Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá."— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5

6 Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá tráva dorůstající 1 - 4 m. Rozrůstání rákosu pomocí oddenků.

7

8 Jedná se o vytrvalou, asi 1-2,5 m vysokou rostlinu s oddenkem.

9 Květenství je složené z mnoha nahloučených květů, tento typ květenství se nazývá palice, nahoře jsou samčí květy a dole samičí.

10 Zralé plodenství orobince je hnědé barvy. Drobné plody se šíří pomocí chlupů větrem do okolí.

11 Jedná se o rostliny trávovitého vzhledu. Někdy vytvářejí husté trsy. Stonek bývá zpravidla trojhranný.

12 V ČR roste více jak 80 druhů ostřic.

13 KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉ DVOUDĚLOŽNÉ semeno klíčí jedním lístkem semeno klíčí dvěma lístky byliny byliny i dřeviny úzké listy se souběžnou žilnatinou široké listy s rozvětvenou žilnatinou svazčité kořeny hlavní kořen s postranními kořeny

14 JEDNODĚLOŽNÉ DVOUDĚLOŽNÉ klíčí jedním klíčí dvěma děložním lístkemděložními lístky

15 JEDNODĚLOŽNÉDVOUDĚLOŽNÉ svazčité kořenykořen hlavní + vedlejší

16 JEDNODĚLOŽNÉDVOUDĚLOŽNÉ souběžná žilnatina rozvětvená žilnatina

17 JEDNODĚLOŽNÉDVOUDĚLOŽNÉ trojčetné květypětičetné květy

18

19

20  Nachází se většinou uprostřed rybníků a stojatých vod.  Má nejčastěji bílou nebo narůžovělou barvu květů.  Plazivým oddenkem a kořeny je pevně zakotven v bahnitém dně.  Z tlustého oddenku vyrůstají listy s řapíky dlouhými přes 2 m.  V přírodě roste jen vzácně, patří mezi kriticky ohrožené a přísně chráněné rostliny.

21

22  Stulík žlutý se vyskytuje ve stojatých nebo pomalu tekoucích vodách.  Koření v hloubce 50 až 200 cm v bahnitém dně. Z kořene vyrůstá oddenek plazící se v bahně dna a dlouhé řapíky listů.  Listy a květ plavou na hladině.  Květy jsou velké 4 až 6 cm a voní po jablkách.  Na zastíněných místech nekvete.  Plodem je vejcovitá tobolka podobná makovici.  Semena se šíří vodou.

23

24 Rdest kadeřavý je vodní rostlina ponořená pod hladinou. Celá rostlina bývá často červenavě hnědá. Listy bývají nápadně kadeřavé. Lodyhy až 2 m dlouhé. V ČR je jedním z nejhojnějších druhů rdestů.

25 Vodní rostlina s kožovitými, protáhlými listy, jež plovou na hladině a záhy umírají. Rychle se rozrůstá.

26

27 Okřehek menší - lidově se mu někdy říká „žabinec“ - je v ČR jedna z nejhojnějších vodních rostlin vyskytující se ve stojatých a mírně tekoucích vodách. Je tvořen pouze lupenitou stélkou a jedním kořínkem, kvete jen velmi vzácně. Rozmnožuje se vegetativně. Celá rostlinka je jen 1,5 až 5 mm dlouhá a volně plave na hladině. Rostliny vytvářejí rozsáhlé kolonie.

28

29 rostlina je mírně jedovatá

30 vytrvalá chráněná bylina často pěstuje jako okrasná rostlina

31

32

33 počátkem března vyrůstají z oddenku tlusté, duté stonky na vrcholu s květy v květenství listy vyrůstají až po odkvětu, jsou dlouze řapíkaté s nápadně velkou, srdčitou čepelí jsou to jedny z největších listů našich rostlin ( až 60 cm široké a 1 m dlouhé).

34 Rostliny rybníka a jeho okolí (2) traviny u břehu: jednoděložné rostliny s úzkými listy a nenápadnými květy, např. rákos, orobinec, ostřice KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉDVOUDĚLOŽNÉ semeno klíčí jedním lístkem semeno klíčí dvěma lístky byliny byliny i dřeviny úzké listy se souběžnou žilnatinou široké listy s rozvětvenou žilnatinou svazčité kořeny hlavní kořen s postranními kořeny

35 v hlubší vodě - leknín bělostný, stulík žlutý, rdest - oddenek a kořeny mají v bahně dna, listy a květy na hladině, u rdestu listy i pod hladinou, jsou citlivé na čistotu vody – v ČR chráněné; okřehek – drobná rostlinka volně plovoucí na hladině byliny v okolí vody – blatouch bahenní, kosatec žlutý, devětsil lékařský Vegetativní rozmnožování – druh nepohlavního rozmnožování - z části rostliny, např. z oddenku vyroste nová rostlina (rákos, orobinec, okřehek).

36


Stáhnout ppt "Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá."

Podobné prezentace


Reklamy Google