Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr. Jana Nachmilnerová Tematický okruh Veřejná správa Ročník 3 Forma denní Datum tvorby Srpen 13 Anotace Text slouží k výuce a samostudiu, celek tvoří základy pro orientaci v předmětu Veřejná správa, obsahuje také cvičení, pro práci s vyučovaným tématem. Společná kontrola činností je prováděná pomoci dataprojektoru nebo na PC Zdroje Ilustrace, pokud není uvedeno jinak, jsou screeny obrazovky a jejich úprava, archiv autora a kliparty MSOFFICE.

2 PAMÁTKY U N E S C O Česká republika

3 PAMÁTKY - UNESCO - ČR  PRAHA – Historické centrum  ČESKÝ KRUMLOV – Historické centrum  TELČ – Historické centrum  ŽDÁR NAD SÁZAVOU – poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře  KUTNÁ HORA – Chrám sv. Barbory, Historické centrum  LEDNICE – Valtický areál  KROMĚŘÍŽ – Zahrady a zámek  HOLAŠOVICE – Vesnická rezervace  LITOMYŠL – Zámek a zámecký areál  OLOMOUC – Sloup nejsvětější trojice  BRNO – Vila Tugendhat  TŘEBÍČ – Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa

4 PRAHA Praha je historická metropole, jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Památkou zapsanou na listinu světového dědictví je Pražský hrad, který je největším hradním komplexem na světě. Od roku 2010 je součástí seznamu světového dědictví i zámecký park v Průhonicích.

5 ČESKÝ KRUMLOV Středověké centrum města Český Krumlov, které obklopuje meandry Vltavy, tvoří s rozsáhlým areálem hradu a zámku jedinečný soubor městské zástavby. Tento státní hrad a zámek se vyznačuje hlavně rozsáhlým areálem, je druhým největším hradním komplexem v Česku, po Pražském hradu. Dále na západ navazuje jízdárna a zámec. park v pozdně barokní úpravě s kaskádovou fontánou z poloviny 18. století a letohrádkem Bellarie.  Otáčivé hlediště - Zámecký park

6 TELČ Historické jádro města Telč náleží k nejcennějším městským památkovým rezervacím na Moravě. Dominantou a také nejvýznamnější architektonickou památkou města je renesanční telčský zámek na nějž navazuje vnitřní město. Na památkové hodnotě města se podílí i předměstí Staré Město, jehož historická část je soustředěna v okolí kostela Matky Boží.

7 ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého patří mezi nejvýznamnější stavby barokního stavitele Jana Blažej Santiniho-Aichela. Kostel byl postaven ve slohu barokní gotiky v letech 1719 – 1722 na travnatém vršku, který byl pojmenován Zelená hora.

8 KUTNÁ HORA Kutná Hora je královské město, pokladnice českých králů, těžilo se tu stříbro. Na seznam památek je zapsáno historické jádro Kutné hory s pozdně gotickým chrámem Svaté Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Sedlci. Historické jádro Kutné hory tvoří například Vlašský dvůr, Kamenný dům, kostel Svatého Jakuba, Jezuitská kolej či klášter řádu svaté Voršily.

9 LEDNICE Lednicko-valtický areál je krajinný celek o rozloze 283,09 km 2 v okrese Břeclav. Tato oblast na pomezí Moravy a Dolního Rakouska byla v průběhu 18. a 19. století knížecím rodem Lichtenštejnů zformována do podoby přírodního parku. Kromě obcí Valtice, Lednice a Hlohovec jsou významnými krajinotvornými celky uměle vysázený Boří les a Lednické rybníky. Areál zahrnuje také část lužního lesa při řece Dyji jižně od Břeclavi.

10 Kroměříž Arcibiskupský zámek Kroměříž postavený ve slohu raného baroka a k němu přiléhající Podzámecká zahrada a Květná zahrada jsou jedny z nejvýznamnějších památek Kroměříže.

11 Vesnická památková rezervace v Holašovicích je středověký systém obytných budov a architektonický styl tvořený štukovým dekorem tzv. Selské baroko. V rezervaci je 23 památně chráněních usedlostí, 120 budov, studny s dřevěnou pístovou pumpou a Selský dvůr čp. 6, což je rodinné selské sídlo již od roku 1530. Holašovice

12 Litomyšl Ve městě Litomyšl byl zapsán do světového dědictví renesanční zámek a zámecký areál z 2. poloviny 16. století. V 18. století proběhly v tomto zámku úpravy interiéru, ale jinak byla renesanční a sgrafitová výzdoba fasád a zachovalé hospodářské budovy společně se zámeckou zahradou, přiznán světově výjimečný význam. zámecké divadlo

13 Olomouc Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci je monument postavený ke slávě Boží v letech 1716 až 1754. Jeho hlavním účelem byla okázalá oslava katolické církve a víry, částečně vyvolaná pocitem vděčnosti za ukončení moru, který na Moravě udeřil v letech 1714 až 1716. Vzhledem k tomu, že všichni umělci a řemeslničtí mistři, kteří na sloupu pracovali, byli olomouckými občany, byla stavba sloupu rovněž chápána jako výraz lokálního patriotismu. 35 metrů vysoký sloup představuje nejvyšší sousoší Česka a jeho součástí je i malá kaple.

14 Brno Vila Tugendhat je nejznámější evropská vila Ludwiga van der Rohe. Byla postavena v letech 1929-1930. Vila Tugendhat má 3 úrovně a těmi jsou hlavní podlaží, kde je vstupní, společenská, pracovní místnost a jídelna, další úrovní je suterén, zde se nachází prádelna, sklady, fotokomora a kotel, další úrovní je horní podlaží, kde je ložnice, pokoje dětí a chůvy. Součástí vily je zahrada, která je součástí budovy. V době války byla vila zabavena gestapem a poničena, dnes je však přístupná a v rekonstrukci.

15 Třebíč Třebíčská židovská čtvrť a křesťanská bazilika svatého Prokopa. Bazilika byla původně vystavěna Panně Marii. V bazilice se nachází cenná krypta (asi 700 let starou) s původní výdřevou stropu. Bazilika byla po dobu 200 let devastována. Sloužila ke světským účelům. Poté dal podobu interiéru v letech 1924 - 1935 přetvořit Kamil Hilbert. V Třebíči se nachází také židovská instituce, která se skládá z radnice, školy, chudobince a velké synagogy. Můžeme zde v Třebíči také vidět i původní židovský hřbitov ze 17.století, který byl přemístěn na kopec Hrádek. Má 3000 kamenných náhrobků a je nejstarší.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google