Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného."— Transkript prezentace:

1 N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku: 1.5.2012 – 30.03.2014 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na státní symboly ČR.

3 S TÁTNÍ SYMBOLY ČR

4 Každý stát má vlastní státní symboly. Symboly jsou pro stát typické, vycházejí z jeho tradic a reprezentují ho. Symboly lze používat pouze v souladu se zákonem, kdo je zneužije, úmyslně poškodí nebo zneváží, dopustí se přestupku, za který mu lze uložit pokutu.

5 P ŘEHLED STÁTNÍCH SYMBOLŮ ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní vlajka Státní barvy Vlajka prezidenta republiky Státní pečeť Státní hymna

6 V ELKÝ STÁTNÍ ZNAK Velký státní znak je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky - Čechy, Moravu a Slezsko, čtvrté pole pak republiku jako celek. V prvním a čtvrtém poli je vyobrazen stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou. Ve druhém poli je na modrém podkladu umístěna červeno-stříbrně šachovaná orlice se zlatou korunou. Ve třetím poli se na zlatém podkladu nachází černá orlice s červenou zbrojí a zlatou korunou, ozdobená stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými listy a uprostřed vybíhajícím křížkem.

7 M ALÝ STÁTNÍ ZNAK Malý státní znak je tvořen jediným polem, na němž je umístěn na červeném podkladu stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou.

8 S TÁTNÍ BARVY Státní barvy jsou bílá, červená a modrá v uvedeném pořadí.

9 S TÁTNÍ VLAJKA Státní vlajka se skládá z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut žerďový modrý klín. Poměr šířky k délce je 2:3. Modrý klín zasahuje do poloviny šířky vlajky. Visí-li vlajka svisle, pak je bílý pruh vlevo a červený vpravo, modrý je vždy nahoře. Užité barvy jsou národními barvami České republiky.

10 P REZIDENTSKÁ STANDARTA Vlajka prezidenta republiky je čtvercového tvaru. Na bílém podkladu, olemovaným okrajem z bílých, červených a modrých plaménků je umístěn velký státní znak, pod kterým je na červené stužce podložené žlutými lipovými ratolestmi bílý nápis PRAVDA VÍTĚZÍ.

11 STÁTNÍ PEČEŤ Státní pečeť tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je vepsán nápis ČESKÁ REPUBLIKA.

12 STÁTNÍ HYMNA Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z původní české hry Fidlovačka. Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup. Při hraní hymny stojíme tiše v pozoru, a tím vyjadřujeme úctu k našemu státu.

13 K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Vyjmenujte státní symboly ČR. 2. Co symbolizují jednotlivá pole ve velkém státním znaku ? 3. Kde se můžeme setkat s velkým či malým státním znakem ? 4. Jak se chováme při hraní státní hymny či vztyčování státní vlajky ? 5. Kdo je autorem slov a kdo hudby naší národní hymny ?

14 ZDROJE [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště III. Nakladatelství Septima, Praha 2006, ISBN 80-7216-234-9 NEZNÁMÝ. Státní symboly [online]. [cit. 20.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.hrad.cz/cs/ceska-republika/statni- symboly.shtml http://www.hrad.cz/cs/ceska-republika/statni- symboly.shtml


Stáhnout ppt "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného."

Podobné prezentace


Reklamy Google