Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog Drogy poškozují zdraví.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Závislost nakupování Co je to závislost?Jaké jsou příčiny vzniku závislosti? Vysvětli jednotlivé druhy závislostí. Tolerované závislosti Netolerované závislosti gamblerství jídlo sledování televize kouřeníworkoholismus alkoholismus telefonování drogy počítače

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Gambling Je chorobná závislost na hazardních hrách, automatech, kartách, kasinech, sportovních sázkách,… Diskutuj: Kolik máš počítačových her? Kolik času věnuješ počítačovým hrám myslíš, že čas strávený u počítače je už počátkem gamblingu? Jak vysoké dostáváš kapesné? Varovné signály: Hra zabírá čas, který by se mohl trávit užitečněji a příjemněji. Zanedbávání školy, rodiny, přátel, zájmů. Začne lhát, podvádět, někdy i krást.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Drogy Drogy dělíme na:Problémy při užívání drog: opiáty (heroin, morfin, opium, kodein), stimulační drogy (kokain, pervitin, extáze), těkavé látky (toluen, aceton, benzínové výpary), halucinogeny (LSD, houbičky), konopí (marihuana, hašiš). Problémy s rodiči a ve škole. Ztratíš kamarády, zůstane jen parta, kde se berou drogy. Postupně budeš mít zdravotní problémy. Postupně budeš mít problémy s policií (zadržení, výslechy). Droga je přírodní nebo syntetická látka, která ovlivňuje prožívání reality a může vyvolávat závislost.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Doplň následující věty:Diskutuj: Drogy jsou …………………………….. Lidé berou drogy, protože…………...... Bral bych drogy, kdybych…………….. Kdyby mi byla nabídnuta droga, tak …………………………………………… Rodiče dětí, beroucích drogy, by měli …………………………………………… Znáš někoho, kdo bere drogy? Nabízel ti někdo někdy drogy? Co jsi udělal? Víš, kde se dají sehnat drogy? Je problém sehnat drogy?

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Nácvik odmítnutí drog vyhnutím – vyhýbáme se místům, kde se nabízejí drogy, ignorování – dělám nevidím, neslyším, gestem – jasné zamítavé gesto rukou, hlavou, NE – jasné ne, nechci, porouchaná deska – dokola opakujeme ne, nechci. Jednotlivé způsoby odmítnutí si nacvičte jednoduchou scénkou.

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost závislost = addiction hráčská závislost = gambling addiction droga = drugalkohol = alcohol odmítnutí = rebuff cigareta = cigarette závislost na kokainu = cocaine addiction gesto = gesture

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Nejlepší prevencí závislosti je smysluplné využití volného času, hlavně sport. Dokonči příběh: Jsi pozvaný na večírek ke kamarádovi. Těšíš se na prima zábavu. Brzy se však objeví alkohol, začne se kouřit i marihuana. Víš, že by z toho mohl být průšvih. Co uděláš? …………………………………………….. Doplň aktivity vaší rodiny. OTECMATKAJÁSOUROZENEC míčové hry oprava auta vaření plavání

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Použité zdroje: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/??Origin=EC790014051029&CTT=6&ver=12&app=winword.exe


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog."

Podobné prezentace


Reklamy Google