Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma: Chemie 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1431

2

3  Anotace Prezentace je určena k výkladu a procvičování učiva Kovy budoucnosti v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Žáci popíší vlastnosti těchto kovů, jejich význam a použití. Uvedou, kde se těží zlato a vysvětlí, co označuje hodnota karátu, tisíciny. Určeno pro interaktivní výuku.

4  Zlato Chemická značka: Au Těžký, měkký kov, v přírodě ryzí, žluté barvy. Kujné a tažné. Jeden z nejlepších vodičů. Mimořádně odolné, nereaguje s vodou ani obvyklými kyselinami a hydroxidy. Čistota se udává v karátech (ryzí zlato 24 karátů), nově se udává v tisícinách (Au 585/1000 slitina obsahující 58,5% zlata). Obr. 1

5  Obr. 2 Ložiska zlata v ČR: od Jílového, přes Štěchovice, Nový Knín, Písecko až do Kašperských hor. Nejvíce zlatonosná řeka v ČR je Otava.

6   Světová ložiska zlata: Aljaška, Ural, JAR, Kanada, Austrálie, Nový Zéland.  Vzácný kov (na jeden atom zlata připadá 300 miliard atomů vodíku).  19. století – zlatá horečka na Aljašce – objeveny zlatonosné řeky a potoky – rýžování (dnes již jen pro zábavu).

7  Použití: často se využívá v elektrotechnice – pokovované kontakty, k výrobě čipů, paměťových médií, šperkařství, zubní lékařství… Obr. 3

8  Platina Těžký, chemicky odolný kov. Nereaguje s kyselinami ani hydroxidy. Má stříbřitě bílou barvu. Použití: katalyzátory, trysky na výrobu optických vláken, léky na léčbu rakoviny, šperkařství... Tvrdost platiny zlepšuje iridium a rhodium.

9  Obr. 4 Titan Sedmý nejrozšířenější kov v zemské kůře. Tvrdý, pevný, lehký kov. Je odolný vůči vysokým teplotám a vnějším vlivům. Použití: letecká, raketová technika, tryskové motory, lodní šrouby, kloubní implantáty, body piercing. Slitiny se používají na brýle, golfové hole, hodinky, okapy, kola… Slitina niklu a titanu -> tvarová paměť.

10   Spoj, co k sobě patří:  platinakloubní implantáty  karátlehký kov  čipyléčba rakoviny  titangolfové hole  měkký, žlutý kovkatalyzátory  Otavazlato Úkoly k procvičování

11  Zdroje a citace Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Investice do zlata - vše, co potřebujete vědět! [online]. [cit. 21.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zlatem.cz/wp- content/uploads/2012/06/inv-zlato-uvod-zlatoI.jpg Obr. 2 AUTOR NEUVEDEN. LOŽISKA NEROSTŮ multimediální učební text [online]. [cit. 21.1.2013]. Dostupný na WWW: http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/obr_loziska_cr/zlato.jpg Obr. 3 AUTOR NEUVEDEN. KARAOKE SHOP - karaoke set, karaoke texty, mp3, pop, rock, disco, lidovky [online]. [cit. 21.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pokrok.eu/obrazky_hw/kabel_cable-602.jpg

12  Zdroje a citace Obr. 4 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 21.1.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/db/Titan -crystal_bar.JPG/255px-Titan-crystal_bar.JPG ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-442-2. BENEŠ, Pavel; PUMPR, Václav; BANÝR, Jiří. Základy chemie 1 pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha: Fortuna, 1993, ISBN 80-7168-043-5.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:"

Podobné prezentace


Reklamy Google