Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 2. 3. F 07 TEMA: Chemie 8- Různorodé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 2. 3. F 07 TEMA: Chemie 8- Různorodé."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 2. 3. F 07 TEMA: Chemie 8- Různorodé směsi ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

2 Různorodé směsi Anotace: Tento materiál je určen pro žáky 8. třídy ZŠ a cílem je naučit se rozlišovat různorodé a stejnorodé směsi, pojmy roztok, suspenze, emulze, pěna, aerosol

3 Různorodé směsi (heterogenní): = směsi, ve kterých můžeme rozlišit jednotlivé složky okem, lupou nebo mikroskopem Příklady heterogenních směsí : žula - křemen + živec + slída malta - písek + vápno + voda polévka - voda + nudle + zelenina + knedlíčky

4 . Různorodé směsi

5 Příklady dvousložkových různorodých směsí: suspenze emulze pěna aerosoly - mlha – dým

6 Suspenze nerozpustná pevná látka a kapalina (např. kalná říční voda s rozptýlenými částečkami zeminy) S mnoha suspenzemi se setkáváme v domácnosti. Jsou to např. barvy, lepidla apod. Barva se skládá z barviva (pigmentu) a rozpouštědla (voda, aceton). Podobně jako se usadil škrob v kádince, usazují se i částečky barviva v barvě. Proto je na obalu napsáno před použitím zamíchat.

7 Emulze Emulze je různorodá směs, která vzniká rozptýlením kapiček jiné kapaliny v kapalině. Obě kapaliny musí být vzájemně nemísitelné nebo omezeně mísitelné. (např. olej ve vodě, kapičky tuku v mléce)

8 Emulze v praxi Emulgátory (stabilizátory emulze) jsou látky, které zpomalují oddělování složek emulze. Mezi emulgátory patří např. prostředky na mytí nádobí, prací prášky, lecitin. Většina kosmetických přípravků, jako tělová mléka, pleťová mléka, krémy atd. jsou emulze.

9 Pěna nerozpustná plynná látka v kapalné látce (např. vzduch v kapalném roztoku saponátu)

10 Pěna Šlehání bílků nebo šlehačky je v podstatě tvorba pěny. Metličkou vháníme vzduchu a vzniká pěna. Pěna je nestabilní. Když necháme sníh z bílků nebo ušlehanou šlehačku delší dobu stát, sednou. Aby šlehačka vydržela déle, používá se ke stabilizaci ztužovač šlehačky.

11 Aerosoly dým částečky pevné látky rozptýlené v plynné látce mlha kapalná látka rozptýlená v plynné látce

12 Zdroje a citace Office.com: Obrazky [online]. 2012 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/images http://office.microsoft.com/cs-cz/images Zschemie.euweb.cz: Různorodé směsi [online]. 2012 [cit. 2012-02- 23]. Dostupné z: http://www.zschemie.euweb.cz/smesi/smesi3.html http://www.zschemie.euweb.cz/smesi/smesi3.html ČTRNÁCTOVÁ,CSC., Doc. RNDr.Hana, Prof. Ing.Karel KOLÁŘ,CSC., PaedDr. Miloslava SVOBODOVÁ a RNDr.František ZEMÁNEK. Přehled chemie pro základní školy. 1. vydání. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., 2006. ISBN 80-7235-260-1. BENEŠ,CSC., Prof.RNDr. Pavel, PhDr.Václav PUMPR,CSC. a Doc.RNDr. Jiří BANÝR, CSC. Základy praktické chemie: pro 8. ročník základní školy. 2. aktualizované vydání. Praha: Nakladatelství FORTUNA, 2006. ISBN 80-7168-879-7.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 2. 3. F 07 TEMA: Chemie 8- Různorodé."

Podobné prezentace


Reklamy Google