Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Miroslava Bláhová, DiS. 1 NZDM RESPEKT 15+ KOTEC o. p. s. Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Miroslava Bláhová, DiS. 1 NZDM RESPEKT 15+ KOTEC o. p. s. Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel."— Transkript prezentace:

1 Miroslava Bláhová, DiS. 1 NZDM RESPEKT 15+ KOTEC o. p. s. Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel města, zejména obyvatel sídliště Zlatý vrch Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/55.00009 Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR.

2 Vznik NZDM 15+ 2 Klub RESPEKT Cheb vznikl díky Individuálnímu projektu města Cheb, jako další služba obecně prospěšné společnosti KOTEC, která má již delší dobu zkušenosti s provozováním nejen nízkoprahových klubů. Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež má KOTEC o.p.s. také v Mariánských Lázních, v Tachově, Sokolově a v Aši.

3 Cílová skupina 3 Mladiství ve věku 15 – 26 let z Chebu, kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci a nevyhledávají institucionalizovanou pomoc.

4 Cíle služby 4 poskytnout dostupný bezpečný prostor, rozvinout sociální schopnosti a dovednosti mládeže pro zvládání jejich nepříznivé sociální situace, prostřednictvím činností centra snížit negativní dopady nepříznivé sociální situace na kvalitu života klientů, podpořit mládež v kontaktech s jejich nejbližší sociální sítí a využívání místních dostupných zdrojů.

5 Principy služby 5 NÍZKOPRAHOVOST - maximální možná dostupnost služby pro klienty, kteří ji potřebují a mají na ni nárok. NEZÁVISLOST - samostatnost klientů. INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP – respekt ke klientovi, srozumitelnost služby.

6 Jednotlivé služby 6 Kontaktní práce Situační intervence Informační servis Individuální poradenství Krizová intervence Asistence Vzdělávání Preventivní programy Skupinové práce

7 Financování služby 7 Služba byla od srpna 2012 do květena 2015 financována z Individuálního projektu města Cheb, který je zaměřen na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel města, zejména obyvatel sídliště Zlatý vrch. Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu. Nyní přešlo financování na Karlovarský kraj, MPSV a město Cheb.

8 Uspořádané akce 8 Není KOTEC JAKO KOTEC Dny otevřených dveří Hlas Respektu Vánoční večírky Velikonoční tradice Preventivní programy: škola, práce a brigády, bezpečný sex, alkohol, budoucnost Cestománie Finanční gramotnost, EX Trest (právní povědomí) Fotbal pro rozvoj (pokračuje), aj.

9 Zakázky klientů 9 Návrat a udržení se na trhu práce Pracovně-právní vztahy Dokončení kvalifikace Orientace v systému dávek Doklady Podpora při studiu Rodičovství Pomoc s hledáním stabilního bydlení Vztahy a kontakt s vrstevnickou skupinou Aktivní a nepatologické trávení volného času, apod.

10 Spolupracující organizace 10 Město Cheb OSPOD Cheb, úsek sociální práce, probační a mediační služba Útočiště o.p.s., BFZ, Pohoda, Focus, LaStrada Dům na půli cesty, Nebanice Základní a střední školy v Chebu Ostatní služby KOTEC o.p.s. působící v Chebu (TP, K-Centrum) Chetes Úřad práce Diecézní charita Lékaři

11 Statistiky 11 Uznaných klientů v projektu bylo 156 (celkem jsme pracovali s cca. 200 klienty) Kontakty 2875 Intervence 7179

12 Příklady dobré praxe 1 12 Klientka M. klub začala navštěvovat službu se zakázkou doučování a pomoc s přípravou na závěrečné zkoušky na učňovském oboru kuchař. Žila v sociálně slabé rodině, sama pobírala invalidní důchod. Společně jsme se rok připravovali (zpracování otázek, praktické nácviky, opakování učiv apod.), klientka zvládla zkoušky na výbornou. Po té dále navštěvovala klub a její zakázka byla pomoci s orientací na trhu práce. Podle posledních zpráv si našla stabilní zaměstnání a osamostatnila se od rodiny

13 Příklady dobré praxe 2 13 Klient T. 21 let má podmínečný trest, je ženatý, očekává rodinu. Má problémy s agresí, často měnil zaměstnání. V klubu jsme s ním pracovali na odbourávání agrese, motivaci, jak si najít vhodné zaměstnání a udržet si jej a jak se připravit na roli otce (co vše by měli mít než se dítě narodí, na co má žena nárok apod.). V současné době klient pracuje a těší se na rodinu.

14 Děkuji za pozornost 14


Stáhnout ppt "Miroslava Bláhová, DiS. 1 NZDM RESPEKT 15+ KOTEC o. p. s. Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel."

Podobné prezentace


Reklamy Google