těsně vedle sebe a s citem utahujeme.

9 ● Odbočky se vyvádějí smyčkou z navíjecího vodiče nebo připájením měděného plíšku k navíjecímu vodiči. Musí se dokonale izolovat. Nesmí se vyvádět v místě, kde by překážely jádru nebo jiné konstrukční části. ● Navinuté cívky se obalují ochrannou páskou před mechanickým poškozením. Jednotlivá vinutí se vyvedou na pájecí očka nebo pájecí body (pecky), které se přinýtují na čelo cívky. Při větším počtu vývodů se jednotlivé vývody vyvedou na svorkovnici a jednotlivá napětí se označí. ● Provede se impregnace (vstřikování impregnační hmoty do dutin a pórů vinutí), která zlepšuje tepelnou odolnost použitých izolantů k izolaci vodičů, zlepšuje tepelnou vodivost - odvodí teplo do okolí, vyplňuje mezery mezi cívkami – vytváří pevný celek, chrání proti vlhkosti, zvyšuje elektrickou pevnost. ● Navinuté cívky se přeměří: - odpor, případné přerušené vinutí - zkouška elektrické pevnosti pomocí zdroje vn do 2kV2 (vinutí proti vinutí vinutí proti kostře, R iz >2MΩ)

10 Hotová navinutá cívka

11 Cívky s feritovým jádrem Použití v VF technice pro příjem DV, SV vysílání AM radia.

12 Materiál pro feritové cívky ● Feritové jádro ● Izolační papír, nůžky, izolační páska ● Navíjecí drát, vosk

13 Postup výroby feritových cívek ● Feritovou anténu ovineme proužkem izolačního papíru a zajistíme izolační páskou. ● Začátek i konec cívky fixujeme před rozmotáním voskem. ● Počet závitů volíme podle požadované indukčnosti v závislosti na průměru drátu. ● Jednotlivé závity klademe těsně vedle sebe a utahujeme tak, aby se dalo s cívkou na feritové anténě pohybovat. ● Sekundární cívku na primární cívce fixujeme proti pohybu voskem.

14 Použitá literatura 1.KAPOŠVÁRY, O., T ÖKÖLY, F.. Elektrotechnologie 1. SPN Praha 1987, č.j. 27201/84-220.

15 Děkuji Vám za pozornost Jiří Kolář Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google