Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VĚCNÁ PRÁVA Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VĚCNÁ PRÁVA Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu."— Transkript prezentace:

1 VĚCNÁ PRÁVA Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu

2 BLÁZNI, VODNÍCI A PODVODNÍCI ANEB VLASTNÍCI, SOUSEDÉ A PODVODNÍCI

3 CO SE DNES (NE)DOZVÍTE?  JAK TO BYLO?  JAK TO BUDE?  CO JE JINAK?  JE TO JABLKO MÉ?  PATŘÍ MĚ JEŠTĚ MŮJ DŮM?  JE ZVÍŘE VĚC?  CO S TÍM DÝMEM?  KAM S NÍM?

4 TENKRÁT NA ZÁPADĚ VÝCHODĚ  Socialistické, osobní a soukromé vlastnictví  Privilegované postavení socialistického vlastnictví  „Trpěné“ soukromé vlastnictví  Limitované osobní vlastnictví  Pokřivení a zjednodušení terminologie (dodnes trvá – viz byty)

5 NEPOMĚRNĚ SILNĚJŠÍ OCHRANA SOCIALISTICKÉHO VLASTNICTVÍ

6 NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK - DALŠÍ DÍL UPÍŘÍ SÁGY?  Naplňuje očekávání?  Je na místě hysterie?  Co mění v oblasti práv k věcem?  Miluji věci, mlčenlivé soudruhy…  Není věc, jako věc…  Jdeme směrem do Rakouska, vzdalujeme se Německu.

7 MI CASA, SU CASA? (MŮJ DŮM, TVŮJ DŮM?)  Superficies solo cedit  Kouzlo přechodu  Nic se nemění (zatím a napořád?)  Předkupní právo  A co byty?  Ale to už bylo v Bibli…  Jednotka  Společenství vlastníků jednotek

8 MI CASA, SU CASA? (MŮJ DŮM, TVŮJ DŮM?)

9 PRÁVO STAVBY Na právu stavby mohou být jako na věci nemovité zřizována věcná práva třetích osob (např. zástavní právo, předkupní právo apod.) Stavba NENÍ součástí pozemku ani samostatnou věcí. Je SOUČÁSTÍ práva stavby. Právo stavby v tomto ohledu tvoří „náhradní pozemek“ PRÁVO STAVBY = samostatná nehmotná věc nemovitá, zároveň věcněprávní zatížení pozemku VLASTNÍKEM práva stavby je STAVEBNÍK (např. developer) Pozemek jako samostatná nemovitá věc ve vlastnictví (např. obce), zatížená právem stavby

10 HRA O JABLKO  Adam, Eva a had?  Druhotný hřích?  Platí i pro hrušku?  Co když spadne na náměstí?  Co s kořeny a větvemi?  Co když Markovi spadne tátův kopačák do vysoké trávy na Vašem pozemku? A co když s ním rozbije okno?  A co roj včel?

11 ZVÍŘE  § 494: živé zvíře není věc  hodnotový a etický přístup (tzv. dereifikace zvířat).  Užití ustanovení o věci jen v rozsahu, ve kterém to neodporuje povaze zvířete

12

13 IMISE NE EMISE  Imise – element, který má původ na jednom pozemku a efekt na druhém  Nejen bezprostřední sousedé  Pach, kouř, voda, odpad, plyn, světlo, stín, hluk, otřesy aj.  Přímé a nepřímé imise  Přímé – zakázány bez dalšího  Nepřímé – zakázány jen přesahují-li míru přiměřenou místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku  Negatorní (zdržovací) žaloba – žaluji na zdržení se zásahu do vlastnického práva nikoliv

14 NABÝVÁNÍ VLASTNICKÉHO PRÁVA

15

16 VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ  Katastr  Veřejně přístupný seznam  Návrh (formulář)  Dvacetidenní lhůta  Poplatky  Ověřené podpisy vs. notářský zápis (kolik kusů)

17 MALÉRY PANA ÚČETNÍHO  Facelift – daň z nabytí nemovitých věcí  4%, ale z čeho?  kupní cena vs. tzv. srovnávací daňová hodnota (platí se z té vyšší)  Tj. 75% odhadní ceny, resp. 75% směnné hodnoty (ceny obdobných nemovitých věcí v místě a čase)  Užiju-li směnnou hodnotu ušetřím za posudek (cca 3000 Kč)  Poplatníkem je převodce (nabyvatel ručí) – lze dohodnout, že je poplatníkem (výhodnější – aktivní subjekt)  darovací daň zahrnuta pod daň z příjmu; dědická daň se de facto platit již nebude (osvobození i v III. skupině)

18 DOBRÝ VEČER


Stáhnout ppt "VĚCNÁ PRÁVA Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu."

Podobné prezentace


Reklamy Google