Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Týmy, vytváření týmů, týmová práce Tým – často užité jako synonymum pro slovo skupina. Tým se liší od skupiny. Skupina – jednotlivci mají společná cíl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Týmy, vytváření týmů, týmová práce Tým – často užité jako synonymum pro slovo skupina. Tým se liší od skupiny. Skupina – jednotlivci mají společná cíl."— Transkript prezentace:

1 Týmy, vytváření týmů, týmová práce Tým – často užité jako synonymum pro slovo skupina. Tým se liší od skupiny. Skupina – jednotlivci mají společná cíl a v níž pracovní činnosti a dovednosti každého člena vzájemně na sebe účelně a plynule navazují, jako jednotlivé části skládačky, dohromady vytvářejí nějaký vzor. - Společný úkol a doplňující se příspěvky členů = tým

2 Efektivní tým – tým, který dosáhne svého cíle nejúčinnějším způsobem a je pak schopen převzít ještě náročnější úkoly, bude-li zapotřebí. Proč potřebujeme tým, proč to nemůže udělat člověk sám: Bernard Smith definoval druhy úkolů, které vyžadují týmovou práci.

3 Tým Charakteristika úkolu Může je udělat 1 člověk, Ale potřebný čas nemá k dispozici Potřebné úsilí a sílu nemůže vynaložit jeden člověk, např. auto, které spadlo do příkopu Několik rozdílných operací je nutno vykonat současně nebo navzájem sladěné, např. orchestr

4 Úkol může udělat tým: Několik lidí může splnit úkol v daném čase např. napsat na 500 obálek adresy,vložit dopisy,oznámkovat,odeslat. Každý ví, co má dělat a dělá to nezávisle Skupina lidí při vzájemné koordinace zvládne vytáhnout auto z příkopu Zde je někdo, kdo koordinuje a organizauje, např. dirigent

5 Skupina školních děti,které něco počítají – skupina jednotlivců, ale když hrají fotbal – tým. V týmu úspěšní i méně kvalifikovaní členové – vzájemná interakce pomáhá zvládat složité úkoly. Odborník v týmu – zde nebezpečí,že ostatní členové ho budou odvádět od jeho nejlepšího výkonu. Má-li odborník úspěšně plnit svoji funkci v týmu, kde jsou ostatní méně kvalifikované než on sám,nestačí mu,aby uplatnil pouze svou kvalifikaci,musí také umět jednat s lidmi. Odborník,který pracuje v týmu, má výhodu,že si může své myšlenky ověřit srovnáním s názory ostatních členů skupiny, což mu slouží k tomu,že se vyvaruje nebezpečí,že bude sledovat určitý myšlenkový směr déle, než je zapotřebí. Důležité jsou připomínky ostatních. Úkol, který tým řeší, může být komplikovaný,je zapotřebí více odborníků.Často výhodnější mít víc odborníků, nežli 1 experta.

6 Role členů týmů Opravují návrhy Vyslovují kritiku Provokující myšlenky – řeknou něco nesprávného,ale to mlže přivést ostatní na správnou cestu. Nebezpečí přeceňování týmové práce, protože: -ne všechny úkoly vyžadují týmovou práci, některé se lépe zvládnou individuálně -ne všechny pracovní skupiny jsou týmy Jednotlivec obvykle bývá tvořivější,když pracuje sám – malíř – žádný malíř nenamaloval obraz,který by za něco stál a který by maloval jako součást skupiny.(žáci mistra pracují ve skupině, ale vede je mistr).

7 Případová studie Nissan ve Smyrně ve státě Tennessee v USA je největší japonskou investicí v USA. Firmu řídí tým složený převážně z Američanů, mezi 1900 pracovníky jen 15 Japonců, je to jeden z nejlépe vedených podniku. Pracovníci rozděleni do týmů, každý člen vyškolen tak, aby mohl převzít práci svého kolegy. Neříkají „moje práce“, ale „naše práce“. Týmy se střídají na monotonních činnostech,které nelze robotizovat. Každý tým se ráno sejde na 10 minut k diskusi o pracovních úkolech, řeší případné problémy.

8 Ve firmě GM však princip týmové práce nefungoval, pro pracovníky bylo jednodušší, aby pracovali na montážní lince a dělali jednoduchou pracovní činnost, ne každý několik operací v týmu,které smontuje celý Chevrolet.

9 Existují i týmy prostorově od sebe vzdálené, např. listonoš, který doručuje dopis, je součástí týmů, který je od sebe vzdálen. Kdo vede tým: Manažer, ale v rozptýleném týmu nemlže být všude,každý musí vést sám sebe – musí se motivovat, vytrvat při práci. Musí se řídit standardy své profese,když na blízku není nikdo,kdo by ho popoháněl, komandoval. Autor knihy je členem rozptýleného týmu – další členové – nakladatel, redaktor, korektor, výtvarník a další – ty bude znát, ale některé další ne – tiskař v tiskárně, prodavač v obchodě, šéf knižního velkoobchodu, ty asi nikdy neuvidí.

10 Proč tým existuje? Pomáhá plnit cíle firmy, organizace Tým je v podstatě skupina se společným cílem ve které se odborné činnosti a osobní schopnosti členů doplňují. Tým s vysokou výkonností má vlastnosti běžného týmu, ale dosahuje v nich vyššího stupně.Každý z jeho členů je odborník a současně kvalifikovaný člen týmu pro výkon funkcí potřebných pro splnění úkolů, pro udržení týmu pohromadě a funkcí nutných pro ostatní členy.Týmy často rostou vlivem 1 člověka,který stojí u jejich zrodu a stane se jeho vedoucím. Testem dobrého týmu je, zda jeho členové dokáží pracovat jako tým, jsou-li od sebe odloučení a přispívají spíše sekvencí svých činností (výrobce tašek na střechu, pak stavař,který tašky položí a staví se dům) než bezprostřední prací na společném úkolu, který by vyžadoval přítomnost všech pohromadě na jednom místě (stavba domu – postupně se podílejí různé profese) Příklady: týmová práce ve stavebnictví, výstavba domů, dálnic atd, časová omezení – doba, do kdy nutno práci dokončit Fotbalový tým – čas 90 minut. Důležité je lidé vést, motivovat, udržet pohromadě.

11 vedoucí Omyl, že je to ten, kdo ovládá jiného člověka nebo skupinu lidí Despotičtí jedinci nejsou ostatními lidmi voleni, ani akceptováni jako vedoucí, výjimky v některých situacích – věznice. Účinné vedení – důvěra, respekt, ne strach. Přikazování demokraticky, vedoucí by měl dělat z částí celek.


Stáhnout ppt "Týmy, vytváření týmů, týmová práce Tým – často užité jako synonymum pro slovo skupina. Tým se liší od skupiny. Skupina – jednotlivci mají společná cíl."

Podobné prezentace


Reklamy Google