Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Nerostné suroviny TEMA: ČR ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0797 Třída – 5. Ověřeno ve výuce dne -

2 anotace  historie těžby nerostných surovin  jednotlivé nerostné suroviny a jejich využití  4.ročník  vlastivěda

3 Z HISTORIE  Ještě před příchodem Slovanů tu Keltové a Germáni rýžovali z řek zlato.  Ve středověku lidé kromě zlata dobývali ze země stříbro.  Kutná Hora nebo Jihlava patřily díky tomuto nerostu mezi nejbohatší města království.

4

5 ČERNÉ UHLÍ  Černé uhlí se těží v hlubinných dolech.  Zásoby jsou v okolí Ostravy a Karviné, nedaleko Brna a u Kladna.  Z většiny vytěženého černého uhlí se vyrábí koks.  Ten se využívá hlavně v hutích.

6 naleziště černého uhlí

7 HNĚDÉ UHLÍ  Na severozápadě Čech, v okolí Sokolova, Mostu, Chomutova a Karlových Varů, jsou velké zásoby hnědého uhlí.  Dobývá se velkými rypadly v povrchových dolech.  Poblíž dolů stojí tepelné elektrárny, které toto uhlí spalují a vyrábějí elektrickou energii. naleziště

8 povrchový důl

9 VÁPENEC  Ve velkém množství se u nás těží vápenec nutný k výrobě vápna a cementu v cementárnách.  Vápencová území patří k nejkrásnějším koutům naší vlasti.  Nalezneme je v Moravském krasu, Českém krasu, v okolí Hranic na Moravě.

10

11 písky, štěrkopísky, cihlářské hlíny a stavební kámen  Významná naleziště jsou na některých místech podél Labe, u horního toku řeky Lužnice, ve Zlínském kraji.  Na Českomoravské vrchovině je významná těžba žuly, nutné k výstavbě silnic, výrobě dlažebních kostek či leštěných obkladů.

12

13 KAOLÍN A SKLÁŘSKÉ PÍSKY  Bělavá jílovitá hlína na výrobu porcelánu  Kaolín těžíme poblíž Karlových Varů, Plzně a u Znojma.  V okolí Nového Boru a Liberce se nacházejí sklářské písky, jejichž roztavením získáme sklo.

14

15 URAN  důležitá suroviny k výrobě paliva pro jaderné elektrárny  rozhodující množství je poblíž České Lípy, ve Stráži pod Ralskem a u Žďáru nad Sázavou  v Dolní Rožínce u Žďáru nad Sázavou je jediný funkční uranový důl.

16 ROPA  na jihovýchodní Moravě u Hodonína  ropa se těží pomocí vrtů  je to surovina pro výrobu benzínu, nafty, ale také například léků, plastu a prášků na praní  naše zásoby jsou velmi malé, většina ropy se k nám přivádí ropovody z ciziny

17 CITACE  Wikipedia: the free encyclopedia [online]. http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmecko. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-03-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nerostn%C3%A9_suroviny http://cs.wikipedia.org/wiki/Nerostn%C3%A9_suroviny  Nerostné suroviny čr. Http://history- if.blog.cz/1110/nerostne-suroviny-cr [online]. 2001 [cit. 2013-01-04]. Dostupné z: http://history- if.blog.cz/1110/nerostne-suroviny-crhttp://history- if.blog.cz/1110/nerostne-suroviny-cr  Kutná Hora - O těžbě stříbra. In: Http://www.kutna- hora.net/o-tezbe-stribra.php [online]. 2001 [cit. 2013- 01-04]. Dostupné z: http://www.kutna-hora.net/o- tezbe-stribra.php


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:"

Podobné prezentace


Reklamy Google