Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Práce se soubory - dokumenty. Ročník:1. Datum vytvoření:leden 2014 Název:VY_32_INOVACE_16.3.02. ICT Anotace: Uložení dokumentu, uložit jinak, otevření dokumentu, vytvoření nového dokumentu, vytvoření dokumentu pomocí šablony. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Uložení souboru Při vytváření dokumentu je doporučeno tento dokument uložit do počítače pro pozdější použití. Při ukládání souboru rozlišujeme první uložení, nebo uložení změn v již uloženém souboru. První uložení: – zadáním klávesové zkratky CTRL + S, – kliknutím na tlačítko Uložit v panelu rychlého přístupu – volbou karty Soubor/Uložit.

3 Uložení souboru Word zobrazí okno, kde nastavíte parametry pro uložení souboru. Složka kam se soubor uloží Možnost vytvoření nové složky Zadat název souboru Volba typu souboru Podokno pro výběr jiné složky Potvrzení uložení

4 Uložit jako Tento způsob uložení souboru se nejčastěji používá po provedení změn v dokumentu, když chceme zachovat také původní soubor. Postup: – Kliknout na záložku Soubor/ Uložit jako – Word zobrazí stejné okno jako při prvním uložení souboru – Zadáme nový název souboru, či jeho nové umístění ve stromové struktuře. – Zde můžeme ukládat soubory v jiných formátech, např. ve formátu PDF, RTF, prostý text nebo webová stránka. Poznámka Změny v dokumentu se mohou ukládat automaticky. Toto lze nastavit v kartě Soubor/Možnosti/Uložit „Ukládat informace pro automatické obnovení každých ….minut“ (standardní hodnota je 10 minut). Automatické ukládání nenahrazuje standardní ukládání souboru, je určeno hlavně pro obnovu rozpracovaného dokumentu v případě havárie.

5 Otevření dokumentu Tento způsob použijeme v případě, že chceme pracovat s již existujícím souborem uloženým v počítači nebo v jiném úložišti: – Dříve vytvořený soubor otevřeme: zadáním klávesové zkratky CTRL + O klepnutím na tlačítko Otevřít v panelu rychlého přístupu volbou karty Soubor/Otevřít

6 Vytvoření dokumentu Každý dokument je tvořen a ukládán do souboru s příponou.docx. Po spuštění Wordu se automaticky otevře nový prázdný dokument s názvem Dokument1. Nový dokument vytvoříme: – zadáním klávesové zkratky CTRL + N – klepnutím na tlačítko Nový v panelu rychlého přístupu – volbou karty Soubor/Nový

7 Vytvoření dokumentu pomocí šablony Šablona – prázdný graficky upravený formulář (dopis, životopis, smlouva…), do kterého stačí pouze doplnit údaje. Zvolíme kartu Soubor/Nový K dispozici jsou také online šablony na serveru Microsoft Office Soubor Nový Vytvoření zvolené šablony Šablony na webu Office.com

8 Uložení vlastní šablony Program nabízí možnost vytvoření vlastní šablony (hlavičkový papír, pokladní blok, oběžník…). Vytvoříme dokument, který bude sloužit jako šablona. Volba karty Soubor/Uložit jako. Zadat název šablony Vybrat typ – Šablona Word

9 Procvičení učiva Spusťte program Word 2010, na první řádek dokumentu napište příkaz =rand(5,5). Soubor uložte do složky Dokumenty s názvem „Cvičení.docx“. V dokumentu proveďte úpravy (změna písma, zvýraznění textu atd.). Soubor uložte na plochu s názvem „Cvičení1.rtf“. V programu Word 2010 vytvořte dokument podle šablony „Základní životopis“. Šablonu vyplňte a uložte ve složce Dokumenty ve formátu „Životopis.pdf“.

10 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google