Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V roce 2014 se slaví 50. výročí školního stravování. Začalo se rozvíjet ale už po 2.světové válce a snahou bylo zlepšit zdraví dětí po válečném strádání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V roce 2014 se slaví 50. výročí školního stravování. Začalo se rozvíjet ale už po 2.světové válce a snahou bylo zlepšit zdraví dětí po válečném strádání."— Transkript prezentace:

1

2 V roce 2014 se slaví 50. výročí školního stravování. Začalo se rozvíjet ale už po 2.světové válce a snahou bylo zlepšit zdraví dětí po válečném strádání. A stoupající zaměstnanost žen vyžadovala zajištění péče o děti, včetně stravování. Tak začaly vznikat první školní jídelny.

3 Od roku 1953 se u nás začalo ve velkém budovat školní stravování, nakonec vyšla směrnice pro školní stravování, ale to až v roce 1963. Byly stanoveny pevné základy stravovacího systému, které platí dodnes.

4 První školní jídelna byla ve Šlapanově otevřena 15.9.1963, v prostorách dnešního zdravotního střediska. Práce kuchařek zde byla fyzicky poměrně náročná, neboť si musely nejprve zatopit v kamnech, než vůbec začaly s vařením. Pak si do vsi dojet pro maso, brambory atd. Od září 1979 začala výstavba nové, modernější jídelny, kterou strávníci navštěvují dodnes. Otevřena byla 19.4.1982.

5 Od té doby prošla stavba mnoha změnami – byl postaven přístřešek pro cizí strávníky, okna vyměněna za plastová, nainstalováno zabezpečovací zařízení, bezdotykové baterie, proveden nátěr střechy, výměna osvětlení, nové rozvody vody a elektrické energie, zakoupen nový výdejní pult, škrabka brambor, myčka na nádobí a naše nejnovější zařízení - konvektomat,který nám umožňuje vařit co nejmoderněji a šetrně k potravinám. V jídelně máme od firmy AG FOODS zapůjčený vířič nápojů, kterým dětem zpestřujeme pitný režim.

6 Školní stravování nehraje roli pouze „krmnou“, ale učí strávníky stravovat se podle zásad zdravé výživy s dostatkem zeleniny, ovoce, mléka, ryb a luštěnin. Děti se tak mají naučit ochutnávat nové pokrmy a zvykat si na ně. Školní jídelny v České republice jsou často vzorem pro ostatní státy, neboť takový systém, jaký už léta funguje zde, je pro ostatní obdivuhodný. A my se o to budeme snažit i nadále a doufat, že spokojených strávníků bude stále více. Kolektiv školní jídelny

7


Stáhnout ppt "V roce 2014 se slaví 50. výročí školního stravování. Začalo se rozvíjet ale už po 2.světové válce a snahou bylo zlepšit zdraví dětí po válečném strádání."

Podobné prezentace


Reklamy Google