Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí"— Transkript prezentace:

1 Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí kamil.kopecky@upol.cz NEBEZPEČÍ ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE - VÝZKUM

2 Úvod do výzkumu Výzkum Nebezpečí elektronické komunikace 2 (2010/2011) navazuje na výzkumná šetření, která probíhala v letech 2009/2010 a 2008/2009. Výzkum proběhl s použitím dotazníkového systému portálu E-Bezpečí (www.e-bezpeci.cz). Do výzkumného šetření se od 1. listopadu 2010 do 31. prosince 2010, kdy byl dotazník přístupný, zapojilo 12 533 respondentů ze základních a středních škol z celé České republiky.

3 Co výzkum měří A.Zkušenosti respondentů s kyberšikanou z pohledu obětí i útočníků a jejich zájem zapojit do řešení těchto problémů další osoby (rodiče a učitele). B. Ochota respondentů komunikovat s neznámými osobami, jež je kontaktují v rámci služeb internetu, a jejich zkušenosti ze setkávání se s těmito lidmi v reálném světě (kybergrooming). C. Sdílení osobních údajů respondentů v rámci služeb internetu (zveřejňování osobních volně na internetu, sdělování osobních údajů neznámým osobám na internetu), včetně zkušeností respondentů se sextingem. C. Zkušenosti respondentů se sociálními sítěmi, webovými úložišti dat nebo portály zaměřenými na dětské uživatele (potenciální prostředí pro získávání osobních dat k jejich možnému zneužití a pro šíření kyberšikany, pro kybergrooming, stalking a další nebezpečné praktiky).

4 Metodologie, sběr dat Základní výzkumná metoda: online dotazníkové šetření. Online šetření bylo monitorováno dotazníkovým systémem projektu E-Bezpečí a systémem Google Analytics. Data byla získávána i přímo v prostředí škol. Dotazník obsahoval 67 otázek různého typu (dichotomické, polytomické, typ part, typ multipart, otevřené textové apod.). Úsilí respondentů bylo motivováno možností zapojit se do losování o zajímavé ceny, které jsme jim nabídli jako motivační odměnu (trička, reklamní předměty, samolepky apod.). Zájemci o ceny se v dotazníku identifikovali kontaktním e-mailem. Respondenti výzkumného šetření vyplňovali dotazník anonymně.

5 Demografické rozdělení respondentů

6 Respondenti dle věku a pohlaví

7 KYBERŠIKANA

8 Kyberšikana (oběti)

9

10 Kyberšikana (primární útočníci)

11

12 Kyberšikana (kdo se svěří)

13 U koho by děti hledaly pomoc

14 Přepínání rolí Na základě relační analýzy provedené týmem E-Bezpečí došlo ke zjištění, že u sledovaného vzorku dochází k přepínání rolí oběti a útočníka.

15 KOMUNIKACE S NEZNÁMÝMI

16 Virtuální komunikace s neznámými osobami

17

18

19 SDÍLENÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

20 Virtuální komunikace s neznámými osobami

21 SEXTING

22 Sexting v ČR

23 SOCIÁLNÍ SÍTĚ

24 Sociální sítě

25

26 Webová úložiště

27 SHRNUTÍ

28 Rozdíly v porovnání s rokem 2009 Negativa Nárůst původců kyberšikany z 27,8 % na 41,08 %. Počet obětí kyberšikany vzrostl o 6 % na 59,38 %. Osobní schůzky s neznámými: stále 39,09 % Pozitiva Snížení počtu dětí, které volně sdílejí osobní údaje. Zvýšení počtu dětí, které by řešili rizika s jinou dospělou osobou (rodič/učitel)

29 Kde hledat více Studie za období 2009-2011 naleznete na internetové adrese www.e-bezpeci.cz a na www.prvok.upol.cz.www.e-bezpeci.czwww.prvok.upol.cz Výzkum 2011 právě probíhá, výsledky budou přibližně v lednu/únoru 2011.

30 Kontakt Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D., Mgr. Veronika Krejčí Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci E-mail: prvok@upol.cz www.prvok.upol.cz www.e-bezpeci.cz www.esynergie.cz


Stáhnout ppt "Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí"

Podobné prezentace


Reklamy Google