Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čeština Co je dnes? Dnes je … Kolikátého je dnes? …… Rudolf II (druhý) Habsburk, miloval umění a alchymii.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čeština Co je dnes? Dnes je … Kolikátého je dnes? …… Rudolf II (druhý) Habsburk, miloval umění a alchymii."— Transkript prezentace:

1 Čeština Co je dnes? Dnes je … Kolikátého je dnes? …… Rudolf II (druhý) Habsburk, miloval umění a alchymii.

2 Dnešní jazykolam today`s Tvrdíš, že sis přiskřípl prsty You claim that you squashed (si for you = your) fingers mezi dvířka skříně. between doors of cabinet Jak se řekne česky “ouch”? Jau!

3 Diskutujeme.. A. Vůbec nemám rád/a ….. Nesnáším ….. I can’t stand B. Opravdu? To mě překvapuje me (it) surprises. Já mám strašně rád/a …. zelenina – vegetable ovoce – fruit moučníky (sg. moučník) – cakes etc. maso – meat mléko - milk ryby (sg. ryba) fish

4 Hraješ někdy tenis? Reagujte: React Každý den (every day) Často (often) Někdy Málokdy (rarely) Nikdy nehraju, nikdy se nedívám… ! Zeptejte se souseda: Ask your neighbor Hraješ šachy? Hraješ karty? Díváš se na filmy? Chodíš do hospody? Večeříš v restauraci? Píšeš emaily? Píšeš esemesky? Díváš se na facebook?

5 Pozvání invitation and reaction matching Pozvání a.Pojďme spolu do hospody! b. Pojďme spolu na americký fotbal! c.Pojďme spolu do bazénu. (bazén – pool) d.Pojďme spolu do restaurace! e.Pojďme spolu do krysárny (Ratty)! Reakce 1.Díky, ale já nejsem sportovní typ. Americký fotbal nemám moc ráda. 2.Díky, ale já teď bohužel nemám peníze! 3.Díky za pozvání, ale nesnáším krysárnu, tam jsou krysy. Tam nechci jít. I don`t want to go 4.Díky, rád/ráda! Rád/a plavu! 5.Díky, ale mně ještě není dvacet jedna. Nesmím pít alkohol.

6 Koníčky - hobbies Everyone will be impersonating someone from below. Guess who’s who. React: Á, nejste náhodou Neil? (use the strange vykání mode) by chance Neil je univerzitní profesor bohemistiky v Anglii. Je trochu psychicky nemocný. Irena je učitelka. Je amatérská ale dobrá zpěvačka. (singer) Evička je dítě. Magda je vzdělaná a inteligentní chemička (educated). Paní Houbová je umělkyně. (male- umělec artist, female – umělkyně) Petra je praktický člověk. Je milionářka.

7 Chci vědět, jaký je tvůj tatínek. I want to know A. Prosím tě, chci vědět… jaký je tvůj tatínek. jaká je tvoje maminka jaký je tvůj (starší/mladší) bratr jaká je tvoje (starší/mladší) sestra jaké je tvoje auto jaké je tvoje dítě B. Neznáš mého tatínka? Můj tatínek je ……. Neznáš mou maminku? Moje maminka je… Neznáš moje dítě? (neuter) Moje dítě je ….. vysoký tall malý silnější (full-sized) štíhlý (slender) hodný (nice) zlý chytrý hloupý pracovitý líný zajímavý nudný

8 To want chtít chci chceme chceš chce chcete chtějí irregular já ty On, ona, ono My Vy Oni, ony, ona

9 Muži a ženy toalety/záchody pánipaní

10 Muži a ženy, příbuzní (relatives) make pairs Muž, kluk manžel tatínek, táta otec dědeček strýc příbuzný syn bratr Žena, holka maminka, máma, mamka sestra babička příbuzná teta matka dcera manželka Boyfriend – přítel girlfriend - přítelkyně

11 Chodím na procházku. I go regularly on a walk Mini-dialog Chodíš na koncert? Ano, ale jenom v sobotu. Chodit na pivo Chodit na film Chodit na univerzitu Chodit do hospody Běhat Cvičit Zvedat činky Ano ….. každý den jednou za týden Once per week dvakrát za týden Twice třikŕat za týden Three times v pondělí, ve středu a v pátek.

12 Zkombinujeme lidi individua manžel a manželka otec a matka, tatínek a maminka, táta a máma dědeček a babička pradědeček a prababička rodiče, prarodiče, teta a strýc, syn a dcera, sestra a bratr, vnučka a vnuk…. Dítě, dítě, dítě a dítě… dvojice, pár, kolektiv rodiče manželé příbuzní praprarodiče děti prarodiče

13 Dialog 1 Petr: Co jinak ráda děláš? otherwise Magda: Ráda chodím na procházky. A běhám. P: To jsi teda sportovkyně! then/therefore M: Ale ne! Bratr je sportovec. Hraje fotbal, volejbal a hokej. Znáš Igora? Do you know P: Ne, neznám. A máš taky sestru? M. Ne, nemám. Proč se ptáš? Why do you ask P: Protože to chci vědět! Because

14 Dialog 2 M: A ty máš bratra? P: Ano, mám. Ale je hloupý. A nedělá žádný sport. M: Co dělá tvůj táta? P: Je lékař. MD A: Máma? P: Máma je učitelka.

15 Slovní zásoba Ráda chodím na procházky a běhám. Sportovec – sportovkyně Znáš Igora? Máš sestru/bratra? Proč  Protože Chci to vědět. hloupý  chytrý Co dělá tvůj táta? Je lékař.


Stáhnout ppt "Čeština Co je dnes? Dnes je … Kolikátého je dnes? …… Rudolf II (druhý) Habsburk, miloval umění a alchymii."

Podobné prezentace


Reklamy Google