Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Corel DRAW Úloha 2 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Corel DRAW Úloha 2 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97."— Transkript prezentace:

1 Corel DRAW Úloha 2 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97

2 Corel DRAW Tvar, práce s textem, efekty Nastavení vodicích linek Tvar, barva, zrcadlení Řetězový text Formátovat text Výplně Interaktivní stín

3 CorelDRAW nabízí sadu nástrojů pro vytváření vektorových grafických objektů určených k vytištění a zobrazení online Před započetím práce si nastavíme pracovní plochu tak, abychom měli k dispozici nejpoužívanější nástroje a nabídky

4 Jsou speciální symboly, které vizuálně identifikují společnost, událost, produkt, nebo jednotlivce. Ve světě businessu se loga používají jako prostředek marketingové komunikace. Práci s textem si vyzkoušíme na logu firmy Vekra, obsahuje různé formy a možnosti. Než se pustíme do práce s vlastním návrhem je dobré si uvědomit pestrost programu se kterým pracujeme. Loga

5 Nastavení vodicích linek Začneme konstrukcí geometrického znaku. Na pracovní ploše si připravíme vodicí linky. Tvary můžeme kdykoli zmenšit, doporučuji pracovat ve velkém. Pozici aktivní (červené) vodicí linky vidíme v panelu vlastností.

6 Tvar, barva, zrcadlení Pomocí nástroje Ruční režim nakreslíme požadovaný tvar. Musíte dbát na uzavření tvaru, jinak se ho nepodaří vybarvit. Tvar nakopírujeme a pomocí Tlačítek zrcadlových úprav z panelu vlastností ho otočíme do požadované polohy.Potom změníme výplň i konturu podle zadání a tvary seskupíme.

7 Řetězový text Zvolíme nástroj text, levým tlačítkem myši označíme místo pro psaní. Máme-li na místě kurzor zvolili jsme možnost Řetězový text. Označíme-li oblast tažením myši vybere se možnost Odstavcový text. V obou případech si všimněte nabídky v panelu vlastností. Napište slovo VEKRA a ze Seznamu písem vyberte podobné předloze (Eras Bold ITC), neděláte plagiát, snažíte se seznámit s možnostmi. Jako uzavřený objekt udělejte zobáček písmene K.

8 Formátovat text Nakreslíme šedý obdélník, vybereme nástroj Řetězový text (Odstavcový text se lépe hodí tam, kde musíme větší množství textu umístit na konkrétní vymezenou plochu). Vybereme FORMÁTOVAT TEXT> ZNAK> ROZSAH PROKLÁDÁNÍ, nastavíme125% Ze Seznamu písem vyberte Consolas.

9 Výplně Dokončili jste práci s textem v šedém poli, je potřeba objekty opět seskupit. Pokud nejste spokojeni s jednoduchým šedým podkladem můžete si pohrát s texturami. V Okně nástrojů vyberte VÝPLŇ >TEXTUROVÁ VÝPLŇ a zvolte vyhovující parametry a barevnost.

10 Interaktivní stín Kromě tvarů a výplní můžeme využít stínování písma.Napíšeme požadovaný text, barva výplně bílá, šedé ohraničení. Z okna nástrojů zvolíme Interaktivní stín a myší vedeme jeho směr a určíme délku.

11 Vektorové fonty Logo předkládáme v barevné i ČB variantě Přesně definujeme použité barvy Přikládáme vzorník použitých písem Součástí manuálu mohou být varianty s textem Tvar písma těchto fontů je dán matematickým popisem obrysu, je tedy zapotřebí pouze jedna sada pro každý řez, potřebná velikost je volitelná, jako i další efekty (rotace, výplně, naklápění, stínování apod.). Nikdy neupravujte písmo jako objekt, mění se jeho řez, a to zhoršuje čitelnost textu. Nadužívání efektů, časté střídání velikostí a nadměrná pestrost fontů zhoršují čitelnost. Porovnání předlohy a výsledku naší práce

12 Kontrolní otázky a úkoly Jak je definováno vektorové písmo? Jakým způsobem měníme vnitřní světlost slova, tedy mezery mezi písmeny? Samostatně navrhni a zhotov logo vlastní firmy, uprav ho pro digitální i ofsetový tisk a doplň manuálem.


Stáhnout ppt "Corel DRAW Úloha 2 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97."

Podobné prezentace


Reklamy Google